Julehandlen er godt i gang - ikke mindst via web-butikkerne. Andelen af køb via web-butikkerne vil højst sandsyndligt endnu engang sætte ny rekord i 2014. Men hvordan er forbrugerne egentligt stillet i den sammenhæng? Flere af landets web-butikker lever nemlig ikke op til gældende lovgivning, når det gælder oplysningspligt og muligheden for at sende varer retur.
Den 13. juni 2014 trådte den nye forbrugeraftalelov i kraft, hvilken bl.a. regulerer køb via Internettet. Kigger man rundt blandt flere af de danske web-butikker, herunder flere af de største, kan man konstatere at de nye regler ikke er slået igennem i deres handelsbetingelser.
Flere af web-butikkerne overholder ikke deres generelle oplysningspligt og flere giver direkte ukorrekte oplysninger for frister for forbrugernes mulighed for at returnere købte produkter. Derudover undlader hovedparten også informationerne om, at forbrugeren også kan fortryde købet efter varen er taget i brug. Dog med det forbehold at forbrugeren hæfter for en evt. forringelse af varens værdi, som skyldes anden håndtering af varen, end hvad der er nødvendigt for at teste den på almindelig vis.
Nedenfor er oplistet et uddrag af de gældende regler efter den 13. juni 2014:
- Der gælder fortsat en generel fortrydelsesret på 14 dage.
- Efter de nye regler kan forbrugeren også efter brug af varen fortryde købet. Dog med det forbehold at forbrugeren hæfter for en evt. forringelse af varens værdi, som skyldes anden håndtering af varen, end hvad der er nødvendigt for at teste den på almindelig vis. (Tidligere kunne man som hovedregel kun fortryde et køb af en vare, hvis den blev leveret tilbage i stort set samme stand og mængde. Nogle krævede endda, at varen blev returneret i original emballage).
- Hvis der er sket noget med varen, er det som udgangspunkt virksomheden, der har bevisbyrden for, at der foreligger en værdiforringelse, som forbrugeren skal betale kompensation for. Forbrugeren hæfter dog ikke for eventuel forringelse af varens værdi, hvis virksomheden ikke har oplyst om fortrydelsesretten.
JURA-info anbefaler derfor alle web-butikker at få gennemgået deres handelsvilkår, såfremt det ikke er sket siden lovændringen den 13. juni 2014.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →