Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forbud mod at spørge til jobansøgers alder - ny lov vedtaget

Focus Advokater
29/04/2022
Forbud mod at spørge til jobansøgers alder - ny lov vedtaget
Focus Advokater logo
Den 22.3.2022 vedtog Folketinget en ændring af forskelsbehandlingsloven. Lovændringen træder i kraft den 1.7.2022, hvorefter det bliver forbudt at indhente oplysninger om ansøgers alder i forbindelse med en jobansøgning, medmindre arbejdsgiver har en særlig god grund til det. Læs mere her.

Gældende forbud mod aldersdiskrimination

I forskelsbehandlingsloven gælder allerede et forbud mod at diskriminere på baggrund af alder. En arbejdsgiver må dermed ikke forskelsbehandle lønmodtagere eller ansøgere til ledige stillinger ved ansættelse, afskedigelse, forflyttelse, forfremmelse eller med hensyn til løn- og arbejdsvilkår på grund af alder.

Det allerede gældende forbud medfører blandt andet, at arbejdsgiver ikke må lægge vægt på aldersforholdet i forbindelse med en jobansøgning. Arbejdsgiver må derfor ikke annoncere, at der alene søges eller foretrækkes medarbejdere i en bestemt aldersgruppe. Imidlertid har forbuddet dog ikke været til hinder for, at arbejdsgiver lovligt har kunne spørge ind til ansøgers alder i forbindelse med en jobansøgning - dette gør lovændringen nu op med.


Nyt forbud mod at spørge ind til alder

Der indføres nu en ny bestemmelse i forskelsbehandlingsloven, hvorefter en arbejdsgiver ikke længere må bede om at få oplyst ansøgerens alder ved indlevering, indsendelse, uploading og indtastning m.v. af en jobansøgning.


Hovedformålet med ændringen er at sikre, at jobansøgere ikke på forhånd bliver fravalgt på grund af alder. Særligt har mange seniorer oplevet at blive fravalgt i den første screening af jobansøgere som følge af alder på trods af det allerede gældende forbud. Formålet med lovændringen er derfor at beskytte seniorer i forbindelse med jobsøgning, hvilket er en gruppe, der statistisk har sværere ved at få et job i tilfælde af ledighed.

 

Undtagelser til det nye forbud

I særlige tilfælde vil det dog fortsat være muligt at lægge vægt på alder i forbindelse med en jobansøgning, hvis arbejdsgiver har en særlig god grund til det. Det kan eksempelvis være ved ansættelse af ungarbejdere og i tilfælde af positiv særbehandling af ældre ansøgere for at fremme deres beskæftigelsesmuligheder. Det nye forbud betyder dog ikke, at en arbejdsgiver ikke må lægge vægt på erfaring. Det er derfor fortsat muligt at anmode om eksamensbeviser, CV, m.v., selvom alder potentielt kan udledes heraf. Forbuddet ændrer således ikke på, at arbejdsgiver gerne må vurdere ansøgere ud fra kvalifikationer og erfaring – blot ikke ansøgerens alder isoleret set.


Focus Advokater anbefaler

Arbejdsgiver bør snarest muligt tilrette deres rekrutteringssystemer, således at det fremadrettet sikres, at der ikke bliver spurgt ind til ansøgers alder i forbindelse med en jobansøgning. Dette har særligt betydning, såfremt arbejdsgiver anvender digitale rekrutteringssystemer, hvor alder udbedes eller alternativt skal angives. I praksis bør alle felter, hvor der skal angives alder/fødselsår, som hovedregel fjernes fra digitale rekrutteringssystemer inden den 1.7.2022.


Focus Advokater anbefaler herudover, at arbejdsgiver er særligt opmærksom på risikoen for diskrimination på baggrund af alder i forbindelse med hele rekrutteringsprocessen af nyansatte, og at ovennævnte undtagelsesmuligheder anvendes med forsigtighed.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted