Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Fritstillet leder blev bortvist for ulønnet bestyrelsespost hos konkurrent

Dansk Erhverv
10/03/2016
116
Fritstillet leder blev bortvist for ulønnet bestyrelsespost hos konkurrent
Dansk Erhverv logo
En leder fik i fritstillingsperioden en bestyrelsespost i en konkurrerende virksomhed og blev derfor bortvist. Bortvisningen var berettiget, og virksomheden havde endvidere krav på tilbagebetaling af løn fra det tidspunkt, lederen fik bestyrelsesposten.

Sådan er reglerne om loyalitetspligt
Medarbejdere er under ansættelsen omfattet af en loyalitetspligt, hvilket betyder, at de ikke er berettiget til at arbejde i eller at have interesse i konkurrerende virksomhed. Denne loyalitetspligt gælder fortsat i opsigelsesperioden, også selvom medarbejderen er fritstillet og dermed har ret til at søge nyt arbejde. Men hvor går grænsen for, hvor meget aktivitet der skal være hos den konkurrerende virksomhed, før det anses for at være i strid med loyalitetspligten? Det blev afprøvet i denne sag.

Ulønnet bestyrelsespost hos konkurrenten
Sagen handler om en ledende medarbejder ("Vice President") i en virksomhed, der blev opsagt og fritstillet i februar måned til fratræden den 31. december. Som led i medarbejderens jobsøgning blev han rådet til at tage bestyrelsesposter. I maj måned samme år fik han en bestyrelsespost hos en konkurrent. Virksomheden, der havde opsagt ham, blev opmærksom på dette i november, hvorefter lederen blev bortvist.

Byretten dømte virksomheden
Byretten gav lederen ret i, at bortvisningen var uberettiget. Byretten lagde vægt på, at bestyrelsesposten var ulønnet, at der kun havde været afholdt tre bestyrelsesmøder, og at der i øvrigt ikke var belæg for at tro, at lederen havde brudt sin tavshedspligt under disse møder.

Landsretten: Bortvisningen var berettiget
Landsretten var imidlertid af en anden opfattelse. Landsretten lagde blandt andet vægt på, at der var tale om en bestyrelsespost i en konkurrerende virksomhed, og at lederen havde fået ansættelse i den konkurrerende virksomhed fra den 1. januar og altså umiddelbart efter opsigelsesperiodens udløb.

Derudover lagde landsretten vægt på, at en stor del af bestyrelsesarbejdet bestod i at tilføre ekstra kapital til den konkurrerende virksomhed, som ville gøre den til en endnu større konkurrent, end den var på opsigelsestidspunktet. Landsretten fandt det i den forbindelse irrelevant, om bestyrelsesarbejdet var ulønnet, og at der kun havde været afholdt tre møder.

Det var derimod skærpende i forhold til loyalitetspligten, at lederen havde været en del af den øverste ledelse, og derfor havde betydelig indsigt i interne forhold.

Virksomheden fik derfor medhold i, at bortvisningen var berettiget. Lederen skulle derfor tilbagebetale lønnen fra ultimo maj måned, hvor han fik bestyrelsesposten, selvom han først blev bortvist i november.

Dansk Erhverv vurderer
Dommen er helt efter bogen. Selvfølgelig kan det ikke være afgørende, at bestyrelsesposten var ulønnet. Det afgørende var, at lederen besad en viden om sin tidligere arbejdsplads, der kunne skade virksomheden i forhold til konkurrenten. Landsretten udtaler, at lederen i kraft af sin ledende stilling og betydelige viden om interne forhold hos den gamle arbejdsplads havde en skærpet pligt til ikke at virke for en konkurrerende virksomheds interesser.

At lederen skulle betale lønnen tilbage fra det tidspunkt, hvor han fik bestyrelsesposten, dvs. fra det tidspunkt, hvor han ikke længere opfyldte sin loyalitetsforpligtelse under fritstillingen, er også i overensstemmelse med retspraksis.

 [layerslider id="67"]
 

[/one_third]

[one_third]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Dansk Erhverv logo
København
Børsen
1217 København K
33 74 60 00
info@danskerhverv.dk

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Trepartsaftale om en ny midlertidig arbejds­fordelings­ordning
Trepartsaftale om en ny midlertidig arbejds­fordelings­ordning
03/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Østre Landsret bekræfter beregning af 120 sygedage for deltidssygemeldte
Østre Landsret bekræfter beregning af 120 sygedage for deltidssygemeldte
02/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted