Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forholdsregler ved benyttelse af MgO-plader

Delacour
20/08/2015
Forholdsregler ved benyttelse af MgO-plader
Delacour logo
De i byggeriet ofte anvendte MgO-plader som vindspærre i danske byggerier er under mistanke for at være vandsugende. Læs her, hvorledes du skal forholde dig ved anvendelse af MgO-plader.

Hvad er problemet og hvor stort er det?

Der er i øjeblikket megen bevågenhed om anvendelsen af MgO-plader som vindspærre i danske byggerier.

Pladerne, der siden 2007 er anvendt i meget stort omfang under forskellige produktnavne, er under mistanke for at være vandsugende.

Mistanken går nærmere på, at pladerne optager fugt fra den omgivende luft, og at pladerne – når de er fugtmættede – ”sveder” fugten ud sammen med de salte, der er i pladerne. Dette kan naturligvis forårsage fugtskader (råd, svamp og korrosion) på tilgrænsende bygningsdele.

Foreløbige udmeldinger tyder på, at det ikke er alle MgO-plader, der har disse negative egenskaber, da pladernes kemiske sammensætning varierer fra produkt til produkt – og det kan næppe udelukkes, at kvaliteten også varierer fra leverance til leverance.

Hvordan bør man forholde sig?

Har man som bygherre konstateret fugtproblemer, herunder f.eks. varig fugt på sokkel og/eller murværk, fugtige gipsvægge, vand, der løber ned af vinduer/ruder, fugtig isolering i hulrum og/eller svampedannelser, bør man naturligvis altid reklamere over for rådgiver og/eller entreprenør hurtigst muligt, og samtidig kontakte en byggetekniker for at få klarlagt årsagerne nærmere. Endvidere bør man som bygherre meddele sine aftaleparter og evt. garantiselskaber, at sikkerheder ikke kan nedskrives på grund af fugtproblemer/mangler.

Er der ingen tegn på skader, men er man vidende om, at der er anvendt MgO-plader i en ejendom, kan man med fordel kontakte en byggetekniker for at få undersøgt, om de plader, der er blevet anvendt, suger fugt eller ej.

Som bygherre skal man være opmærksom på, at der i entrepriseforhold typisk gælder en frist på 5 år for at reklamere over mangler. Reklameres der senere, er der som altovervejende hovedregel ikke grundlag for noget krav.

Da størstedelen af MgO-pladerne i danske byggerier er anvendt fra 2010 og frem, er der således særlig anledning til straks at få igangsat nærmere undersøgelser og eventuelt få reklameret over for relevante parter hurtigst muligt.

Har man som entreprenør anvendt MgO-plader, er der grund til at være opmærksom på straks at videreføre evt. reklamationer fra en bygherre til egne leverandører/ underentreprenører og give meddelelse til disse og evt. garantiselskaber om, at sikkerheder ikke kan nedskrives på grund af mangler ved pladerne. Også her gælder der i entrepriseforhold normalt en 5 års frist og for sen reklamation kan udelukke muligheden for at videreføre krav.

Rådgivere, der bliver mødt med krav fra bygherrer, bør straks foretage anmeldelse til det relevante ansvarsforsikringsselskab.

Det kan også være relevant – både for bygherre og den entreprenør, der har leveret pladerne – at overveje, om der er basis for et produktansvar og i givet fald, om kravet skal/kan rettes mod producenten og/eller mellemhandleren.

Under alle omstændigheder gælder det efter vores opfattelse om at være hurtigt ude med at afklare, om der et problem og om derefter straks at få reklameret overfor relevante parter og/eller foretage anmeldelse af et muligt krav til et forsikringsselskab.

De juridiske udfordringer med at placere et ansvar (eller komme igennem med krav på andet grundlag) for uegnede materialer i byggeriet kan være store. Om der er tale om en mangel, vil konkret bero på parternes aftale og på beskaffenheden af de anvendte plader.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan en skønserklæring anfægtes?
Kan en skønserklæring anfægtes?
12/03/2021
Fast ejendom og entreprise
Tingsskadebegrebet i erhvervsansvarsforsikringen bliver afklaret
Tingsskadebegrebet i erhvervsansvarsforsikringen bliver afklaret
10/02/2021
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Forståelsen af ”maksimalt bebygget areal” i en lokalplan
Forståelsen af ”maksimalt bebygget areal” i en lokalplan
03/02/2021
Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
Bekendtgørelse ændrer entreprenørers vilkår ved gravearbejde
25/01/2021
Fast ejendom og entreprise
Skønserklæringer tilvejebragt i en tidligere retssag kunne fremlægges
Skønserklæringer tilvejebragt i en tidligere retssag kunne fremlægges
25/01/2021
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Folketinget stiller skarpt på ansættelsen af erhvervs­ejendommes grundværdier
Folketinget stiller skarpt på ansættelsen af erhvervs­ejendommes grundværdier
22/01/2021
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted