Den 18. juli 2018 udstedte EU-Kommissionen en bøde på ca. 32 milliarder kroner til Google og dets moderselskab Alphabet for at have overtrådt konkurrencereglerne om misbrug af dominerende stilling.
EU-Kommissionen har den 18. juli 2018 afgjort, at Google skal betale en bøde på 32 milliarder kroner for overtrædelse af EU’s konkurrenceregler ved at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet for generelle internetsøgningstjenester samt to relevante markeder relateret til Androidoperativsystemet.
Googles forretningsmodel
Android er et operativsystem til blandt andet smartphones, som siden 2005 har været ejet af Google. Google videreudvikler og udsender løbende opdateringer til systemet. Ca. 80 % af smartphones i verden anvender Androidoperativsystemet. Android er et ”open source” operativsystem, hvilket betyder at kildekoden offentliggøres af Google, således at tredjeparter kan modificere og udvikle alternative versioner af Androidoperativsystemet baseret på Googles version. Mens Android operativsystemet er gratis for producenter af smartphones og mobilenheder at downloade og videreudvikle, har Google imidlertid opsat visse betingelser, for at Androidmobilproducenter kan få adgang til at installere Googles apps samt deres helt centrale app store, Google Play.
Tre former for misbrug
Ifølge EU-Kommissionen har Google misbrugt sin dominerende stilling på de relevante Androidrelaterede markeder på tre forskellige måder:
For det første er producenter af Androidtelefoner tvunget til at præinstallere Googles Search app og Chrome browser på alle telefoner som en betingelse for at få licens til at installere Googles app store, der indeholder flere tusinder af apps fra appudviklere. Google foretog dermed ifølge Kommissionen ulovlig tying/bundling af forskellige apps og services, hvilket medførte, at producenter af Androidtelefoner ikke kunne købe en pakke med Googles Play Store uden samtidigt at skulle tage imod Googles Chrome browser og Google Search appen.
For det andet betalte Google visse større Androidmobilproducenter og mobilnetværksoperatører for eksklusivt at præinstallere Google Search appen på deres enheder.
Endelig har Google for det tredje forhindret producenter, der ønskede at præinstallere Google apps, i at sælge smartphones, der kører på alternative versioner af Androidoperativsystemet. Denne form for misbrug udgør en form for leverings- eller licensnægtelse, hvorved Google har nægtet at give samtykke til brug af sine apps eller app store på versioner af Android, der ikke er godkendt af Google.
Ifølge Kommissionen er formålet med de tre begrænsninger at sikre, at trafikken fra Androidenheder går til Googles søgemaskine, hvorved Google cementerer sin dominerende stilling på markedet for generelle internetsøgningstjenester.
Google har 90 dage til at stoppe den ulovlige adfærd, og sker dette ikke, risikerer Google at få dagbøder på op til 5 % af den daglige omsætning i moderselskabet Alphabet, indtil den ulovlige adfærd er stoppet.
Ikke første bøde til Google
Google blev også pålagt en bøde af Kommissionen i juli 2017 for at misbruge sin markedsdominans som søgemaskine til at favorisere sin egen prissammenligningstjeneste. Bøden var på ca. 18 milliarder kroner og var på daværende tidspunkt den største bøde, Kommissionen nogensinde havde givet. Sagen, der er anket til EU-Domstolen, kan du læse nærmere om i dette nyhedsbrev. Nu har Google slået sin egen rekord med en bøde på ca. 32 milliarder kroner.
Kommissionen undersøger dertil en tredje sag mod Google, hvor Google er i søgelyset for at have misbrugt sin dominerende stilling til at begrænse visse tredjeparters websites’ muligheder for at vise søgeannoncer fra Googles konkurrenter.
Sagerne mod Google viser, at Margrethe Vestager ikke ryster på hånden over for de store teknologivirksomheder. Sagen viser også, at overtrædelse af konkurrencereglerne er en alvorlig og kostbar overtrædelse, og at det derfor kan blive en dyr omgang ikke at være compliant med konkurrencereglerne.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →