Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Elev kunne opsiges, inden praktiktid var begyndt

Horten
14/09/2016
Elev kunne opsiges, inden praktiktid var begyndt




Højesteret har i en principiel dom fastslået, at en virksomhed kunne opsige en uddannelsesaftale forud for påbegyndelse af praktikperioden. Med dommen er der sat et endeligt punktum for diskussionen, om en uddannelsesaftale kan bringes til ophør, inden praktikperioden påbegyndes.







Erhvervsuddannelsesloven fastslår, at hverken eleven eller virksomheden kan opsige en uddannelsesaftale. De første 3 måneder kan dog betragtes som prøvetid, hvor uddannelsesaftalen kan opsiges uden angivelse af grund og uden varsel. Det er samtidig fastslået i loven, at den periode, hvor eleven er i skoleophold, ikke medregnes i prøvetiden.


OPSAGT INDEN PÅBEGYNDT PRAKTIK


En elev havde indgået en uddannelsesaftale med en virksomhed, hvorefter eleven over en etårig periode skulle uddannes som film- og tv-produktionstekniker. Inden eleven tiltrådte praktikopholdet, var hun i et fem måneder langt skolehold, men en måned inden eleven skulle påbegynde praktikopholdet hos virksomheden, opsagde virksomheden uddannelsesaftalen. Opsigelsen skyldtes elevens adfærd under skoleopholdet.


ET SPØRGSMÅL OM LOVFORTOLKNING?


Elevens fagforening anlagde sag mod virksomheden bl.a. med krav om godtgørelse for overtrædelse af erhvervsuddannelsesloven.

Fagforeningen gjorde - uanset den klare ordlyd i erhvervsuddannelsesloven - gældende, at fordi skoleopholdet lå forud for praktiktiden, skulle skoleopholdet tælles med i prøveperioden, og at opsigelsen derfor var sket for sent. Som alternativt argument gjorde fagforeningen gældende, at virksomheden havde opsagt eleven for tidligt, idet opsigelsen var afgivet, inden praktikperioden var begyndt.


ENIGHED I BYRET, LANDSRET OG HØJESTERET


Højesteret fastslog med henvisning til erhvervsuddannelseslovens ordlyd, at skoleophold ikke skal medregnes i prøvetiden på tre måneder, og prøvetiden derfor ikke var udløbet ved opsigelsen af uddannelsesaftalen.

Til spørgsmålet om, hvorvidt opsigelsen var sket for tidligt, udtalte Højesteret, at der hverken efter ordlyden af erhvervsuddannelsesloven eller lovens forarbejder er holdepunkter for, at en uddannelsesaftale ikke kan opsiges under et skoleophold, der ligger forud for praktiktiden. Virksomheden havde derfor været berettiget til at opsige eleven, inden praktikperiodens begyndelse, hvilket byretten og landsretten også var kommet frem til.

Virksomheden blev på den baggrund frifundet.


HORTEN BEMÆRKER


Tvistighedsnævnet, der træffer afgørelse i sager mellem elever og praktikvirksomheder inden for erhvervsuddannelserne, har i to tidligere sager taget stilling til, hvorvidt en uddannelsesaftale kan opsiges under en skoleperiode, men før praktikperiodens påbegyndelse.

I begge sager var der hos Tvistighedsnævnets medlemmer uenighed om spørgsmålet. Med Højesterets dom er der sat et endeligt punktum for den usikkerhed, og det er nu fastlagt, at en virksomhed berettiget kan opsige en elev inden praktikperiodens begyndelse.



[layerslider id="67"]




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted