Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Finansiel Stabilitet vinder erstatningssag mod den tidligere administrerende direktør i Roskilde Bank

Kromann Reumert
15/12/2022
Finansiel Stabilitet vinder erstatningssag mod den tidligere administrerende direktør i Roskilde Bank
Kromann Reumert logo
Højesteret har den 1. december 2022 afsagt dom i erstatningssagen mod den tidligere ledelse i Roskilde Bank. Ved dommen blev bankens tidligere administrerende direktør dømt til at betale en erstatning på ca. 231 mio. kroner til Finansiel Stabilitet. Vi har bistået Finansiel Stabilitet i sagen.

Sagen vedrørte for Højesteret spørgsmålet om, hvorvidt det var ansvarspådragende for den tidligere ledelse (administrerende direktør og bestyrelse) i Roskilde Bank at bevilge dels udlån til bankens store kunder til brug for køb af bankens egne aktier og dels betydelige investeringskreditter til en privatperson. Finansiel Stabilitets krav for Højesteret var på ca. 332 mio. kroner.


Højesteret fandt det bevist, at den tidligere administrerende direktør havde truffet beslutning om, at banken skulle rette henvendelse til sine store erhvervskunder med henblik på at sælge bankens egne aktier, og at banken i den forbindelse skulle tilbyde at lånefinansiere aktiekøb uden en kreditvurdering. Højesteret tiltrådte endvidere landsrettens vurdering om, at kreditgivning uden nogen form for konkret og umiddelbart forudgående kreditvurdering er uforsvarlig, og at den tidligere administrerende direktør var erstatningsansvarlig for det tab, banken led som følge af denne beslutning.


I modsætning til landsretten fandt Højesteret ikke, at Finansiel Stabilitet derudover skulle påvise, at de enkelte aktiekreditter var uforsvarlige. Højesteret mente, at lånene var en påregnelig følge af den tidligere administrerende direktørs ansvarspådragende beslutning. På den baggrund pålagde Højesteret den tidligere administrerende direktør at betale erstatning på ca. 231 mio. kroner, hvilket var i overensstemmelse Finansiel Stabilitets opgørelse af kravet.


Højesteret fandt, at det ikke var godtgjort, at de tidligere bestyrelsesmedlemmer var bekendte med, at aktiekreditterne var blevet ydet uden kreditvurdering. Højesteret fandt tillige, at der ikke var tilstrækkeligt grundlag for at anse deres efterfølgende godkendelse af de bevilgede lån for ansvarspådragende. De tidligere bestyrelsesmedlemmer blev derfor frifundet for Finansiel Stabilitets erstatningskrav vedrørende aktiekreditterne.


Højesteret frifandt endvidere både den tidligere administrerende direktør og de tidligere bestyrelsesmedlemmer for et erstatningskrav på ca. 100 mio. kroner relateret til bevilligede investeringskreditter til en privatperson. Højesteret fandt, at den første af de to bevillinger var uforsvarlig men frifandt de tidligere ledelsesmedlemmer under henvisning til, at de, efter Højesterets opfattelse, havde været berettigede til at gå ud fra, at bankens personale ville sørge for at bringe en aftalt stop loss-klausul i anvendelse. Flertallet af Højesterets dommere frifandt også for den anden bevilling, hvorimod mindretallet fandt, at de tidligere bestyrelsesmedlemmer havde pådraget sig et ansvar.


Læs Højesterets dom.


Højesteret har med sin dom sat et endeligt punktum i sagen efter et forløb på mere end 12 år. Sagen var den femte sag for Højesteret vedrørende erstatningsansvar for bankledelser i de banker, som Finansiel Stabilitet overtog i forbindelse med finanskrisen.


Vi blev engageret til at bistå Finansiel Stabilitet under forberedelsen af sagen for Højesteret. Claus Juel Hansen og Kolja Staunstrup fra Kromann Reumert har sammen med advokater fra Gorrissen Federspiel ført sagen for Finansiel Stabilitet i Højesteret.


Banksager efter finanskrisen

Vi har bistået Finansiel Stabilitet i følgende sager mod tidligere ledelser i banker, der krakkede i forbindelse med finanskrisen:


  • Capinordic Bank: Afgjort i Højesteret i januar 2019 med en erstatning på ca. 89 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
  • Amagerbanken: Afgjort i Østre Landsret i juni 2019 med en erstatning på ca. 225 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
  • EIK Banki: Afgjort af Retten på Færøerne i november 2019 med en erstatning på 150 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge. Sagen er anket til Østre Landsret, og der forventes afsagt dom i januar 2023.
  • EIK Bank Danmark: Afgjort i Højesteret i juni 2020 hvor den tidligere ledelse blev frifundet.
  • Andelskassen JAK Slagelse: Afgjort i juni 2021 af Østre Landsret med en erstatning på ca. 1 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
  • ebh bank: Afgjort i Højesteret i april 2022 med en erstatning på ca. 2 mio. kroner (med tillæg af procesrenter) til følge.
  • Roskilde Bank: Afgjort i Højesteret i december 2022 med en erstatning på ca. 231 mio. kroner til følge.


Vi vil i 2023 invitere til seminarer i både København
og Århus, hvor vi vil dele ud af vores erfaringer fra sagerne og give
vores bud på grænserne for ledelsesansvar efter afslutningen på disse
sager.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Skift af forsikringsselskab - Dét skal du være opmærksom på
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
Ny landsretsdom om ekspropriation, erhvervsbeskyttelse og erstatning
09/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning, Lejeret
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
Brugen af genbrugsmaterialer vinder frem, men hvem bærer ansvaret?
15/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
Finanstilsynet indskærper rådgivningspligt for forsikringsformidlere
26/02/2024
Forsikring og erstatning, Ansættelses- og arbejdsret
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
Afbestilte flybilletter resulterede i boardingafvisning
28/02/2024
Forsikring og erstatning
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
Overtrædelse af GDPR: Erstatning for ikke-økonomisk skade
06/05/2024
Persondata, Forsikring og erstatning
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
Kan selskabet skadesløsholde ledelsen?
23/05/2024
Selskabsret, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted