Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til ændring af den kinesiske varemærkelov

Bech Bruun
06/02/2023
Forslag til ændring af den kinesiske varemærkelov
Bech Bruun logo
De kinesiske varemærkemyndigheder offentliggjorde i starten af 2023 forslag til ændring af den kinesiske varemærkelov. Lovforslaget er en omfattende ændring, som helt overordnet har til formål at sikre en bedre beskyttelse af varemærker og gøre ansøgningsproceduren mere effektiv.

Kinas Nationale kontor for Intellektuel Ejendomsret (CNIPA) sendte den 13. januar 2023 et nyt forslag til ændring af den kinesiske varemærkelov i høring.  


Lovforslaget indeholder omfattende ændringer af den kinesiske varemærkelov, der med forøgelse af det samlede antal bestemmelser i loven fra 73 artikler til 101 artiklersøger søger at sikre en bedre beskyttelse af varemærkeregistreringer, blandt andet ved at skærpe sanktionerne for varemærkeregistreringer indleveret i ond tro.  


Nedenfor følger en gennemgang af de væsentligste ændringer i det nye lovforslag.


Ansøgning om registrering af varemærker i ond tro

I forbindelse med ændring af den kinesiske varemærkelov i 2019 blev der indført en række tiltag, som havde til formål at hindre varemærkeansøgninger indleveret i ond tro i Kina. Forbuddet mod varemærkeansøgninger indleveret i ond tro er specifikt blevet tilføjet i lovteksten, som ligeledes specificerer en række situationer, som anses for at udgøre en ansøgning indleveret i ond tro, herunder:


  • Indlevering af et stort antal varemærkeansøgninger uden en reel intention om at bruge dem,
  • Indlevering af varemærkeansøgninger ved f.eks. svig
  • Indlevering af varemærkeansøgninger, der skader statens eller offentlighedens interesser eller kan forårsage andre væsentlige negative påvirkninger
  • Indlevering af varemærkeansøgninger, der bevidst kan skade andre rettighedshaveres rettigheder eller interesser.

Lovforslaget indeholder ligeledes en række sanktionsmuligheder i relation til varemærker registeret i ond tro, herunder administrative straffe, f.eks. i form af bøder på 50.000-250.000 RMB, samt mulighed for at ifalde erstatningsansvar for registrering af varemærker i ond tro.


Herudover fremgår det af lovforslaget, at varemærket registreret i ond tro - på anmodning - kan erklæres ugyldigt. Varemærker, som er indleveret i ond tro, og som er identiske med eller ligger tæt op ad ældre, velrenommerede varemærker, kan i nogle tilfælde overdrages til indehaveren af det velrenommerede varemærke på denne anmodning.


Social credit system implementeres direkte i varemærkeloven

I henhold til lovforslaget skal overtrædelser af varemærkeloven registreres af myndighederne, så det indgår i virksomhedernes social credit score.


Krav om brugserklæringer

En anden nyskabelse i lovforslaget er, at der er lagt op til, at varemærkeindehavere fremover skal indlevere brugserklæring (declaration of use) hvert femte år efter registreringen af varemærket.


Som supplement til kravet om brugserklæringer er der ligeledes indsat en bestemmelse i lovforslaget, der forbyder gentagne registreringer af samme varemærke for samme varer eller tjenesteydelser, som der allerede er ansøgt om eller registreret for af samme ansøger.


Indsigelsesprocedure

Lovforslaget lægger op til at forkorte indsigelsesperioden for en foreløbigt godkendt ansøgning fra de nuværende tre måneder til to måneder. Den administrative appelmulighed for ansøger skal samtidig afskaffes, hvilket vil medføre, at såfremt en ansøgning afvises som følgende af en indsigelse, så vil ansøger ikke have mulighed for at appellere afgørelsen i det administrative system. Hvis lovforslaget vedtages, vil tabte indsigelsessager i stedet skulle indbringes for retten inden for en tidsfrist på 30 dage fra modtagelsen af afgørelsen, ligesom det er på nuværende tidspunkt også er tilfældet for ophævelsessager. 


Styrkelse af beskyttelsen af velkendte varemærker

I henhold til den nuværende kinesiske varemærkelov kan et ikke-registreret velkendt varemærke kun nyde beskyttelse for identiske eller ligeartede varer/tjenesteydelser. Lovforslaget lægger op til, at beskyttelsesomfanget for uregistrerede velkendte varemærker udvides til også at omfatte varer og tjenesteydelser, som ikke betragtes som identiske eller ligeartede.


Hos Bech-Bruun følger vi udviklingen vedrørende ændringen af den kinesiske varemærkelov tæt, og vi vil løbende opdatere vores klienter om nyt.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Data Act - Dataadgang versus IP-rettigheder
Data Act - Dataadgang versus IP-rettigheder
23/11/2023
Immaterialret, Persondata
Nu bliver det nemmere at overholde GDPR-lovgivningen
Nu bliver det nemmere at overholde GDPR-lovgivningen
05/12/2023
Immaterialret
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
De immaterialretlige risici ved kunstig intelligens (AI)
18/12/2023
Immaterialret, IT- og telekommunikation
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
Beskyt dine aktiver: Sådan sikrer SMV'er tilskud til varemærke- og designbeskyttelse
12/02/2024
Immaterialret
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
EU's AI-lov: Et vigtigt skridt for musikindustrien og kampen mod ulovlig brug af musik
14/02/2024
Immaterialret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted