EU-Domstolen afsagde for nylig dom om arbejdsgivers forpligtelser som følge af reglerne om arbejdstid. EU-Domstolen kom frem til, at arbejdsgiver skal registrere medarbejdernes arbejdstid på en objektiv og pålidelig måde.
Alle medarbejdere er beskyttet af reglerne i arbejdstidsdirektivet. Det betyder, at man som medarbejder har ret til en hvileperiode på minimum 11 sammenhængende timer inden for hver 24-timersperiode, og at den gennemsnitlige arbejdstid i løbet af en 7-dagesperiode ikke må overstige 48 timer.
EU-Domstolen tog i den konkrete sag stilling til, om arbejdstidsdirektivet forpligter arbejdsgiver til at etablere et system til at registrere medarbejdernes daglige, effektive arbejdstid for at gøre det muligt at kontrollere, om reglerne om arbejdstid faktisk overholdes.
Den konkrete sag
Sagen startede i Spanien, hvor en spansk fagforening gjorde gældende, at et system, hvor medarbejderne kunne registrere fravær af en hel dags varighed, men derimod ikke den faktiske arbejdstid eller overarbejde, ikke var tilstrækkeligt.
EU-Domstolens afgørelse
EU-Domstolen bemærker indledningsvist, at reglerne i arbejdstidsdirektivet har til formål at beskytte medarbejderes sikkerhed og sundhed. Medarbejderne har derfor en grundlæggende ret til en begrænsning af den ugentlige arbejdstid.
Direktivet opstiller ikke konkrete rammer for, hvordan den enkelte medlemsstat skal sikre overholdelsen af direktivets regler.
Alligevel kom EU-Domstolen frem til, at medlemsstaterne skal forpligte arbejdsgivere til at etablere et ”objektivt, pålideligt og tilgængeligt system, der gør det muligt at måle længden af hver enkelt arbejdstagers daglige arbejdstid”. Systemet bør desuden være tilgængeligt for medarbejderrepræsentanter og arbejdstilsyn, så de kan føre kontrol med, om arbejdstidsreglerne overholdes.
Dommen kommer formodentlig til at få betydning for danske arbejdsgivere, men det er endnu uklart hvordan. NJORD Law Firm følger udviklingen på området og holder dig opdateret, når der er nyt om dommens konsekvenser.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.