EU-domstolen har den 18. juni 2015 truffet afgørelse om lovligheden af såkaldte "fishing expeditions" foretaget af Europa-Kommissionen. Det betyder, at Kommissionen lovligt kan inddrage bevismateriale, som den finder ved et held under en kontrolundersøgelse.
Sagen handler om den retlige prøvelse af en undersøgelse foretaget at Europa-Kommissionen hos Deutsche Bahn. Under undersøgelsen fandt Kommissionen dokumenter, der relaterede sig til en anden potentiel konkurrenceovertrædelse. Kommissionens inspektører var inden undersøgelsen angiveligt blevet briefet om, at der muligvis var en anden sag.
EU-DOMSTOLENS DOM
EU-Domstolen undersøgte først lovligheden af at foretage undersøgelser hos en virksomhed uden forudgående retskendelse. Domstolen bekræftede den Europæiske Menneskerettigheds Domstols praksis, som har fastslået, at en manglende forudgående retskendelse kan opvejes ved muligheden for en efterfølgende domstolsprøvelse, hvor der tages stilling til både de faktiske og de retlige spørgsmål. EU-Domstolen bekræftede herefter Retten og Europa-Kommissionen i, at der ikke var sket en overtrædelse.
Herefter vendte domstolen sig mod den kendsgerning, at Kommissionens embedsmænd var blevet orienteret om en eventuel anden klage inden undersøgelsen. EU-Domstolen udtalte først og fremmest, at Kommissionen er forpligtet til at begrunde sin beslutning om at iværksætte en kontrolundersøgelse. For det andet, at der alene kan søges efter dokumenter, der vedrører kontrolundersøgelsens genstand.
Domstolen bekræftede Deutsche Bahns holdning. Om den forudgående briefing om en anden klage udtalte Domstolen:
"Nævnte forudgående oplysninger, som ikke omhandler sagens overordnede sammenhæng, men den særskilte klage, har ikke sammenhæng med genstanden for den første kontrolundersøgelse. Den manglende henvisning til nævnte klage inden for rammerne af genstanden for denne kontrolundersøgelsesbeslutning tilsidesætter dermed begrundelsespligten og den berørte virksomheds ret til forsvar."
HVAD BETYDER DOMMEN?
Dommen betyder, at Kommissionen lovligt kan inddrage bevismateriale, som den finder ved et held under en kontrolundersøgelse. Dette resultat følger af Dow Benelux sagen og er stadig gældende. Kommissionen kan derimod ikke bevidst søge efter andre materialer, der ikke er omfattet af sagens genstand.
Læs dommen
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →