Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Frihandelsaftale mellem EU og Canada rykker tættere på

Kromann Reumert
12/07/2016
Frihandelsaftale mellem EU og Canada rykker tættere på
Kromann Reumert logo
Aftaleteksten til frihandelsaftalen mellem EU og Canada (også kaldet ”CETA”) er klar, og EU-Kommissionen har for få dage siden fremlagt den ca. 1.500 siders lange aftale for Ministerrådet og anbefalet, at den godkendes.

I tirsdags den 5. juli 2016 præsenterede EU-Kommissionen Ministerrådet for resultatet af de årelange frihandelsforhandlinger, der startede tilbage i 2009 mellem EU og Canada.

Udmeldingen fra EU-handelskommissær Cecilia Malmström var, at hun forventer CETA’s foreløbige ikrafttræden, ligeså snart Ministerrådet og Europa-Parlamentet har godkendt den. Efter planen skulle aftalen derfor træde i kraft allerede på EU-Canada-topmødet i oktober i år.

CETA's ikrafttræden vil bl.a. medføre, at:

  • størstedelen af toldsatserne mellem EU og Canada fjernes

  • bevægelighed for varer og tjenesteydelser, herunder særligt finansielle tjenesteydelser, telekommunikation, energi og transport bliver friere

  • markedsadgang for Europæiske mejeriproducenter i Canada øges

  • der indføres en ISDS/ICS voldgift, hvorefter private virksomheder under visse særlige omstændigheder kan anlægge en international voldgiftssag mod EU-landene

  • beskyttelsen af immaterielle rettigheder ensrettes.CETAS ENDELIGE VEDTAGELSE


I den politiske arena er der en verserende uenighed om, hvorvidt CETA kræver de nationale regeringers accept eller kan godkendes alene af de europæiske institutioner, Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Men for at undgå yderligere politik i vedtagelsesprocessen, har EU-Kommissionen – indtil videre – besluttet sig for at imødekomme de nationale regeringers ønske om medindflydelse. CETA vil derfor efter foreløbig ikrafttræden skulle endeligt vedtages af de nationale parlamenter. En verserende sag om samme spørgsmål vedrørende frihandelsaftalen med Singapore kan dog overhale processen inden om, hvis EU-Domstolen giver EU-Kommissionen ret i, at frihandelsaftaler af denne type kun angår EU-kompetencer. Udfaldet af denne sag kan derfor meget vel komme til at have afgørende betydning for CETAs fremtid.

Kromann Reumerts internationale handelsteam følger udviklingen med CETA og andre samhandelsaftaler som f.eks. TTIP nøje, og vi vil løbende holde vores klienter og andre læsere orienterede.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted