Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Finansielle virksomheder skal have styr på skyen

Finansielle virksomheder skal have styr på skyen
Den europæiske myndighed for netværks- og informationssikkerhed (ENISA) har netop udgivet en rapport om finansielle virksomheders udfordringer ved brug af cloud-baserede IT-løsninger. Rapporten opfordrer til en revidering af den regulering, der på nuværende tidspunkt virker hæmmende for de finansielle virksomheders brug af cloud.

Finansielle virksomheder er underlagt strenge forpligtelser, når det kommer til sikkerhed og databeskyttelse. På trods af, at flere og flere finansielle virksomheder bruger cloud, så peger ENISA's rapport på, at de finansielle virksomheder generelt er tilbageholdende med at anvende cloud-baserede løsninger af frygt for ikke at leve op til de strenge forpligtelser.

Denne tilbageholdenhed er i modstrid med EU-Kommissionens generelle ønske om øget brug af cloud-baserede løsninger i EU. Derfor opfordrer rapporten til, at European Banking Authority (EBA) udarbejder klare retningslinjer for finansielle virksomheders brug af cloud.

UKLARE KRAV SKABER USIKKERHED
EBA's forgænger, CEBS, udgav i 2006 en samling retningslinjer for finansielle virksomheders outsourcing, herunder outsourcing af IT. Disse retningslinjer blev i Danmark til "Outsourcingbekendtgørelsen", der fastlægger kravene til danske finansielle virksomheder og deres leverandører, når der outsources.

Kravene i outsourcingbekendtgørelsen og dens anvendelsesområde er generelt beskrevet og ikke målrettet outsourcing af IT eller brug af cloud. Det betyder, at de finansielle virksomheder først skal foretage en grundig vurdering af, om outsourcingbekendtgørelsen overhovedet finder anvendelse ved brug af cloud.

Hvis det viser sig, at outsourcingbekendtgørelsen faktisk finder anvendelse, så mødes de finansielle virksomheder igen med en række generelt beskrevne krav. Det er i vidt omfang op til de finansielle virksomheder selv at vurdere, om den sikkerhed, cloud-leverandøren tilbyder, er "tilstrækkeligt" eller en "passende foranstaltning". Risikoen for at ramme ved siden af i denne vurdering har ifølge rapporten været med til holde de finansielle virksomheder tilbage fra at bruge cloud-løsninger.

KLARERE RETNINGSLINJER OG FRIVILLIG KONTROL
ENISA konkluderer, at de finansielle virksomheder først for alvor vil gøre brug af cloud og de muligheder cloud giver, når der foreligger faste rammer for de finansielle virksomheders og deres leverandørers ansvar ved brug af cloud. Ud over en klarere beskrivelse af kravene til sikkerhed, foreslår ENISA, at frem for at det er op til de finansielle virksomheder selv at vurdere niveauet for netværkssikkerhed og databeskyttelse, så skal myndigheder tilbyde frivillige stresstests af de løsninger, de finansielle virksomheder planlægger at bruge.

En af de åbenlyse udfordringer ved udarbejdelsen af retningslinjerne er, hvordan de kan udformes, så man på den ene side stiller tilstrækkelige faste krav, men på den anden side også forholder sig til den teknologiske udvikling og den åbenhed, denne kræver.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
ESG-oplysninger i et kapitalmarkedsperspektiv
ESG-oplysninger i et kapitalmarkedsperspektiv
13/11/2023
Finansiering og bankret, EU-ret, Compliance
EU’s dataforordning (”Data Act”) godkendt af Parlamentet
EU’s dataforordning (”Data Act”) godkendt af Parlamentet
16/11/2023
IT- og telekommunikation, Persondata, EU-ret
Nyt lovforslag, som skal implementere NIS2-direktivet inden for den finansielle sektor, er sendt i høring
Nyt lovforslag, som skal implementere NIS2-direktivet inden for den finansielle sektor, er sendt i høring
22/11/2023
IT- og telekommunikation, Compliance
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
23/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Finansiering og bankret
Nu kører ESG-toget
Nu kører ESG-toget
24/11/2023
Selskabsret, EU-ret, Finansiering og bankret
Anvendelse af kunstig intelligens i et dataretligt lys
Anvendelse af kunstig intelligens i et dataretligt lys
28/11/2023
Persondata, IT- og telekommunikation
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted