Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fokus på procedure­overtrædelser i nationale fusions­kontrol­sager

Kromann Reumert
21/09/2019
Fokus på procedure­overtrædelser i nationale fusions­kontrol­sager
Kromann Reumert logo
Både de norske, østrigske og britiske konkurrencemyndigheder har inden for de seneste måneder udstedt bøder for overtrædelse af de processuelle fusionskontrolregler. Det understreger, hvor vigtigt det er at være opmærksom på disse regler, som ikke er ens i alle jurisdiktioner.

Bøde til Norgesgruppen

Den norske konkurrencemyndighed, Konkurransetilsynet, har varslet en bøde på 20 mio. NOK (ca. 14.926.000 DKK) til Norgesgruppen for ikke at anmelde et opkøb af butikslokaler i Bergen. Konkurransetilsynet understreger i varslingen, at bøden påtænkes fastsat til 20 mio. NOK for at sikre en præventiv effekt og den effektive kontrol af overholdelsen af oplysningsforpligtelser.

I Norge har Konkurransetilsynet mulighed for at pålægge bestemte sektorer eller virksomheder en oplysningsforpligtelse, uanset at de involverede virksomheders omsætning ikke overstiger de almindeligt gældende tærskelværdier. Dette har Konkurransetilsynet benyttet sig af i forhold til dagligvarebranchen, som er relativt koncentreret i Norge. Der gælder desuden særlige oplysningsforpligtelser på andre markeder, hvor lokal konkurrence er afgørende, blandt andet markedet for brændstof, havecentre, strøm og låsesmede.

Læs pressemeddelelsen om varslingen af bøden til Norgesgruppen


Bøde til Wietersdorfer


I Østrig har den nationale karteldomstols første instans idømt rørvirksomheden Wietersdorfer en bøde på 70.000 EUR (ca. 522.000 DKK) for at have gennemført et opkøb af 50 pct. af den slovenske byggematerialeproducent Calcit uden den fornødne godkendelse. Opkøbet blev gennemført den 6. juni 2018, men de østrigske konkurrencemyndigheder godkendte først fusionen den 15. januar 2019.

Læs pressemeddelelsen om bøden til Wietersdorfer (på tysk)


Britiske afgørelser


Storbritanniens konkurrencemyndighed, Competition and Market Authority (CMA), har ligeledes truffet afgørelser om proceduren ved anmeldelse af fusioner.

CMA har således udstedt en "unwinding order" til Bottomline i forbindelse med opkøbet af Experians Payments Gateway-forretningsdel. En "unwinding order" er en særlig mulighed, CMA har, fordi fusionskontrolprocessen i Storbritannien ikke nødvendigvis går forud for en fusions gennemførelse. I Storbritannien kan en fusion således godt gennemføres, før CMA har godkendt den. Det indebærer dog en risiko for, at CMA påbyder virksomhederne at tilbageføre fusionen, indtil CMA har vurderet, om den skader konkurrencen og skal forbydes. Af samme årsag er det også muligt at lave frivillige anmeldelser til CMA for at mitigere denne risiko.

Derudover har CMA udstedt en bøde på 27.000 GBP (ca. 222.000 DKK) til skadedyrsbekæmpelsesvirksomheden Rentokil for ikke at afgive tilstrækkelige oplysninger under CMA's behandling af Rentokils opkøb af Mitie Pest Control. Rentokils manglende deling af relevante informationer ved besvarelsen af CMA's spørgsmål medførte, efter CMA's opfattelse, at vurderingen af fusionen krævede ekstra ressourcer. I nogle tilfælde blev kun halvdelen af de relevante dokumenter delt med CMA. De dokumenter, der ikke blev delt, behandlede ofte forhold der var relevante for CMA's afgørelse af, hvorvidt fusionen kunne tillades. CMA anmodede f.eks. om alle interne dokumenter om forhandlingerne om købsaftalen. Rentokil afleverede herefter fire dokumenter, og senere, efter yderligere spørgsmål, 14 dokumenter mere.

Rentokil forklarede den manglende deling med den måde, der internt var søgt efter dokumenter. CMA afviste, at det var en legitim forklaring. Som andre myndigheder, der har udstedt bøder for overtrædelse af de processuelle regler om fusionskontrol, henviste CMA henviste til, at det er afgørende, at myndighederne har al information for at foretage en korrekt vurdering af fusionen. Desuden at bødeniveauet skal være tilstrækkelig højt for at have en præventiv effekt.

Læs "unwinding order" til Bottomline fra CMA

Læs afgørelsen om pålæggelse af bøde til Rentokil fra CMA


Fortsat fokus på procedurereglerne om fusionskontrol


De nye nationale afgørelser kommer i forlængelse af flere afgørelser i år fra både Europa-Kommissionen og den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelse, der har pålagt bøder for brud på de processuelle fusionskontrolregler.

Der er således tidligere udstedt bøder for manglende anmeldelse af fusioner (læs mere her: Fusionskontrol: Et område i fortsat fokus). Der er desuden udstedt bøder for afgivelse af urigtige oplysninger ved behandlingen af en fusion (læs mere her: Stigende fokus på processuelle overtrædelser i fusionskontrolsager).

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
04/06/2024
Konkurrenceret
Ny konkurrencelov vedtaget: Nu indføres call-in regel for fusioner under tærskelværdierne
Ny konkurrencelov vedtaget: Nu indføres call-in regel for fusioner under tærskelværdierne
06/06/2024
Konkurrenceret
Sø- og Handelsretten tager stilling til tøjforhandleres informationsudveksling
Sø- og Handelsretten tager stilling til tøjforhandleres informationsudveksling
11/06/2024
Konkurrenceret
Del 1: Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
Del 1: Folketinget vedtager markante ændringer af konkurrenceloven
13/06/2024
Konkurrenceret
Nye ændringer i konkurrenceloven træder snart i kraft – kan få stor betydning for fusioner under de gældende omsætningstærskler
Nye ændringer i konkurrenceloven træder snart i kraft – kan få stor betydning for fusioner under de gældende omsætningstærskler
04/07/2024
Konkurrenceret
Konkurrencerådets fokus 2024
Konkurrencerådets fokus 2024
05/07/2024
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted