Finansiel Stabilitet vinder erstatningssag mod den tidligere administrerende direktør i Roskilde Bank
Sagen vedrørte for Højesteret spørgsmålet om, hvorvidt det var ansvarspådragende for den tidligere ledelse (administrerende direktør og bestyrelse) i Roskilde Bank at bevilge dels udlån til bankens store kunder til brug for køb af bankens egne aktier og dels betydelige investeringskreditter til en privatperson. Finansiel Stabilitets krav for Højesteret var på ca. 332 mio. kroner.
Højesteret fandt det bevist, at den tidligere administrerende direktør havde truffet beslutning om, at banken skulle rette henvendelse til sine store erhvervskunder med henblik på at sælge bankens egne aktier, og at banken i den forbindelse skulle tilbyde at lånefinansiere aktiekøb uden en kreditvurdering. Højesteret tiltrådte endvidere landsrettens vurdering om, at kreditgivning uden nogen form for konkret og umiddelbart forudgående kreditvurdering er uforsvarlig, og at den tidligere administrerende direktør var erstatningsansvarlig for det tab, banken led som følge af denne beslutning.
I modsætning til landsretten fandt Højesteret ikke, at Finansiel Stabilitet derudover skulle påvise, at de enkelte aktiekreditter var uforsvarlige. Højesteret mente, at lånene var en påregnelig følge af den tidligere administrerende direktørs ansvarspådragende beslutning. På den baggrund pålagde Højesteret den tidligere administrerende direktør at betale erstatning på ca. 231 mio. kroner, hvilket var i overensstemmelse Finansiel Stabilitets opgørelse af kravet.
Højesteret fandt, at det ikke var godtgjort, at de tidligere bestyrelsesmedlemmer var bekendte med, at aktiekreditterne var blevet ydet uden kreditvurdering. Højesteret fandt tillige, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at anse deres efterfølgende godkendelse af de bevilgede lån for ansvarspådragende. De tidligere bestyrelsesmedlemmer blev derfor frifundet for Finansiel Stabilitets erstatningskrav vedrørende aktiekreditterne.
Højesteret frifandt endvidere både den tidligere administrerende direktør og de tidligere bestyrelsesmedlemmer for et erstatningskrav på ca. 100 mio. kroner relateret til bevilligede investeringskreditter til en privatperson. Højesteret fandt, at den første af de to bevillinger var uforsvarlig men frifandt de tidligere ledelsesmedlemmer under henvisning til, at de, efter Højesterets opfattelse, havde været berettigede til at gå ud fra, at bankens personale ville sørge for at bringe en aftalt stop loss-klausul i anvendelse. Flertallet af Højesterets dommere frifandt også for den anden bevilling, hvorimod mindretallet fandt, at de tidligere bestyrelsesmedlemmer havde pådraget sig et ansvar.
Højesteret har med sin dom sat et endeligt punktum i sagen efter et forløb på mere end 12 år. Sagen var den femte sag for Højesteret vedrørende erstatningsansvar for bankledelser i de banker, som Finansiel Stabilitet overtog i forbindelse med finanskrisen.
Vi blev engageret til at bistå Finansiel Stabilitet under forberedelsen af sagen for Højesteret. Claus Juel Hansen og Kolja Staunstrup fra Kromann Reumert har sammen med advokater fra Gorrissen Federspiel ført sagen for Finansiel Stabilitet i Højesteret.
Banksager efter finanskrisen
Vi har bistået Finansiel Stabilitet i følgende sager mod tidligere ledelser i banker, der krakkede i forbindelse med finanskrisen:
- Capinordic Bank: Afgjort i Højesteret i januar 2019 med en erstatning på ca. 89 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
- Amagerbanken: Afgjort i Østre Landsret i juni 2019 med en erstatning på ca. 225 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
- EIK Banki: Afgjort af Retten på Færøerne i november 2019 med en erstatning på 150 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge. Sagen er anket til Østre Landsret, og der forventes afsagt dom i januar 2023.
- EIK Bank Danmark: Afgjort i Højesteret i juni 2020 hvor den tidligere ledelse blev frifundet.
- Andelskassen JAK Slagelse: Afgjort i juni 2021 af Østre Landsret med en erstatning på ca. 1 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
- ebh bank: Afgjort i Højesteret i april 2022 med en erstatning på ca. 2 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
- Roskilde Bank: Afgjort i Højesteret i december 2022 med en erstatning på ca. 231 mio. kroner til følge.
Vi vil i 2023 invitere til seminarer i både København
og Århus, hvor vi vil dele ud af vores erfaringer fra sagerne og give
vores bud på grænserne for ledelsesansvar efter afslutningen på disse
sager.