Erhvervsstyrelsen har meddelt, at styrelsen i løbet af foråret vil gennemføre en målrettet indsats mod selskaber, der i strid med selskabslovens regler har ydet lån til deres ejere eller ledelsesmedlemmer.
Trods forbuddet om, at aktionærer og anpartshavere ikke må tage lån i egne selskaber, oplyser Erhvervsstyrelsen, at revisorer hvert år finder tusindvis af ulovlige aktionærlån, når de reviderer selskabernes årsrapporter. Efterfølgende støder Erhvervsstyrelsen på de ulovlige udlån i forbindelse med gennemførelsen af deres regnskabskontrol.
Nye ressourcer – nye metoder
Erhvervsstyrelsen har i en længere periode haft ulovlige aktionærlån som et fokusområde i kontrolindsatsen, og har nu fået ressourcer til at tage nye metoder i brug for at komme den ulovlige praksis til livs.
Erhvervsstyrelsen er således allerede i fuld gang med at sende breve direkte til 1.600 selskaber, som var blandt dem, der havde de største ulovlige aktionærlån i 2013. Brevene er ment som en hjælp til selskaberne og indeholder samtidig en løftet pegefinger. I brevet forklarer Erhvervsstyrelsen, at de er opmærksomme på, at selskabet har haft ulovlige aktionærlån i 2013, og opfordrer selskaberne til at få bragt dette i orden, inden de afleverer årsrapporten for 2014. Erhvervsstyrelsen følger herefter op på brevene og kigger grundigt på årsrapporterne for 2014 for de selskaber, som har fået et brev tilsendt.
Risikerer politianmeldelse for ulovlige aktionærlån
Hvis de ulovlige aktionærlån også figurerer i årsrapporten for 2014, kan selskabet forvente et påbud om at inddrive det ulovlige aktionærlån, ligesom SKAT vil blive orienteret, og selskabet risikerer en politianmeldelse.
For at hjælpe selskaberne har Erhvervsstyrelsen lagt informationer på Erhvervsstyrelsens hjemmeside og oprettet en direkte telefonlinje, så modtagerne af brevene kan få hjælp.
Kromann Reumert kan naturligvis altid hjælpe med at:
- rådgive om præventivt at undgå, at der opstår ulovlige aktionærlån
- vurdere, om der foreligger ulovlige aktionærlån
- rådgive om, hvorledes forholdet bringes i orden.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →