Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolen offentliggør spørgsmål i præjudiciel forelæggelse om konkurrencelovens forbud mod præimplementering

DLA Piper
03/03/2017
EU-Domstolen offentliggør spørgsmål i præjudiciel forelæggelse om konkurrencelovens forbud mod præimplementering

Den 6. december 2016 fremsendte Sø- og Handelsretten en række præjudicielle spørgsmål til EU-Domstolen i den verserende sag vedrørende Ernst & Young og KPMG Danmarks mulige overtrædelse af konkurrencelovens præimplementeringsforbud. De præjudicielle spørgsmål i sagen er nu blevet offentliggjort.


Konkurrencerådet godkendte den 28. maj 2014 Ernst & Young Europe LLP’s (”Ernst & Young”) overtagelse af KPMG Danmark på visse vilkår. Fusionen blev gennemført den 1. juli 2014.

Der var en betingelse i parternes fusionsaftale, at KPMG Danmark skulle opsige deres samarbejdsaftale med det internationale KPMG-netværk. Samarbejdet blev opsagt den 18. november 2013 og skulle ophøre senest den 30. september 2014.

Konkurrencerådet fastslog i december 2014, at Ernst & Young og KPMG Danmark havde overtrådt forbuddet mod præimplementering i konkurrencelovens § 12 c, stk. 5, der forbyder gennemførelsen af en fusion, før Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen godkender den.

Ernst & Young indbragte sagen for Sø- og Handelsretten, der i december 2016 stillede en række præjudicielle spørgsmål til EU-Domstolen. Disse spørgsmål er nu blevet offentliggjort.

Det fremgår af spørgsmålene, at Sø- og Handelsretten navnlig ønsker belyst, (i) efter hvilke kriterier det skal vurderes, om en virksomheds adfærd/dispositioner er omfatter af forbuddet mod præimplementering, (ii) om en opsigelse af en samarbejdsaftale som i den foreliggende sag udgør en gennemførelseshandling omfattet af forbuddet, (iii) om det gør nogen forskel, om opsigelsen faktisk har medført konkurrenceretligt relevante markedsmæssige virkninger, og (iv) efter hvilke kriterier og med hvilken grad af sandsynlighed det i givet fald skal afgøres, om opsigelsen har medført sådanne markedsmæssige virkninger.

Sagen har stor interesse, da det er den første danske sag om overtrædelsen af konkurrencelovens præimplementeringsforbud. EU-Domstolens besvarelse af spørgsmålene og Sø- og Handelsrettens kommende dom vil derfor bidrage med klarere retningslinjer til, hvorledes fusionerende virksomheder kan agere i forbindelse med fusioner.

De præjudicielle spørgsmål kan findes her.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted