Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forholdsregler ved benyttelse af MgO-plader

Delacour
20/08/2015
129
Forholdsregler ved benyttelse af MgO-plader
Delacour logo
De i byggeriet ofte anvendte MgO-plader som vindspærre i danske byggerier er under mistanke for at være vandsugende. Læs her, hvorledes du skal forholde dig ved anvendelse af MgO-plader.

Hvad er problemet og hvor stort er det?

Der er i øjeblikket megen bevågenhed om anvendelsen af MgO-plader som vindspærre i danske byggerier.

Pladerne, der siden 2007 er anvendt i meget stort omfang under forskellige produktnavne, er under mistanke for at være vandsugende.

Mistanken går nærmere på, at pladerne optager fugt fra den omgivende luft, og at pladerne – når de er fugtmættede – ”sveder” fugten ud sammen med de salte, der er i pladerne. Dette kan naturligvis forårsage fugtskader (råd, svamp og korrosion) på tilgrænsende bygningsdele.

Foreløbige udmeldinger tyder på, at det ikke er alle MgO-plader, der har disse negative egenskaber, da pladernes kemiske sammensætning varierer fra produkt til produkt – og det kan næppe udelukkes, at kvaliteten også varierer fra leverance til leverance.

Hvordan bør man forholde sig?

Har man som bygherre konstateret fugtproblemer, herunder f.eks. varig fugt på sokkel og/eller murværk, fugtige gipsvægge, vand, der løber ned af vinduer/ruder, fugtig isolering i hulrum og/eller svampedannelser, bør man naturligvis altid reklamere over for rådgiver og/eller entreprenør hurtigst muligt, og samtidig kontakte en byggetekniker for at få klarlagt årsagerne nærmere. Endvidere bør man som bygherre meddele sine aftaleparter og evt. garantiselskaber, at sikkerheder ikke kan nedskrives på grund af fugtproblemer/mangler.

Er der ingen tegn på skader, men er man vidende om, at der er anvendt MgO-plader i en ejendom, kan man med fordel kontakte en byggetekniker for at få undersøgt, om de plader, der er blevet anvendt, suger fugt eller ej.

Som bygherre skal man være opmærksom på, at der i entrepriseforhold typisk gælder en frist på 5 år for at reklamere over mangler. Reklameres der senere, er der som altovervejende hovedregel ikke grundlag for noget krav.

Da størstedelen af MgO-pladerne i danske byggerier er anvendt fra 2010 og frem, er der således særlig anledning til straks at få igangsat nærmere undersøgelser og eventuelt få reklameret over for relevante parter hurtigst muligt.

Har man som entreprenør anvendt MgO-plader, er der grund til at være opmærksom på straks at videreføre evt. reklamationer fra en bygherre til egne leverandører/ underentreprenører og give meddelelse til disse og evt. garantiselskaber om, at sikkerheder ikke kan nedskrives på grund af mangler ved pladerne. Også her gælder der i entrepriseforhold normalt en 5 års frist og for sen reklamation kan udelukke muligheden for at videreføre krav.

Rådgivere, der bliver mødt med krav fra bygherrer, bør straks foretage anmeldelse til det relevante ansvarsforsikringsselskab.

Det kan også være relevant – både for bygherre og den entreprenør, der har leveret pladerne – at overveje, om der er basis for et produktansvar og i givet fald, om kravet skal/kan rettes mod producenten og/eller mellemhandleren.

Under alle omstændigheder gælder det efter vores opfattelse om at være hurtigt ude med at afklare, om der et problem og om derefter straks at få reklameret overfor relevante parter og/eller foretage anmeldelse af et muligt krav til et forsikringsselskab.

De juridiske udfordringer med at placere et ansvar (eller komme igennem med krav på andet grundlag) for uegnede materialer i byggeriet kan være store. Om der er tale om en mangel, vil konkret bero på parternes aftale og på beskaffenheden af de anvendte plader.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 31.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Genopfyldning af forsikringssum efter en skade. Hvem har pligten – og hvad er konsekvensen af at undlade det?
Genopfyldning af forsikringssum efter en skade. Hvem har pligten – og hvad er konsekvensen af at undlade det?
I dag
Forsikring og erstatning, Fast ejendom og entreprise
COVID-19 i entrepriseforhold
COVID-19 i entrepriseforhold
17/11/2020
Fast ejendom og entreprise
Hvad er en sædvanlig selvrisiko i en brand- og stormskadeforsikring i AB 92/AB 18?
Hvad er en sædvanlig selvrisiko i en brand- og stormskadeforsikring i AB 92/AB 18?
11/11/2020
Fast ejendom og entreprise
Nye regler om ladestandere til el-biler som følge af politisk ønske om flere el-biler i 2030
Nye regler om ladestandere til el-biler som følge af politisk ønske om flere el-biler i 2030
28/10/2020
Fast ejendom og entreprise, Øvrige
Lagerbeskatning for udlejningsejendomme
Lagerbeskatning for udlejningsejendomme
05/10/2020
Fast ejendom og entreprise, Skatte- og afgiftsret
Kan forhandling om salg af en ejendom blive bindende?
Kan forhandling om salg af en ejendom blive bindende?
30/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted