Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Disciplinære sanktioner

Focus Advokater
13/06/2017
163
Disciplinære sanktioner
Focus Advokater logo
Som arbejdsgiver kan man stå i mange forskellige situationer, hvor man føler sig nødsaget til at reagere over for en medarbejder. Det kan f.eks. være fordi, der er samarbejdsvanskeligheder mellem ledelsen og medarbejderen, at medarbejderen mangler de evner, der er nødvendige for at kunne passe sit job, at medarbejderen tilsidesætter almindelig god adfærd, at medarbejderen nægter at udføre sit arbejde og mange andre situationer. Arbejdsgiver har herefter en række muligheder for at reagere over for en medarbejders adfærd. Denne artikel vil gennemgå muligheden for at give en advarsel/flere advarsler, muligheden for at opsige og muligheden for at bortvise medarbejderen..


Advarsel


Arbejdsgiveren kan give medarbejderen en advarsel, hvis der et ønske om, at denne skal ændre adfærd. Der er som udgangspunkt ingen regler for, hvornår en advarsel kan gives, og hvordan den skal udformes. Det anbefales dog, at advarslen indeholder en klar – og af bevismæssige grunde– skriftlig tilkendegivelse om, at et nærmere beskrevet forhold udgør en misligholdelse af ansættelsesforholdet, og at gentagelse af det pågældende forhold kan få ansættelsesretlige konsekvenser, herunder opsigelse eller bortvisning. Advarslen bruges derfor typisk ved mindre gentagne tilsidesættelser fra medarbejderens side.


Opsigelse


Arbejdsgiveren kan opsige medarbejderen, hvis denne misligholder ansættelsesforholdet, og misligholdelsen er så alvorlig, at samarbejdet ikke kan fortsætte, eller hvis medarbejderen er sygemeldt, og der ikke er udsigter til, at medarbejderen kan vende tilbage inden for den nærmeste fremtid. I den forbindelse skal man som arbejdsgiver være opmærksom på, om medarbejderen er beskyttet mod usaglig opsigelse. I det tilfælde skal der være et tilstrækkeligt grundlag til en opsigelse, hvilket altid vil kræve en konkret vurdering af sagens omstændigheder.


Bortvisning


Arbejdsgiveren kan bortvise medarbejderen, hvis denne groft misligholder ansættelsesforholdet. Der kan f.eks. være tale om, at medarbejderen er udeblevet fra arbejdet, eller at medarbejderen har haft et sammenstød med en leder eller kollega på trods af, at det er blevet indskærpet over for medarbejderen, at en sådan situation kan få ansættelsesretlige konsekvenser. En bortvisning indebærer, at ansættelsesforholdet ophæves med det samme, og lønudbetalingen stoppes. Det er vigtigt, at man som arbejdsgiver reagerer straks efter, at misligholdelsen konstateres, idet det får betydning i forhold til vurderingen af, hvorvidt bortvisningen er berettiget. Dvs. at arbejdsgiver ikke kan forholde sig passiv i flere dage/uger, inden bortvisningen iværksættes. Arbejdsgiver har dog mulighed for at undersøge forholdet nærmere. Her skal medarbejderen informeres omkring, at det undersøges, og at det kan medføre en eventuel bortvisning.

Opsummerende kan det fastslås, at arbejdsgiver altid har muligheden for at give en medarbejder en advarsel. Det kan dog få betydning i vurderingen af en senere opsigelse/bortvisning på baggrund af advarslen, hvorvidt der er tale om en reel advarsel. Arbejdsgiver må altså ikke give en advarsel for ”nemmere” at kunne slippe af med medarbejderen. Det kan desuden fastslås, at der ikke kan siges noget generelt om, hvornår en opsigelse eller en bortvisning er berettiget. Det vil altid kræve en konkret vurdering af ansættelsesforholdet og misligholdelsen. Focus Advokater anbefaler derfor, at der ikke skrides til opsigelse eller bortvisning, inden sagen er blevet ordentligt undersøgt og dokumenteret.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 34.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nyt lovforslag sikrer medarbejdere udvidet ret til sorgorlov
Nyt lovforslag sikrer medarbejdere udvidet ret til sorgorlov
21/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Dommer anset som lønmodtager og havde ret til ferie med løn
Dommer anset som lønmodtager og havde ret til ferie med løn
19/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Muligheden for udbetaling af indefrosne feriepenge påvirker ikke arbejdsgivers forpligtelser til at indberette feriemidler optjent i ”overgangsperioden”.
Muligheden for udbetaling af indefrosne feriepenge påvirker ikke arbejdsgivers forpligtelser til at indberette feriemidler optjent i ”overgangsperioden”.
05/10/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted