Droneteknologien er i hastig udvikling, og dronerne får hele tiden flere funktioner. Eksempelvis kan droner bruges til fragt. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du ønsker at beskæftige dig med dronefragt?
I Danmark er flyvning med mindre droner reguleret i by- og landdronebekendtgørelsen. Reglerne heri vedrører sikker flyvning; men regulerer ikke direkte regler om fragt. Mange forsøg med dronefragt har involveret nedkastning, hvilket dog er nævnt i bekendtgørelsen og heri betragtes som flyvning med særlig risiko og derfor kræver tilladelse.
Ønsker man at beskæftige sig med dronefragt bør man ydermere orientere sig i de ufravigelige regler i Luftfartsloven og Montrealkonventionen med senere tillæg. Efter disse regler skal der udarbejdes et luftfragtbrev i tre eksemplarer samt evt. godkvitteringer. Det fremgår også heraf, at droneføreren er objektivt ansvarlig for skader på godset op til 19 SDR pr. kilo (ca. 165 kr.).
Som i andre dele af transportbranchen er der dog en række forhold, som de almindelige regelsæt ikke tager stilling til.
Den obligatoriske droneansvarsforsikring indeholder ikke fragtdækning. Det er derfor nærliggende, at man som dronefragtfører har brug for en dronefragtforsikring som det tilsvarende ses hos andre transportvirksomheder.
Særligt for dronefragt vil der blandt andet være behov for at fastsætte regler om emballering og foranstaltninger, der skal træffes hos modtageren samt (person)data og forsinkelse grundet vejrforhold.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →