Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forbrugerbeskyttelse i kreditaftaler med sikkerhed i fast ejendom

Delacour
04/12/2014
254
Forbrugerbeskyttelse i kreditaftaler med sikkerhed i fast ejendom
Delacour logo

Det nye direktiv skal sikre forbrugernes beskyttelse i videre omfang ved indgåelse af kreditaftaler, der har sikkerhed i fast ejendom.


Som følge af ”Boligkreditdirektivet om forbrugerkreditaftaler i forbindelse med fast ejendom til beboelse” fremsætter regeringen forslag til ændring af Kreditaftaleloven.

Direktivet har til formål at harmonisere EU-landenes love og administrative bestemmelser om aftaler om forbrugerkredit sikret ved pant i fast ejendom, eller på anden vis i forbindelse med fast ejendom til beboelse. Harmoniseringen tilstræber, at man som forbruger lettere skal kunne gennemskue markedet for lån med pant i fast ejendom, herunder realkreditlån.

I dansk ret er en sådan beskyttelse af forbrugeren allerede i vidt omfang omfattet af gældende lovgivning eller praksis, hvorfor der fra regeringens side kun er forslag om få ændringer.

Såfremt ændringer vedtages, vil det medføre, at danske kreditgivere på visse områder må ændre praksis.

Med ændringsforslaget foreslås, at forbrugeren ved kreditaftaler, der ikke er omfattet af fortrydelsesretten i den gældende kreditaftalelov, gives betænkningstid inden indgåelse af den pågældende kreditaftale, at kreditgiveren pålægges at indrømme forbrugeren en ret til førtidig tilbagebetaling, og at anvendelsen af det europæiske standardiserede informationsark (ESIS) gøres obligatorisk ved kreditaftaler, der sikres ved pant eller anden rettighed knyttet til fast ejendom.

Mere specifikt betyder dette, at kreditgivere efter lovforslaget har pligt til kun at anvende ESIS-oplysningsskemaet ved lån, der skal have pant i fast ejendom eller anden rettighed knyttet til fast ejendom.

Forslaget lægger dog ikke op til, at kreditaftaler, som ikke er sikret rettighed i fast ejendom, skal være omfattet af bestemmelsen. Pligten til anvendelsen af ESIS vil således ikke afhænge af formålet med kreditaftalen, men derimod den sikkerhed, som stilles.

Der foreslås en ordning, hvorefter forbrugeren (låntageren) har en frist på mindst 7 dage til at antage et givent kredittilbud.

Det foreslås, at kreditgiver ikke kan indgå en aftale, der er undtaget fra kreditaftalelovens bestemmelse om ret til førtidig tilbagebetaling med en forbruger, uden at forbrugeren i henhold til aftalen tillægges en ret til helt eller delvist at frigøre sig fra sine forpligtelser i henhold til aftalen, før denne udløber.

Forslaget indebærer også, at en sådan aftale skal indeholde et vilkår om, at forbrugere i tilfælde af førtidig tilbagebetaling har ret til en reduktion af forbrugerens samlede kreditomkostninger, der består af renter og omkostninger i den resterende del af aftalens løbetid, samt at en sådan aftale kan indeholde bestemmelser om, at kreditgiver i disse tilfælde har ret til kompensation for eventuelle omkostninger, der er direkte forbundet med den førtidige tilbagebetaling. Kompensationen skal være rimelig og fastsættes ud fra objektive kriterier.

Ønsker du rådgivning om finansiering af fast ejendom kontakt da advokat Stefan W. von Fintel, svf@delacour.dk eller advokat Lonnie Vestergaard Nielsen, lvn@delacour.dk, som begge har mangeårig erfaring med rådgivning på området.

 

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft den 1.10.2020
Nye regler om tilstandsrapporter træder i kraft den 1.10.2020
22/09/2020
Fast ejendom og entreprise
Kom sikkert gennem en ophævet entreprise med en hurtig stade­registrering
Kom sikkert gennem en ophævet entreprise med en hurtig stade­registrering
11/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Hvornår kan bygherre og entreprenør hæve en entreprise­aftale?
Hvornår kan bygherre og entreprenør hæve en entreprise­aftale?
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Kontraktret
Ny ejerlejlighedslov vedtaget
Ny ejerlejlighedslov vedtaget
06/07/2020
Fast ejendom og entreprise
Ny ejerlejlighedslov træder i kraft den 1. juli 2020
Ny ejerlejlighedslov træder i kraft den 1. juli 2020
02/07/2020
Fast ejendom og entreprise
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted