Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til nye regler om ægtefællers formueforhold

Delacour
05/03/2015
Forslag til nye regler om ægtefællers formueforhold

Retsvirkningsudvalget foreslår i sin betænkning, at reglerne om deling af arv og gave i tilfælde af skilsmisse eller død skal ændres.


Retsvirksningslovsudvalget er nedsat for at undersøge, om nugældende regler om ægtefællers formueforhold bør ændres. Udvalget foreslår blandt andet, at reglerne om, hvordan ægtefæller skal dele arv og gaver i anledning af skilsmisse eller død skal ændres, så reglerne passer bedre til danskernes moderne familiemønstre.Princip om ligedeling og testationsfrihed
Den danske lovgivning opererer med et grundbegreb, formuefællesskab, som betyder, at ægtefæller har hver sin formue, en bodel, og den enkelte formue (bodel) skal ved et skifte i anledning af skilsmisse eller død deles ligeligt mellem ægtefællerne, forudsat at den enkelte ægtefælle har mere formue end gæld. Hele ægtefællens formue skal som udgangspunkt deles, dvs. både det man ”bringer med ind” i ægteskabet og den formue, der opstår i løbet af ægteskabet.

I de nugældende regler består en vid mulighed for at begrænse ligedelingen ved et ægtefælleskifte: Ægtefællerne kan ved oprettelse af ægtepagt aftale, at arv og gave skal være særeje og til eksempel kan den ægtefællernes respektive forældre (eller andre) yde en gave med bestemmelse om særeje eller efterlade sig en arv, som iht. bestemmelser i et testamente skal være ægtefællens særeje.

Utilfredshed blandt danskerne med ligedelingsprincippet for arv og gave
Undersøgelser, som udvalget har foretaget viser, at 47 % af danskerne synes, at arv og gaver skal holdes uden for delingsordningen, og 19 % mener, at delingsordningen bør afhænge ægteskabets længde, mens kun 28 % går ind for ligedeling. I en undersøgelse foretaget af Danske Familieadvokater svarer 60 %, at arv og gaver bør holdes uden for delingen ved separation og skilsmisse, mens kun 33 % mener, at det bør deles lige.

Forslag om særeje for værdien af arv og gaver
Retsvirkningslovudvalget mener, at arv og gave i et vist omfang skal holdes uden for delingen ved separation eller skilsmisse, selv om ægtefællerne ikke selv har oprettet ægtepagt herom.

Et flertal af udvalget foreslår endvidere, at værdien af arven/gaven på tidspunktet for modtagelsen som udgangspunkt skal kunne holdes uden for delingen ved skilsmisse eller dødsfald i det omfang, arven/gavens værdi er i behold. Efter denne ordning indgår såvel værdistigninger som indtægter af arven/gaven i delingen ved separation eller skilsmisse, medmindre ægtefællerne opretter ægtepagt om andet. Ordningen skal gælde hvad enten arven/gaven udbetales til ægtefællen før eller under ægteskabet.

Herudover forslås det, at arvelader/gavegiver ikke skal kunne bestemme særeje for selve arven/gaven men kun for så vidt angår værdien af aktivet på tidspunktet for modtagelsen. Har en ægtefælle således til eksempel modtaget en arv i form af en fast ejendom med en friværdi på kr. 1.000.000, kan den pågældende arvelader kun bestemme at kr. 1.000.000 holdes uden for ligedelingen. Eventuelle senere værdistigninger skal således deles. Hvis ægtefællerne ønsker at holde hele ejendommen med evt. værdistigninger og indtægter uden for delingen, må dette ske ved oprettelse af en ægtepagt mellem ægtefællerne. Dette forslag er en indskrænkning af arvelader/gavegivers nugældende ret til at træffe bestemmelse om særeje.

Retsvirkningslovudvalget betænkning er endnu ikke udmøntet til et lovforslag og de beskrevne forslag til ændringer er derfor ikke trådt i kraft. DELACOUR følger det lovforberedende arbejde nøje og vil løbende orientere om lovændringerne i ægtefællers formueforhold.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
21/03/2024
Øvrige
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
27/03/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted