Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Formelle mangler var skyld i annulleret præ­kvalifikations­beslutning

Kromann Reumert
07/09/2018
Formelle mangler var skyld i annulleret præ­kvalifikations­beslutning
Kromann Reumert logo
Ordregivere skal oplyse kriterierne for udvælgelse i udbudsbekendtgørelsen. Det lærte Hillerød Kommune på den hårde måde, da Klagenævnet for Udbud annullerede kommunens prækvalifikationsbeslutning, fordi kriterierne for udvælgelse kun fremgik af udbudsbetingelserne.


Formelle mangler i udbudsbekendtgørelsen


I januar 2018 udbød Hillerød Kommune fem rammeaftaler for håndværkerydelser som et begrænset udbud. I udbudsbetingelserne havde Hillerød Kommune beskrevet kriterierne for udvælgelse af prækvalificerede ansøgere; nøjagtig som så mange andre ordregivere efter pligten til at offentliggøre det fulde udbudsmateriale fra start. Denne beskrivelse fremgik til gengæld ikke af udbudsbekendtgørelsen.

En fravalgt ansøger klagede over blandt andet dette forhold med påstand om annullation, fordi det udtrykkeligt fremgår i udbudslovens § 145, stk. 3, at kriterierne for udvælgelse skal fremgå af udbudsbekendtgørelsen.

Klagenævnet for Udbud fandt, at § 145, stk. 3 skal forstås bogstaveligt, og at det derfor ikke er tilstrækkeligt, at ordregiver oplyser kriterierne for udvælgelse i udbudsbetingelserne uden også at gengive disse i selve udbudsbekendtgørelsen. Derfor fandt klagenævnet – ret drastisk – at udvælgelseskriterierne slet ikke lovligt kunne danne grundlag for prækvalifikation. Nævnet annullerede derfor Hillerød Kommunes beslutning om prækvalifikation.


Manglen havde ingen konsekvens for klageren


Klageren, Albertslund Tømrer og Snedker A/S (ATS), havde søgt om prækvalifikation, men var ikke blandt de udvalgte. Fordi ATS havde søgt om prækvalifikation, var ATS utvivlsomt bekendt med kriterierne for udvælgelse, selvom disse ikke fremgik af udbudsbekendtgørelsen. Det var således ikke på grund af den formelle mangel, at ATS ikke blev prækvalificeret.

Uanset at klageren ikke var berørt af manglen, annullerede klagenævnet prækvalifikationsbeslutningen. Årsagen hertil var, at Hillerød Kommune ikke havde bevist, at overtrædelsen ikke havde haft betydning for, hvem der søgte om prækvalifikation. Det var altså ikke hensynet til klageren, der førte til annullation, men derimod hensynet til andre potentielle/hypotetiske ansøgere, som ikke, ud fra udbudsbekendtgørelsen, havde været i stand til at vurdere, om det var relevant for dem at søge om prækvalifikation. Sagt på en anden måde: Den virksomhed, der havde fravalgt at deltage, fordi det ikke fremgik i udbudsbekendtgørelsen, hvad Hillerød Kommune ville lægge vægt på, blev 'beskyttet' af nævnet. En, i vores optik, meget hård "beskyttelse".

ATS argumenterede også for, at kriterierne for udvælgelse var uigennemsigtige, men Klagenævnet for Udbud forholdt sig ikke til denne del af klagen.


Lærestreg til ordregivere


Kendelsen understreger vigtigheden af, at ordregivere altid giver tilstrækkelige oplysninger i udbudsbekendtgørelsen, så potentielle ansøgere eller tilbudsgivere har grundlag for at vurdere, om det er relevant for dem at deltage i udbuddet. Særligt oplysninger, som, ifølge udbudsloven, skal fremgå af udbudsbekendtgørelsen, skal naturligvis fremgå af netop udbudsbekendtgørelsen.

Læs kendelsen: Albertslund Tømrer og Snedker A/S mod Hillerød Kommune

 

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Klagenævnet for Udbud: Ændring af delkriterie var ikke i strid med udbudsreglerne
Klagenævnet for Udbud: Ændring af delkriterie var ikke i strid med udbudsreglerne
21/01/2021
Udbud
Ny rapport: Status for offentlig konkurrence 2020
Ny rapport: Status for offentlig konkurrence 2020
19/01/2021
Udbud
Offentlige udbud: 2021 bliver grønt
Offentlige udbud: 2021 bliver grønt
19/01/2021
Udbud
Erstatning på 2,5 mio. kr. til uberettiget afvist tilbudsgiver
Erstatning på 2,5 mio. kr. til uberettiget afvist tilbudsgiver
18/01/2021
Udbud
Bruger­gruppes vurdering af gennemsigtige T-shirts kostede 2,5 mio. kr.
Bruger­gruppes vurdering af gennemsigtige T-shirts kostede 2,5 mio. kr.
12/01/2021
Udbud
Må den tidligere leverandør udføre arbejde i standstill-perioden?
Må den tidligere leverandør udføre arbejde i standstill-perioden?
05/01/2021
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted