Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Direktør frifundet i konkurskarantænesag

TVC Advokatfirma
12/05/2021
Direktør frifundet i konkurskarantænesag
TVC Advokatfirma logo
Skifteretten frifandt en direktør for kurators påstand om konkurskarantæne og direktøren blev ikke fundet uegnet til fremover at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed.

TVC Advokatfirma ved advokat Anders Ørgaard repræsenterede direktøren i sagen. Sagen drejede sig om en person, hvis selskab blev erklæret konkurs, idet selskabet ikke havde registreret lovlig ledelse, efter at virksomhedsejeren fratrådte som direktør som følge af sygdom.


Uforsvarlig forretningsførelse

Kurator gjorde i tilknytning til behandlingen af konkursboet gældende, at direktøren på grund af groft uforsvarlig forretningsførelse var uegnet til at deltage i ledelsen af en erhvervsvirksomhed jf. konkurslovens § 157, stk. 1. Direktøren nedlagde heroverfor påstand om frifindelse.


Skatte- og afgiftsmæssige krav

Til støtte for sin påstand om konkurskarantæne gjorde kurator blandt andet gældende, at der i konkursboet var anmeldt skatte- og afgiftsmæssige krav, som var så store, at de var udtryk for grov uforsvarlig forretningsførelse. Efter at have gennemgået selskabets skattekonto og koncernstruktur kunne direktørens advokat oplyse, at de skatte- og afgiftsmæssige krav var langt mindre end, det blev påstået af kurator. Samtidig kom det frem, at en del af skattekravene reelt påhvilede et holdingselskab, og at disse krav kun figurerede i det konkursramte selskab som sambeskattede krav. Direktøren gjorde gældende, at de anmeldte skatte- og afgiftsmæssige krav  ikke reelt var så store, som påstået af kurator.


Uforsvarlig bogførelse og

Endvidere gjorde kurator gældende, at direktøren havde tilsidesat bogføringslovens krav om forsvarlig bogføring samt overholdelse af god bogføringsskik, idet kurator påstod, at konkursboet ikke havde fået udleveret fyldestgørende bogføringsmateriale. Direktøren fastholdt dog, at samtlige bilag og regnskabsmæssige opgørelser og regnskabsposteringer var blevet afleveret til kurators kontor. Det blev endvidere fremhævet, at kurator havde anført, at vedkommende ikke var i stand til at vurdere, om materialet, som var modtaget, var fyldestgørende i forhold til bogføringsloven.


Skifterettens afgørelse

Skifteretten kom herefter frem til, at betingelserne for at pålægge konkurskarantæne ikke var opfyldt, og direktøren blev frifundet. Staten dækkede samtlige direktørens sagsomkostninger.


Sagen blev ført af advokat (H) Anders Ørgaard, TVC Advokatfirma, der er specialist i insolvens og rekonstruktion og har stor erfaring med sagsførelse indenfor området.


TVC Advokatfirmas vurdering

Sagen viser, at valget af advokat har stor betydning i sager om konkurskarantæne. Det er ikke sikkert, at der er hold i kurators påstande, så det er tilrådeligt at foretage en grundig vurdering af disse og ens muligheder. Det kræver naturligvis, at det sagsøgte ledelsesmedlems advokat har de specialiserede kompetencer, der skal til for at behandle sagen.


Advokaterne i TVC Advokatfirmas insolvensafdeling har omfattende erfaring med førelse af sager om konkurskarantæne. Vi tilbyder en uforpligtende drøftelse af din konkrete sag, og du er altid velkommen til at kontakte vores specialister, hvis du har spørgsmål inden for dette område eller ønsker en vurdering af din sag.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurskarantænereglerne på vej
Ændring af konkurskarantænereglerne på vej
07/08/2023
Insolvens og rekonstruktion
Hvilke regler gælder for omstødelse overfor nærtstående?
Hvilke regler gælder for omstødelse overfor nærtstående?
29/08/2023
Insolvens og rekonstruktion
Inkassering af tilgodehavender - et nødvendigt skridt for at få skattefradrag?
Inkassering af tilgodehavender - et nødvendigt skridt for at få skattefradrag?
31/08/2023
Skatte- og afgiftsret, Insolvens og rekonstruktion
Ny landsretsdom om omstødelse af transport i entreprisesum kort før konkurs
Ny landsretsdom om omstødelse af transport i entreprisesum kort før konkurs
12/09/2023
Insolvens og rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
20/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Fast ejendom og entreprise
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
23/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted