Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU udelukker russiske virksomheder fra udbud

Kromann Reumert
20/04/2022
EU udelukker russiske virksomheder fra udbud
Kromann Reumert logo
Som konsekvens af Ruslands fortsatte angreb i Ukraine har EU vedtaget en femte sanktionspakke, som blandt andet begrænser russiske virksomheders mulighed for at deltage i udbud og udføre offentlige kontrakter. I denne nyhed kan du læse mere om, hvad du som ordregiver eller leverandør skal være opmærksom på både i kommende udbud og i allerede indgåede offentlige kontrakter.

Den 8. april offentliggjorde EU en femte pakke af sanktioner imod Rusland. De nye sanktioner betyder blandt andet, at ordregivere i EU ikke må tildele offentlige kontrakter eller koncessionskontrakter til følgende typer af tilbudsgivere:


  • russiske statsborgere, virksomheder eller andre juridiske personer, som er etableret i Rusland
  • ikke-russiske virksomheder, som (direkte eller indirekte) ejes med mere end 50 % af en russisk statsborger eller virksomhed
  • ikke-russiske virksomheder, som handler på vegne af en russisk statsborger eller virksomhed.

Samtidig medfører sanktionerne, at ovenstående personer og virksomheder ikke må gennemføre igangværende offentlige kontrakter. For kontrakter, som er indgået inden den 9. april 2022, træder forbuddet dog først i kraft den 10. oktober 2022.


Russiske underleverandører og støttende enheder er også omfattet af sanktionerne, hvis deres bidrag udgør 10 % eller mere af kontraktens værdi.


Sanktionerne omfatter alle offentlige kontrakter, som overstiger tærskelværdierne i udbudsloven, forsyningsvirksomhedsdirektivet, forsvars- og sikkerhedsdirektivet eller koncessionsdirektivet. Det gælder uanset, om kontrakten er omfattet af en konkret undtagelse til udbudspligt. Kontrakter, hvis værdi ikke overstiger tærskelværdierne − eksempelvis kontrakter omfattet af tilbudsloven − vil derimod ikke være omfattet.


Undtagelser

Sanktionsforordningen indeholder en række undtagelser, hvorefter visse særlige kontrakter fortsat kan tildeles og gennemføres, hvis den enkelte medlemsstat udsteder en specifik tilladelse hertil. Det gælder blandt andet kontrakter om køb af olie, naturgas, visse mineraler samt "strengt nødvendige varer og tjenesteydelser", som kun kan leveres (i de nødvendige mængder) af russiske leverandører. Men det forudsætter altså en tilladelse fra medlemsstaten.


Vores bemærkninger

Ligesom de tidligere sanktioner har forordningen direkte virkning for personer og virksomheder i alle EU-medlemsstater. Danske ordregivere er derfor allerede nu forpligtede til at undersøge, om en tilbudsgiver er omfattet af sanktioner forud for en eventuel tildelingsbeslutning. For at sikre, at russiskejede virksomheder ikke tildeles en offentlig kontrakt, må ordregiveren klarlægge den vindende tilbudsgivers ejerstruktur.


Ordregivere bør også forholde sig til, om sanktionerne rammer leverandører eller underleverandører for igangværende kontrakter, som i så fald må suspenderes eller bringes til ophør. For kontrakter indgået før den 9. april 2022 gælder forbuddet dog først fra den 10. oktober 2022.


For tilbudsgivere og leverandører vil det ligeledes være relevant at undersøge, om der anvendes underleverandører, som er etableret i Rusland eller har russiske ejere – og i givet fald, om disse kan eller bør udskiftes.


Læs forordningen.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Kan du påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på her.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Hvilke oplysninger skal en "light" udbudsbekendtgørelse indeholde?
Hvilke oplysninger skal en "light" udbudsbekendtgørelse indeholde?
07/02/2024
Udbud
Er budgettet til forhandling?
Er budgettet til forhandling?
05/02/2024
Udbud
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
Udbudsfejl koster ordregiver 4 millioner
08/02/2024
Udbud, Fast ejendom og entreprise
Ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud sætter skarpt på light-regimets fleksible regler
Ny kendelse fra Klagenævnet for Udbud sætter skarpt på light-regimets fleksible regler
09/02/2024
Udbud
Udvidelse af FDI-forordningen på vej
Udvidelse af FDI-forordningen på vej
19/02/2024
Udbud, EU-ret, Compliance
Vinder uden præmie
Vinder uden præmie
14/02/2024
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted