Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Domstolene kommer på opgave, når aftalen er ukomplet og skæv

TVC Advokatfirma
03/12/2020
Domstolene kommer på opgave, når aftalen er ukomplet og skæv
TVC Advokatfirma logo
En fast ejendom blev handlet til en gennemsnitspris, men situationen var så uklar, at Vestre Landsret måtte rede den ud.

Sagen kort skitseret

Ejeren af en ejendom havde likviditetsproblemer, og han havde brug for at sælge en ejendom hurtigt. Det blev derfor hen over en weekend aftalt, at en køber, mod at overtage sælgerens gæld til banken, skulle overtage ejendommen for:  


et beløb svarende til ejendommens kontantværdi i handel og vandel på sædvanlige udbudsvilkår. Kontantværdien i handel og vandel fastsættes som gennemsnittet af to vurderinger foretaget af to uvildige statsautoriserede ejendomsmæglere[...]  


Herefter var de to ejendomsmægleres navne angivet.  


De to ejendomsmæglere vurderede ejendommen til henholdsvis 4,5 mio. kr. og 5,7 mio. kr., hvilket jo er en temmelig stor prisforskel på 1,2 mio. kr.   


Køberen ville dog kun betale 4,5 mio. kr. Dette bundede bl.a. i utilfredshed med den måde, hvorpå den ejendomsmægler, der havde vurderet ejendommen til 5,7 mio., havde foretaget vurderingen. Der var blot foretaget en såkaldt "hækvurdering", ligesom ingen af ejendomsmæglerne havde fået at vide, at der ikke skulle udarbejdes tilstandsrapport eller energimærke på ejendommen, eller var orienteret om, hvad vurderingen skulle bruges til.  


Køberen indhentede en vurdering fra en tredje ejendomsmægler, der vurderede ejendommen til 3,7 mio. kr. Under retssagen vurderede en skønsmand ejendommen til 3,6 mio. kr. - under forudsætning af, at der blev udarbejdet tilstandsrapport og ejerskifteforsikring.


Landsrettens afgørelse

Landsretten fandt, at der var grundlag for at tilsidesætte aftalen delvist, for så vidt angik aftalen om købesummen, idet landsretten lagde vægt på:  

  • at ejendomsmægleren med den højeste vurdering ikke havde udarbejdet en vurderingsrapport,  
  • at den anden ejendomsmægler havde vurderet ejendommen til 4,5 mio. kr. ud fra den forudsætning, at der blev udarbejdet en tilstandsrapport og køber fik tilbud om ejerskifteforsikring,  
  • at den tredje ejendomsmægler havde vurderet ejendommen til 3,7 mio. kr., og  
  • at skønsmanden havde vurderet ejendommen til 3,6 mio. kr. under forudsætning af tilstandsrapport, og ejerskifteforsikring.  

Ejendomsmægleren med vurderingen på 5,7 mio. kr. havde forklaret, at han havde håbet at få ejendommen i kommission, idet han troede, at den skulle sælges. Denne vurdering afveg så meget fra de andre vurderinger, at det ville være urimeligt at kræve, at køberen skulle acceptere denne vurdering som den eneste valide, ved fastsættelsen af købesummen.  


Landsretten fastsatte herefter beløbet, der skulle betales, til 4,5 mio. kr. Afgørelsen er udtryk for en såkaldt udfyldning af parternes meget kortfattede og utilstrækkelige aftale. Denne aftale åbnede for tilfældige resultater, hvilket landsretten gennem udfyldning foretog en afhjælpning af.

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
TVC Advokatfirma logo
Aarhus
Søren Frichs Vej 42A
8230 Åbyhøj
70 11 08 01
tvc@tvc.dk
København
Nimbusparken 24, 2
2000 Frederiksberg
Roskilde
Københavnsvej 69, 1
4000 Roskilde
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Jurist - HR & Løn
Jurist (med mulighed for deltid)
Funktionsleder til Indkøb og Jura
Jurister med EU-profil til lovfortolkning og forvaltning af erhvervsfremmeprojekter i Erhvervsstyrelsen i Silkeborg
Annoncér dit stillingsopslag her
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted