Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fødevarestyrelsens kontrolkampagner for 2019 – særligt fokus på vildledende markedsføring og tilsætningsstoffer

Bech Bruun
04/03/2019
Fødevarestyrelsens kontrolkampagner for 2019 – særligt fokus på vildledende markedsføring og tilsætningsstoffer
Bech Bruun logo
I tillæg til den ordinære kontrol af fødevarevirksomheder, afvikler Fødevarestyrelsen en række dybdegående kontrolkampagner indenfor særlige fokusområder i 2019. Svindel med fødevarer, vildledende markedsføring og tilsætningsstoffer vil i år være i fokus.


Tilsætningsstoffer, herunder kontrol af nitrit i kødprodukter


Fødevarestyrelsen vil i foråret 2019 fokusere på anvendelse af tilsætningsstoffer i produktionsvirksomheder, særligt detailvirksomheders anvendelse af tilsætningsstoffer. Kampagnen er allerede igangsat og har fokus på fx bagere, fiskehandlere, restauranter/kantiner/institutionskøkkener, slagtere mfl. Kampagnen afvikles frem til den 30. april 2019.

I tillæg til den generelle tilsætningsstofkampagne, vil Fødevarestyrelsen have et særligt fokus på de danske regler for brug af nitrit i kødprodukter. Fødevarestyrelsen har tidligere gennemført kontrolkampagner vedrørende de danske nitritregler. Man har på EU-plan accepteret, at vi i Danmark har særlige nationale regler for tilsætnings af nitrit på trods af, at området egentlig er EU harmoniseret. Den nye kampagne skal vise, hvorvidt særligt detailslagterne har fået bedre styr på korrekt anvendelse af nitrit i lagesaltede kødprodukter. Antallet af prøver med overskridelser skal være faldet i forhold til seneste kampagne. Kampagnen er påbegyndt og vil vare frem til den 30. juni 2019.


Kontrol af kontaminater og sous-vide behandlet kød


Desuden vil der være fokus på analytisk kontrol af kontaminanter og sous-vide behandlet kød. Formålet med projektet er at verificere, at sous-vide behandlet kød samt spiseklare henkogte fødevarer er produceret på en sådan måde, at potentielt sygdomsfremkaldende mikroorganismer ikke forekommer i hele produktets holdbarhed.


Kontrol af importeret fisk


Fødevarestyrelsen vil desuden undersøge, om der importeres fisk, der ikke er anmeldt og dermed heller ikke kontrolleret i henhold til EU's IUU regler ved import til Danmark (EU). Kampagnen er en opfølgning på kampagnen i 2018 og løber fra marts til august.

Fra februar til september vil Fødevarestyrelsen fokusere på sporbarhed i kiosker.


Vildledende markedsføring, herunder ernæringsanprisninger og økologi


Fødevarestyrelsen afholder typisk årligt en kampagne på området for ernærings- og sundhedsanprisninger. Denne gang vil styrelsen fra marts til november have fokus på ernæringsanprisninger og vil se, om regelefterlevelsen er blevet bedre sammenlignet med resultaterne i seneste kontrolkampagne i 2016. På mærkningsområdet vil der desuden fra april til august være fokus på menukorts anprisninger.

Fra april til november vil der være fokus på kontrol af regnskaber i økologi-producerende virksomheder. Efterspørgslen efter økologiske varer boomer i disse år, hvilket også stiller krav til kontrollen rettet mod forebyggelse af svindel. Formålet med kampagnen vil blandt andet være at sikre troværdigheden af det danske Ø-mærke og EU-økologilogoet.

Fødevarestyrelsen vil endvidere have et fokus på frivillig mærkning af fjerkrækød med produktionsoplysninger. Det kan være anprisninger såsom "mere plads i staldene", "fodret med …", "bedre strøelse", "går udendørs hele livet" etc. Kampagnen løber fra juli til december.

Fra august til november vil der være fokus på dannelse af akrylamid ved bagning og stegning af fødevarer. Kampagnen foregår primært i engrosvirksomheder, som fremstiller kartoffelprodukter, produkter af korn (brød, knækbrød, småkager, morgenmadsprodukter) og kaffeprodukter til direkte konsum eller fremstillerprodukter til detailvirksomheder, som tilbereder pommes frites eller bager bagværk (bakeoff).

Fra september til december vil der være fokus på kontrol af mærkning og anvendelse af biocidholdige produkter i fødevarevirksomheder samt styring af Listeria i detailforretninger.


Afsluttende bemærkninger


Læs mere om Fødevarestyrelsens planlagte kontrolkampagner for 2019 her, hvor også den fulde liste over fokusemner er offentliggjort.

Fødevarestyrelsen vil løbende offentliggøre information om kampagnerne, og slutrapporter vil blive offentliggjort, når Fødevarestyrelsen har behandlet de indkomne data.

I Bech-Bruun har vi et stærkt team af rådgivere inden for fødevarelovgivning, der har omfattende erfaring med, hvordan fødevarereglerne implementeres og fortolkes i praksis. Vi rådgiver om, og assisterer ved, konkrete kontrolbesøg og besvarer gerne spørgsmål om de områder, som kontrolkampagnerne omhandler, samt om fødevarelovgivningen generelt.

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
EUs nye AI-forordning (AI Act) vedtages snart
26/04/2024
EU-ret, IT- og telekommunikation, Øvrige
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
Hvordan håndterer du dine medarbejderes brug af kunstig intelligens (AI)?
26/04/2024
Persondata, Immaterialret, Øvrige
Bevisbyrden for betaling
Bevisbyrden for betaling
06/05/2024
Transportret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted