Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Garanti­fonden for skades­forsikrings­selskaber ‒ ændret medlems­kreds og dæknings­område

Kromann Reumert
17/06/2019
486
Garanti­fonden for skades­forsikrings­selskaber ‒ ændret medlems­kreds og dæknings­område
Kromann Reumert logo
Den 1. januar 2019 blev medlemskredsen af Garantifonden for skadesforsikringsselskaber udvidet, samtidig med at dækningsområdet for Garantifonden blev indskrænket. I denne nyhed ser vi nærmere på, hvad disse ændringer indebærer, og hvilke konsekvenser de har.

Udvidelse af medlems- og bidragspligten 

Ændringen af Garantifondens medlemskreds og dækningsområde skyldes en ændring af lov om en garantifond for skadesforsikringsselskaber. En lovændring, der har fået betydning for en række af de forsikringsselskaber, der er pålagt at være medlem af og yde bidrag til Garantifonden.

Før den 1. januar 2019 omfattede medlems- og bidragspligten til Garantifonden (i) danske direkte tegnende skadesforsikringsselskaber samt (ii) filialer af direkte tegnende skadesforsikringsselskaber med hjemsted uden for EU/EØS-lande, som skulle have Finanstilsynets tilladelse til at drive forsikringsvirksomhed i Danmark.

Filialer i Danmark af forsikringsselskaber i andre EU-lande havde således ikke pligt til at være medlem af og yde bidrag til Garantifonden før lovændringen.

Dog kunne direkte tegnende skadesforsikringsselskaber med hjemsted i andre EU-lande eller lande, som EU havde indgået aftale med på det finansielle område, som via filial eller grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed tegnede forbrugerforsikringer i Danmark, vælge at tilslutte sig Garantifonden.

Efter den 1. januar 2019 er følgende forsikringsselskaber forpligtet til at være medlem af og yde bidrag til Garantifonden:

  • Som hidtil: Danske direkte tegnende skadesforsikringsselskaber samt filialer af direkte tegnende skadesforsikringsselskaber med hjemsted uden for EU/EØS-lande, som skal have Finanstilsynets tilladelse til at drive forsikringsvirksomhed i Danmark. Det er ikke muligt for direkte tegnede skadesforsikringsselskaber med hjemsted uden for EU/EØS-lande at drive grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed i Danmark fra et land uden for EU/EØS.  • Nyt – tidligere frivilligt: Direkte tegnende skadesforsikringsselskaber med hjemsted i andre EU/EØS-lande, der, via en filial, driver forsikringsvirksomhed i Danmark.

  • Nyt – tidligere frivilligt: Direkte tegnende skadesforsikringsselskaber med hjemsted i andre EU/EØS-lande, som driver forsikringsvirksomhed i Danmark via grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed.


Loven omfatter dermed både (i) danske skadesforsikringsselskaber og (ii) skadesforsikringsselskaber, der har hjemsted i et EU/EØS-land, og som udbyder skadesforsikringer i Danmark via en filial eller grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed.

Med lovændringen er der derfor sket en udvidelse af kredsen af skadesforsikringsselskaber, som har pligt til at være medlem af og yde bidrag til Garantifonden.

 

Indskrænkning af dækningsområdet – hvilke risici dækker Garantifonden

I tilfælde af de omfattede forsikringsselskabers konkurs dækker Garantifonden fremover (siden den 1. januar 2019) kun forsikringsbegivenheder for de forsikringstagere, som forsikringsselskaberne har i Danmark, og som vedrører risici i Danmark. Tidligere var det ikke en betingelse, at risikoen skulle være i Danmark, hvorfor dækningsområdet er blevet indskrænket med denne nye betingelse. Dette har især betydning for forsikringsselskaber, der har grænseoverskridende aktivitet ind i Danmark, men det kan også have betydning for forsikringsselskaber med grænseoverskridende aktivitet ud af Danmark.

 

Grænseoverskridende aktivitet ind i Danmark

Forsikringsselskaber med grænseoverskridende aktivitet ind i Danmark skal fremover være særligt opmærksomme på, om deres udbud af skadesforsikringer gør, at de bliver omfattet af Garantifondens dækningsområde. I så fald skal de være medlem af og bidrage til Garantifonden.

Eksempler
Hvis en forsikringstager bosiddende i udlandet har tegnet fritidshusforsikring i et dansk forsikringsselskab for et sommerhus beliggende i Danmark, vil Garantifonden yde dækning i tilfælde af skadesforsikringsselskabets konkurs. Det skyldes, at risikoen (sommerhuset) ligger i Danmark, og at forsikringsaftalen er indgået i Danmark.

Omvendt vil motorkøretøjer, der er indregistreret uden for Danmark, og lystbåde under udenlandsk flag ikke være dækket af Garantifonden, uanset om skadesforsikringen er tegnet i Danmark eller hos et dansk skadesforsikringsselskab, fordi risikoen ikke anses for at være i Danmark. Derimod vil motorkøretøjer, der er indregistreret i Danmark, samt lystbåde under dansk flag, være omfattet af Garantifondens dækningsområde, hvis skadesforsikring herfor er tegnet hos et medlem af Garantifonden.

Det er uden betydning, om skaden opstår i eller uden for Danmark, eller om motorkøretøjet/lystbåden forvolder skade på tredjemand i udlandet. I sådanne situationer vil skaden stadig være omfattet af Garantifondens dækningsområde, hvis skaden, ifølge forsikringsaftalen, er dækningsberettiget

 

Ikke længere dækning ved grænseoverskridende aktivitet ud af Danmark 

Fra den 1. januar 2019 dækker Garantifonden ikke længere krav fra danske forsikringsselskabers udenlandske forsikringstagere og sikrede, hvis de pågældende udenlandske forsikringstagere og sikrede har tegnet en skadesforsikringsaftale i et dansk forsikringsselskab via en filial eller grænseoverskridende tjenesteydelsesvirksomhed i udlandet.

Eksempler
Hvis en forsikringstager i eksempelvis Tyskland har tegnet en skadesforsikringsaftale i et dansk skadesforsikringsselskab gennem det danske skadesforsikringsselskabs tyske filial, kan forsikringstageren ikke længere få erstatning fra Garantifonden, hvis det danske skadesforsikringsselskab går konkurs.

Er der tale om fast ejendom i udlandet, vil Garantifonden ikke længere dække, hvis det danske forsikringsselskab går konkurs. Det medfører, at hvis forsikringstageren bor i Danmark og eksempelvis har tegnet en fritidshusforsikring for et sommerhus i udlandet i et dansk skadesforsikringsselskab, så vil Garantifonden ikke yde dækning, idet risikoen (sommerhuset) er beliggende uden for Danmark. Det samme gælder, hvis forsikringstageren havde tegnet forsikringen gennem en filial af et forsikringsselskab, der har hjemsted i et andet EU/EØS-land.

Løsøregenstande, der befinder sig i udlandet, betragtes ikke som risici i Danmark. De vil derfor fortrinsvis ikke være omfattet af Garantifondens dækningsområde. Dette kunne eksempelvis være en cykel, der fast står ved forsikringstagers sommerhus i udlandet, og som kun sjældent tages med hjem til Danmark. Det betyder også, at løsøregenstande, der fortrinsvis befinder sig i Danmark, vil være dækket, idet risikoen dermed ligger i Danmark. Det er i denne situation uden betydning, om en skade på løsøregenstanden opstår uden for Danmark.

Forsikringer såsom rejseforsikringer, der har til formål at sikre forsikringstagere og sikrede under ophold i udlandet af kortere varighed, påvirkes ikke af det ændrede dækningsområde. Risikoen anses for at være i Danmark, idet forsikringstageren, de sikrede og deres løsøregenstande, der tages med på ferie eller andet ophold af kortere varighed i udlandet, fortrinsvis befinder sig i Danmark.

 

Konsekvenser af det ændrede dækningsområde

Det ændrede dækningsområde har den konsekvens, at udenlandske forsikringsselskaber med filialer eller grænseoverskridende aktivitet ind i Danmark skal være medlem af og yde bidrag til Garantifonden for så vidt angår de forsikringer, der er tegnet i Danmark, hvor risikoen ligger i Danmark.

Dette betyder omvendt også, at visse forsikringsselskaber, der tidligere har været omfattet af reglerne for Garantifonden, ikke er det længere. Dermed har forsikringstagerne ikke den samme sikkerhed som før den 1. januar 2019.

Inden den 31. august 2018 skulle forsikringsselskaberne meddele forsikringstagerne, at de fra den 1. januar 2019 ikke længere var dækket af Garantifonden i tilfælde af forsikringsselskabets konkurs. Meddelelsespligten gjaldt dog ikke for de forsikringstagere og sikrede i andre EU/EØS-lande, hvor forsikringsselskabet er blevet undtaget for pligten til at betale bidrag, da disse formodes at være dækket af en garantiordning i deres hjemland.

 


 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 30.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Mangelfuld kreditvurdering fører endnu engang til ugyldige låneaftaler
Mangelfuld kreditvurdering fører endnu engang til ugyldige låneaftaler
25/11/2020
Finansiering og bankret
Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
Aflivning af mink: Panthavers retsstilling ved ekspropriation
16/11/2020
Øvrige, Insolvens og rekonstruktion, Offentlig ret, Finansiering og bankret
Ny anbringelsesbekendtgørelse pr. 1. november 2020
Ny anbringelsesbekendtgørelse pr. 1. november 2020
05/11/2020
Finansiering og bankret, Selskabsret
LIBOR udfases ved udgangen af 2021: Hvordan forbereder du din virksomhed?
LIBOR udfases ved udgangen af 2021: Hvordan forbereder du din virksomhed?
21/10/2020
Finansiering og bankret
Ny digital EU-identitet skal sikre legitimering af bankkunder
Ny digital EU-identitet skal sikre legitimering af bankkunder
01/10/2020
Finansiering og bankret
Ny bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler er sendt i høring
Ny bekendtgørelse om anbringelse og bestyrelse af fondes midler er sendt i høring
08/09/2020
Selskabsret, Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted