Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forsynings­tilsynet præciserer sine muligheder for tilsyns­indgreb

Horten
13/09/2019
Forsynings­tilsynet præciserer sine muligheder for tilsyns­indgreb
Horten logoForsyningstilsynet præciserer, hvilke indgreb de kan foretage, når de energivirksomheder, der er under tilsynets kontrol, har eller ser ud til at have overtrådt lovgivningen.


Den 30. august 2018 offentliggjorde Forsyningstilsynet, at det skal være mere tydeligt for de energivirksomheder, der føres tilsyn med, hvilke indgreb, der kan tages i brug, hvis en virksomhed har overtrådt lovgivningen, eller hvis der er tegn på en overtrædelse.

Forsyningstilsynet har derfor præciseret, hvornår tilsynets tre respektive former for indgreb tages i brug:


Indskærpelse


I tilfælde hvor der er tegn på en lovovertrædelse men ikke beviser, kan Forsyningstilsynet indskærpe over for den givne virksomhed i form af en vejledning. Det er Forsyningstilsynets mildeste reaktionsmulighed. Der er ikke tale om en afgørelse, og virksomheden har derfor ikke klageadgang. Til gengæld har en indskærpelse heller ikke nogen retlig virkning. Men virksomheden kan naturligvis gå i dialog med Forsyningstilsynet om sagen.


Påtale


Hvis en energivirksomhed har overtrådt relevant gældende lovgivning, men senere har rettet op på det, kan Forsyningstilsynet give virksomheden en påtale. Der vil i så fald være tale om en forvaltningsretlig afgørelse over for adressaten, hvorfor afgørelsen skal offentliggøres. Det betyder også, at almindelige forvaltningsretlige regler skal overholdes med hensyn til fx partshøring og klagevejledning, og at der er klagemulighed.


Påbud


Endelig har Forsyningstilsynet adgang til at give den pågældende virksomhed et påbud, hvis tilsynet konstaterer en vedvarende lovstridig adfærd, eller hvis virksomheden undlader at handle, hvor en handling er påkrævet. Der kan kun gives påbud, hvis det ikke gennem forhandling mellem Forsyningstilsynet og virksomheden har været muligt at bringe forholdet til ophør. Det tilsynsindgreb udgør også en forvaltningsretlig afgørelse. Derfor skal virksomheden parthøres, ligesom Forsyningstilsynet også her skal give klagevejledning om muligheden for at klage over påbuddet. Påbud skal også offentliggøres.

Direktør i Forsyningstilsynet, Carsten Smidt, udtaler i anledning af Forsyningstilsynets præcision af sine tre indgrebsmuligheder: " Det skal være tydeligt for virksomhederne hvilke indgreb, vi tager i brug alt afhængigt af, om der er tegn på eller bevis for en lovovertrædelse. Vi skal gennem vores indgreb særligt skabe effekt for forbrugerne. Det gør vi ved at have en flerstrenget indgrebsmulighed".

Horten bemærker, at en indskærpelse også kan have betydning for en virksomheds offentlige omdømme. Da der ikke er klagemulighed, kan det være væsentligt tidligt i forløbet at gå i dialog med Forsyningstilsynet for så vidt muligt at afkræfte mistanken om ulovlige forhold.
 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted