Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Første dom efter konkurrencelovens nye bøderegler afsagt

DLA Piper
16/12/2016
Første dom efter konkurrencelovens nye bøderegler afsagt
Sagen vedrørte en mindre engrosvirksomhed i møbelindustrien, der var anklaget for at anvende bindende videresalgspriser og forhindre passivt salg. Holstebro Byret har idømt virksomheden en bøde på 600.000 kroner.

 

Retten har i dag (15. december 2016) afsagt dom i den første sag efter de nye bødeudmålingsprincipper for konkurrencelovsovertrædelser. I marts 2013 trådte de nye bødeudmålingsprincipper efter konkurrenceloven i kraft. Ændringerne introducerede nye og højere bøder, og der blev indført mulighed for fængselsstraf.

Der har imidlertid ikke være ført sager ved retten om overtrædelse af konkurrenceloven for perioden efter marts 2013. Derimod har der været to udenretlige bødevedtagelser, hvor henholdsvis virksomheden Coss har accepteret en bøde på 100.000 kroner og Opel Danmark har vedtaget en bøde på 8,5 mio. kroner. Begge sager vedrørte bindende videresalgspriser. Læs om disse sager her.

Holstebro Byret har nu afsagt dom i den første sag ført ved retten. I sagen var den tiltalte virksomhed tiltalt for at have indgået aftaler om bindende videresalgspriser i en periode på mere end to år og for i samme periode at have anvendt betingelser om, at virksomhedens forhandlere ikke måtte sælge til forbrugere i Tyskland og Norge. Dette svarede til et forbud mod passivt salg.

Retten frifandt virksomheden for at anvende bestemmelser om passivt salg med henvisning til, at konkurrenceloven ikke fandt anvendelse for tyske og norske kunder. Retten fandt endvidere ikke, at det var bevist, at virksomheden gennem mere end to år havde anvendt bindende videresalgspriser. Retten fandt dog, at der var ført bevis for et konkret forhold om bindende videresalgspriser, hvorfor perioden for overtrædelsen kunne indskrænkes til ca. 8 måneder.

På den baggrund idømte retten virksomheden en bøde på 600.000 kroner. Retten lagde ved bødeudmålingen vægt på, at der var sket delvis frifindelse, samt at perioden var af kortere varighed. Endelig lagde retten vægt på det konkrete forholds karakter, herunder er der var tale om ét forhold, og at det pågældende forhold vedrørte en beskeden samhandel mellem virksomheden og forhandleren.

Selvom byretten fastsatte en bøde et godt stykke under anklagemyndighedens bødepåstand, viser byrettens afgørelse, at bøderne for overtrædelse af konkurrenceloven er hævet. Sagen viser også, at konkurrencemyndighederne stadig har fokus på de mindre virksomheder og på sager om bindende videresalgspriser. Det indskærper således, at alle virksomheder – uanset størrelse og markedsandel – skal være opmærksomme på konkurrencereglerne.

Michael Klöcker fra LETT bistod den anklagede virksomhed i sagen.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurrenceloven i høring
Ændring af konkurrenceloven i høring
12/01/2024
Konkurrenceret
Priskoordinering i energisektoren
Priskoordinering i energisektoren
09/01/2024
Konkurrenceret
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted