Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forbud mod kortbetalings­gebyrer indføres ved årsskiftet

Horten
01/12/2017
Forbud mod kortbetalings­gebyrer indføres ved årsskiftet


Når lov om betalinger træder i kraft primo 2018, vil det ikke være lovligt at pålægge forbrugeren gebyrer ved brug af betalingskort. Dog er firmakort, kontanthævninger eller betalingskortordninger med tre parter undtaget.


Efter de nuværende regler må butikker i nogle tilfælde pålægge et gebyr ved betaling med betalingskort. Gebyret må dog ikke være højere end det gebyr, som butikken selv betaler til sin indløser (f.eks. NETS).

Når lov om betalinger træder i kraft ved årsskiftet, vil det fremadrettet ikke være tilladt at pålægge forbrugeren de gebyrer, som butikken betaler til sin indløser. Det gælder uanset, om der er tale om fysisk eller ikke-fysisk handel (f.eks. internethandel). Forbuddet vil generelt omfatte alle transaktioner med debet- eller kreditkort, der er udstedt til en forbruger. Det betyder, at alle de virksomheder, der i dag opkræver gebyrer ved brug af betalingskort, fremover må forsøge at overvælte sine kortindløsningsomkostninger på en anden måde (f.eks. ved højere varepriser).


Interbankgebyr sat væsentligt ned


Forbuddet mod opkrævning af gebyrer gælder betalingsinstrumenter, hvis interbankgebyr er reguleret i kapitel II om forbrugerrelaterede korttransaktioner i interbankgebyrforordningen. Ved et interbankgebyr forstås det gebyr, som opkræves mellem kortudstederen og indløseren af betalingskortet. Interbankgebyret må for forbrugerrelaterede korttransaktioner ikke udgøre mere end 0,2 % for debetkort henholdsvis 0,3 % for kreditkort af transaktionsværdien.

Lovgiver har besluttet, at butikker og erhvervsdrivende ikke skal kunne pålægge forbrugere kortgebyrer, da interbankgebyret efter forordningen nu er fastsat til et meget lavt beløb. Det må således være op til de enkelte erhvervsdrivende at forhandle deres indløsningsgebyrer så lavt som muligt med udgangspunkt i det fastlagte maksimum for interbankgebyrer.

Eftersom interbankgebyrforordningen ikke omfatter transaktioner med firmakort, kontanthævninger eller transaktioner med betalingskort udstedt af betalingskortordninger med tre parter (f.eks. Diners Club og American Express) vil de ordninger fortsat kunne opkræve gebyrer under iagttagelse af betalingslovens § 122 om urimelige priser og avancer. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil fortsat kunne gribe ind, hvis betalingsmodtagere eller -indløsere opkræver for høje gebyrer.

Horten følger området tæt og kan hjælpe med at vurdere, hvordan din virksomhed er stillet, når lov om betalinger træder i kraft primo 2018.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
Nyt fra ESMA om navngivning af fonde ved brug af ESG- og bæredygtighedsrelaterede udtryk
14/03/2024
Finansiering og bankret, Compliance
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
Nye muligheder for realkreditfinansiering af havvindmølleparker
13/03/2024
Energi og forsyning, Finansiering og bankret
EMIR 3.0 med krav om aktiv konto hos EU-CCP er på vej
EMIR 3.0 med krav om aktiv konto hos EU-CCP er på vej
22/03/2024
Finansiering og bankret, EU-ret
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
16/04/2024
Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted