Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Er skævdeling i barselspolitikken ligebehandling?

IUNO
26/09/2022
Er skævdeling i barselspolitikken ligebehandling?
IUNO logo
Kan virksomheder tilbyde mødre mere barsel end fædre og medmødre uden at det er diskrimination? Det spørgsmål har Ligebehandlingsnævnet set nærmere på, efter at en kollektiv aftale tilbød mødre flere ugers betalt barsel end den anden forælder. Konklusionen var, at skævfordelingen var lovlig, fordi aftalens bedre behandling af mødre var begrundet i en beskyttelse i forbindelse med graviditet og moderskabet.

En mandlig læge klagede til Ligebehandlingsnævnet over, at en kollektiv aftale tilbød mødre mere barsel med løn efter fødslen. Aftalen var struktureret sådan, at mødre fik 14 ugers betalt barsel og 6 ugers betalt forældreorlov, mens den anden forælder fik 2 ugers betalt barsel og 7 ugers betalt forældreorlov. Derudover kunne forældrene frit fordele 3 ugers betalt forældreorlov imellem sig.


Ligebehandlingsnævnet slog fast, at forskelsbehandlingen var lovlig, fordi aftalen beskyttede den fødende medarbejder i forbindelse med graviditet og moderskab – derfor var der tale om lovlig forskelsbehandling. Der blev ikke taget stilling til, om det var lovligt at tilbyde mødre mindre betalt forældreorlov end den anden forælder i sagen.


Afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet vedrører de gamle barselsregler, men kan være et godt eksempel på, at virksomheder fortsat kan argumentere for at kunne forskelsbehandle efter de nye barselsregler.

Nye barselsregler som gamechanger?

På grund af opdelingen af orlovsperioderne under de gamle barselsregler var situationen, at kvinder samlet set fik tilbudt mere fravær med løn i forbindelse med barsel og forældreorlov. Det var lovlig forskelsbehandling, fordi skævdelingen skete under barselsperioden, som var begrundet i mødres biologiske tilstand efter fødslen, og ikke under forældreorlovsperioden.


Hvilken model, der er den rigtige, efter de nye barselsregler er fortsat uafklaret. De nye regler fastsætter en fuldstændig ligedeling af retten til fravær efter fødsel.


Efter de nye regler kan der være to veje:


  1. Ligedeling af fraværsretten (fx 24-24 løsningen)
  2. Skævdeling af fraværsretten, hvor de biologiske perioder respekteres (fx 10-2 løsningen)

Den første mulighed følger udgangspunktet i de nye regler, hvor formålet er en total ligestilling mellem forældrene. Orlovsperioden ses derfor som én samlet fraværsperiode, hvor der ikke sondres mellem de forskellige typer fravær (såsom barsel og fædre/medmødreorlov).


Den anden mulighed tager udgangspunkt i, at der kan sondres mellem de forskellige perioder som følge af morens biologiske tilstand. Som Ligebehandlingsnævnets afgørelse viser, vil skævdelingen være lovligt begrundet i morens biologiske tilstand, når skævdelingen er begrænset til barselsperioden. Spørgsmålet er herefter, hvordan skævdelingen skal foretages i forhold til den efterfølgende forældreorlov, hvor fædre/medmødre efter de nye regler har en længere fraværsret end mødre.


IUNO mener

De fleste virksomheder har allerede tilpasset barselspolitikken efter de nye regler, og flere virksomheder har også allerede sendt de første medarbejdere på barsel efter de nye regler. Mange virksomheder har i den forbindelse valgt den mest oplagte vej som stemmer overens med de politiske meldinger, ved at tilbyde en fuld ligedeling, med en 24-24 løsning. Spørgsmålet er, om fordelingen, som andre virksomheder har valgt, vil være lovlig i praksis.


IUNO mener, at virksomheder bør være forsigtige med at forskelsbehandle forældre, da det fortsat er uklart i hvilket omfang der kan forskelsbehandles lovligt efter de nye regler. Virksomheder bør samtidig have fokus på, at formålet med de nye regler netop var at få en bedre ligestilling på arbejdsmarkedet, ved at fjerne den ulige fordeling af orlov mellem kønnene på arbejdspladsen. Det formål bør i alle tilfælde spille ind i overvejelserne omkring, hvordan barselspolitikken skal udformes.


[Ligebehandlingsnævnets afgørelse i KEN nr. 9691 af 10. maj 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Surt show at strække ud på arbejde og komme til skade
Surt show at strække ud på arbejde og komme til skade
21/10/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted