Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Europa-Kommissionen: Skattefordele til havne kan udgøre statsstøtte

Horten
14/01/2019
Europa-Kommissionen: Skattefordele til havne kan udgøre statsstøtte

Europa-Kommissionen har ifølge en pressemeddelelse af 8. januar 2019 opfordret Spanien og Italien til at sikre, at landenes havnebeskatning overholder statsstøttereglerne. Det kræver, at havne i Spanien og Italien betaler selskabsskat på samme vilkår som andre virksomheder.I både Italien og Spanien giver havnelovgivningen væsentlige skattefritagelser for havne. I april 2018 informerede Europa-Kommissionen ("Kommissionen") de to lande om, at Kommissionen har betænkeligheder ved landenes beskatning af havne. Det er Kommissionens foreløbige vurdering, at skatteundtagelserne giver en selektiv fordel til havne, som kan være i strid med EU-statsstøttereglerne. Derfor opfordrer Kommissionen nu Spanien og Italien til at bringe beskatningen af havne i overensstemmelse med statsstøttereglerne.


Statsstøtte og skatteundtagelser i sagen


Skatteundtagelserne for havne i Spanien og Italien eksisterede før EU-traktaten trådte i kraft og betragtes derfor som såkaldt eksisterende støtte. Det betyder, at eventuel støtte, der er givet, ikke kan kræves tilbagebetalt, selvom den er i strid med EU-statsstøttereglerne. Kommissionen kan i stedet foreslå, hvordan forholdene bringes i overensstemmelse med reglerne, hvilket de nu har gjort med to beslutninger, som opfordrer landene til at ændre skattereglerne for havne. Hvis Spanien og Italien ikke retter ind, er næste skridt, at Kommissionen åbner en formel statsstøtteundersøgelse. Hvis Kommissionen konkluderer, at skatteundtagelserne udgør statsstøtte, kan sagen munde ud i et krav om at bringe skatteundtagelserne til ophør.


Mange sager om statsstøtte og havnebeskatning


Sagen er en af mange sager om statsstøtte til havne i EU-landene. I januar 2016 krævede Kommissionen, at Holland afskaffer en skattefritagelse for seks offentligt ejede hollandske havne. I juli 2017 krævede Kommissionen, at Belgien og Frankrig tilpasser deres lovgivning for at sikre at alle havne er omfattet af samme selskabsskatteregler som andre virksomheder. Skatteundtagelserne blev betragtet som statsstøtte.


Statsstøtte og havne


Statsstøttereglerne finder alene anvendelse, hvis støttemodtageren udøver en økonomisk aktivitet. De fleste industrihavne har både økonomisk og ikke-økonomisk aktivitet. Den kommercielle drift af havneinfrastruktur, terminalbygninger og oprensning af sejlrenden er eksempler på økonomisk aktivitet. Derimod vil f.eks. søfartskontrol og sikkerhed typisk betragtes som ikke-økonomisk aktivitet.

Offentlig støtte til økonomiske aktiviteter eller offentlig støtte, som ikke er øremærket til ikke-økonomisk aktivitet, kan være omfattet af EU-statsstøttereglerne. Hvis det er tilfældet, skal støtten tildeles i overensstemmelse med statsstøttereglerne. Der er gode muligheder for at fritage offentlig støtte til havne ved at følge proceduren i gruppefritagelsesforordningen eller ved at give støtten som de minimis-støtte.

Få et kort overblik over statsstøttereglerne her: Hvad er statsstøtte?

Find ud af, om I overholder statsstøttereglerne: Tag testen statsstøttetest.dk

Læs mere om statsstøtte og skat her: Skat og statsstøtte: Hvor er vi på vej hen?

 

 Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurrenceloven i høring
Ændring af konkurrenceloven i høring
12/01/2024
Konkurrenceret
Priskoordinering i energisektoren
Priskoordinering i energisektoren
09/01/2024
Konkurrenceret
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted