Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Kommissionen pålægger Google en rekordstor bøde

DLA Piper
31/07/2018
EU-Kommissionen pålægger Google en rekordstor bøde
DLA Piper logo
Den 18. juli 2018 udstedte EU-Kommissionen en bøde på ca. 32 milliarder kroner til Google og dets moderselskab Alphabet for at have overtrådt konkurrencereglerne om misbrug af dominerende stilling.

EU-Kommissionen har den 18. juli 2018 afgjort, at Google skal betale en bøde på 32 milliarder kroner for overtrædelse af EU’s konkurrenceregler ved at have misbrugt sin dominerende stilling på markedet for generelle internetsøgningstjenester samt to relevante markeder relateret til Androidoperativsystemet.


Googles forretningsmodel


Android er et operativsystem til blandt andet smartphones, som siden 2005 har været ejet af Google. Google videreudvikler og udsender løbende opdateringer til systemet. Ca. 80 % af smartphones i verden anvender Androidoperativsystemet. Android er et ”open source” operativsystem, hvilket betyder at kildekoden offentliggøres af Google, således at tredjeparter kan modificere og udvikle alternative versioner af Androidoperativsystemet baseret på Googles version. Mens Android operativsystemet er gratis for producenter af smartphones og mobilenheder at downloade og videreudvikle, har Google imidlertid opsat visse betingelser, for at Androidmobilproducenter kan få adgang til at installere Googles apps samt deres helt centrale app store, Google Play.


Tre former for misbrug


Ifølge EU-Kommissionen har Google misbrugt sin dominerende stilling på de relevante Androidrelaterede markeder på tre forskellige måder:

For det første er producenter af Androidtelefoner tvunget til at præinstallere Googles Search app og Chrome browser på alle telefoner som en betingelse for at få licens til at installere Googles app store, der indeholder flere tusinder af apps fra appudviklere. Google foretog dermed ifølge Kommissionen ulovlig tying/bundling af forskellige apps og services, hvilket medførte, at producenter af Androidtelefoner ikke kunne købe en pakke med Googles Play Store uden samtidigt at skulle tage imod Googles Chrome browser og Google Search appen.

For det andet betalte Google visse større Androidmobilproducenter og mobilnetværksoperatører for eksklusivt at præinstallere Google Search appen på deres enheder.

Endelig har Google for det tredje forhindret producenter, der ønskede at præinstallere Google apps, i at sælge smartphones, der kører på alternative versioner af Androidoperativsystemet. Denne form for misbrug udgør en form for leverings- eller licensnægtelse, hvorved Google har nægtet at give samtykke til brug af sine apps eller app store på versioner af Android, der ikke er godkendt af Google.

Ifølge Kommissionen er formålet med de tre begrænsninger at sikre, at trafikken fra Androidenheder går til Googles søgemaskine, hvorved Google cementerer sin dominerende stilling på markedet for generelle internetsøgningstjenester.

Google har 90 dage til at stoppe den ulovlige adfærd, og sker dette ikke, risikerer Google at få dagbøder på op til 5 % af den daglige omsætning i moderselskabet Alphabet, indtil den ulovlige adfærd er stoppet.


Ikke første bøde til Google


Google blev også pålagt en bøde af Kommissionen i juli 2017 for at misbruge sin markedsdominans som søgemaskine til at favorisere sin egen prissammenligningstjeneste. Bøden var på ca. 18 milliarder kroner og var på daværende tidspunkt den største bøde, Kommissionen nogensinde havde givet. Sagen, der er anket til EU-Domstolen, kan du læse nærmere om i dette nyhedsbrev. Nu har Google slået sin egen rekord med en bøde på ca. 32 milliarder kroner.

Kommissionen undersøger dertil en tredje sag mod Google, hvor Google er i søgelyset for at have misbrugt sin dominerende stilling til at begrænse visse tredjeparters websites’ muligheder for at vise søgeannoncer fra Googles konkurrenter.

Sagerne mod Google viser, at Margrethe Vestager ikke ryster på hånden over for de store teknologivirksomheder. Sagen viser også, at overtrædelse af konkurrencereglerne er en alvorlig og kostbar overtrædelse, og at det derfor kan blive en dyr omgang ikke at være compliant med konkurrencereglerne.


 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Folketinget vedtager justeret lovforslag om omfattende ændringer af konkurrenceloven
Folketinget vedtager justeret lovforslag om omfattende ændringer af konkurrenceloven
19/02/2021
Konkurrenceret
Ændring af konkurrence­loven vedtaget: Civile bøder og valgfrihed om konkurrence­ankenævnet
Ændring af konkurrence­loven vedtaget: Civile bøder og valgfrihed om konkurrence­ankenævnet
17/02/2021
Konkurrenceret
Ny EU-praksis skærper kravene til mistankegrundlaget forud for dawn raids
Ny EU-praksis skærper kravene til mistankegrundlaget forud for dawn raids
25/01/2021
Konkurrenceret
Forslag til "Digital Services Act Package" fremsat
Forslag til "Digital Services Act Package" fremsat
21/01/2021
Konkurrenceret, EU-ret, E-handel og markedsføring
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen genbesøger minoritets­aktieposter og fusionskontrol
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen genbesøger minoritets­aktieposter og fusionskontrol
21/01/2021
Konkurrenceret
Udvidet fusionskontrol i Grønland
Udvidet fusionskontrol i Grønland
10/12/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted