Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Frihandelsaftale mellem EU og Canada rykker tættere på

Kromann Reumert
12/07/2016
Frihandelsaftale mellem EU og Canada rykker tættere på
Aftaleteksten til frihandelsaftalen mellem EU og Canada (også kaldet ”CETA”) er klar, og EU-Kommissionen har for få dage siden fremlagt den ca. 1.500 siders lange aftale for Ministerrådet og anbefalet, at den godkendes.

I tirsdags den 5. juli 2016 præsenterede EU-Kommissionen Ministerrådet for resultatet af de årelange frihandelsforhandlinger, der startede tilbage i 2009 mellem EU og Canada.

Udmeldingen fra EU-handelskommissær Cecilia Malmström var, at hun forventer CETA’s foreløbige ikrafttræden, ligeså snart Ministerrådet og Europa-Parlamentet har godkendt den. Efter planen skulle aftalen derfor træde i kraft allerede på EU-Canada-topmødet i oktober i år.

CETA's ikrafttræden vil bl.a. medføre, at:

  • størstedelen af toldsatserne mellem EU og Canada fjernes

  • bevægelighed for varer og tjenesteydelser, herunder særligt finansielle tjenesteydelser, telekommunikation, energi og transport bliver friere

  • markedsadgang for Europæiske mejeriproducenter i Canada øges

  • der indføres en ISDS/ICS voldgift, hvorefter private virksomheder under visse særlige omstændigheder kan anlægge en international voldgiftssag mod EU-landene

  • beskyttelsen af immaterielle rettigheder ensrettes.CETAS ENDELIGE VEDTAGELSE


I den politiske arena er der en verserende uenighed om, hvorvidt CETA kræver de nationale regeringers accept eller kan godkendes alene af de europæiske institutioner, Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Men for at undgå yderligere politik i vedtagelsesprocessen, har EU-Kommissionen – indtil videre – besluttet sig for at imødekomme de nationale regeringers ønske om medindflydelse. CETA vil derfor efter foreløbig ikrafttræden skulle endeligt vedtages af de nationale parlamenter. En verserende sag om samme spørgsmål vedrørende frihandelsaftalen med Singapore kan dog overhale processen inden om, hvis EU-Domstolen giver EU-Kommissionen ret i, at frihandelsaftaler af denne type kun angår EU-kompetencer. Udfaldet af denne sag kan derfor meget vel komme til at have afgørende betydning for CETAs fremtid.

Kromann Reumerts internationale handelsteam følger udviklingen med CETA og andre samhandelsaftaler som f.eks. TTIP nøje, og vi vil løbende holde vores klienter og andre læsere orienterede.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted