Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Europa-Kommissionens nye vertikale gruppefritagelse og retningslinjer

Kromann Reumert
16/06/2022
Europa-Kommissionens nye vertikale gruppefritagelse og retningslinjer
Kromann Reumert logo
Europa-Kommissionens nye vertikale gruppefritagelsesforordning og retningslinjer for vertikale begrænsninger trådte i kraft den 1. juni 2022. Få overblik over de mest relevante elementer i den nye regulering af vertikale aftaler.

Dual distribution

Dual distribution − eller parallel distribution − vedrører den situation, hvor en producent sælger til en detailforhandler med henblik på videresalg, men samtidig også selv opererer i detailleddet og derved konkurrerer med sine detailforhandlere. Dual distribution-forholdet imellem leverandør og forhandler rummer derfor både horisontale og vertikale elementer.


Gruppefritagelse for dual distribution bevares - dog med følgende ændringer:

  • Anvendelsesområdet omfatter nu også – ud over producenter − importører og grossister, der også opererer i detailleddet.
  • I forhold til informationsudveksling gælder gruppefritagelsen nu kun, hvis informationsudvekslingen er (i) direkte relateret til den vertikale aftale, og (ii) nødvendig for at optimere produktionen eller distributionen af de omhandlede varer eller tjene-steydelser. De nye retningslinjer indeholder en række eksempler på oplysninger, der som udgangspunkt vil/ikke vil opfylde disse kriterier.
  • Leverandører af onlineformidlingstjenester, som sælger varer eller tjenesteydelser i konkurrence med virksomheder, der anvender onlineformidlingstjenesterne, er ikke længere omfattet af gruppefritagelsen. Onlinemarkedspladser som eksempelvis Amazon er dermed som udgangspunkt ikke længere omfattet.


Eksklusiv og selektiv distribution

Eksklusiv distribution vedrører den situation, hvor en forhandler tildeles en eksklusiv ret til at sælge de omhandlede produkter eller tjenesteydelser i et givent territorium eller til en given kundegruppe. 


I et selektivt distributionssystem forpligter leverandøren sig til udelukkende at sælge (bestemte) varer til forhandlere, der er udvalgt på baggrund af bestemte kvalitative og/eller kvantitative kriterier, og som forpligter sig til udelukkende at sælge de pågældende varer til andre godkendte forhandlere (internt krydssalg) eller til slutkunder.


Med de nye regler indføres blandt andet følgende ændringer:

  • Kriterierne for anvendelse af eksklusiv og selektiv distribution er præciseret og skarpere opdelt i gruppefritagelsesforordningen, og der gives nu eksplicit guidance på situationer, hvor de to systemer kombineres (dog ikke i forhold til samme områ-de/kundegruppe). Almindelig fri distribution behandles som et tredje "standardscenarie".
  • Begrænsningerne i begge distributionssystemer kan i et vist omfang pålægges ikke blot distributøren, men også dennes (en-gros)kunder.
  • Det er nu muligt at tildele op til fem forhandlere "delt eksklusivitet" til samme område/kundegruppe.


"Most Favoured Nation"-klausuler (paritetsklausuler)

Ved en Most Favorued Nation-klausul (MFN-klausul) forpligter en leverandør af varer eller tjenesteydelser sig til at udbyde disse til en part på betingelser, der ikke er mindre favorable end de betingelser, hvorpå leverandøren udbyder dem til visse andre parter eller via visse andre kanaler (eller i nogle tilfælde udbyder selv). Tidligere har MFN-klausuler ikke været behandlet i den vertikale gruppefritagelse eller retningslinjerne, men de nye retningslinjer indeholder en udførlig beskrivelse af forskellige typer af MFN-klausuler:


  • Eksempelvis falder MFN-klausuler, som er pålagt af udbydere af onlineformidlingstjenester, og som forpligter købere af deres tjenesteydelser til at undlade at udbyde, sælge eller videresælge varer eller tjenesteydelser til slutkunder på mere favorable vilkår ved at anvende konkurrerende onlineformidlingstjenester, nu uden for gruppefritagelsen.

Onlinesalg

Vertikale aftaler, der sætter begrænsninger for online salg, er nu reguleret i retningslinjerne:


  • Aftaler, der har til formål at hindre den effektive brug af internettet til salg, er ikke omfattet af gruppefritagelsen og er ikke tilladt. 
  • Visse begrænsninger af onlinesalg er dog tilladt, herunder eksempelvis opstilling af kvalitetskrav til webstedets indhold og layout eller krav om, at onlineannoncer opfylder visse kvalitetsstandarder.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
16/04/2024
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted