Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

For lav løn hindrer skattefrihed af diæter

Focus Advokater
04/12/2014
For lav løn hindrer skattefrihed af diæter
Skatterådet afviser, at litauiske håndværkere, der arbejder midlertidigt i Danmark på litauisk lønniveau, kan oppebære skattefri godtgørelse for kost og logi (diæter) (SKM.2014.767SR).

Sagen vedrørte et dansk vikarbureau, som udlejer litauiske faglærte og ufaglærte håndværkere til danske virksomheder. Det blev under sagen oplyst, at håndværkernes løn blev fastlagt efter aftale med håndværkerne og vikarbureauets kunder, men at den litauiske normaltimesats var kr. 18 for ufaglærte og kr. 23 for faglærte. Overarbejdssatsen var henholdsvis kr. 60 og kr. 83. Sammenholdt hermed var den faste diæt pr. rejsedøgn kr. 360.

Skatterådet henviste til forbuddet mod lønomlægning, som blev indført i 2012. Reglen indebærer, at godtgørelsen bliver skattepligtig, hvis lønmodtageren indgår aftale med arbejdsgiveren om at gå ned i løn eller udvise løntilbageholdenhed mod at få udbetalt godtgørelsen. Godtgørelsen må altså ikke være en aftalt del af lønnen, men skal opfattes som en dækning af lønmodtagerens udgifter til kost og logi som følge af det midlertidige arbejde.

Skatterådet fandt, at lønnen udgjorde en ubetydeligt beløb sammenholdt med godtgørelsessatsen, og at godtgørelserne derfor ville være skattepligtige for de litauiske håndværkere.

Det kan være svært i praksis at vide, hvornår lønnen er tilstrækkeligt høj til, at der ikke opstår mistanke om lønomlægning. Spørgsmålet er også, om oplysningen om lønniveauet i sig selv er tilstrækkelig dokumentation for, at der er aftalt lønomlægning. SKAT havde i sin indstilling til Skatterådet lagt op til, at det afhang af en konkret vurdering i den enkelte sag, hvor lønniveauet ville et moment i vurderingen. Skatterådet afgjorde imidlertid sagen alene ud fra timesatserne sammenholdt med godtgørelsessatserne.

Repræsentanten for vikarbureauet havde endvidere henvist til, at det ville være i strid med EU-rettens principper om fri bevægelighed at opstille ulovhjemlede krav om løn af en bestemt størrelse til medarbejdere fra et andet EU-land. Dette spørgsmål forholdt Skatterådet sig så vidt ses ikke til.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted