Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Det Offentlige Ejerregister åbner for selskabers registreringer

Delacour
27/11/2014
Det Offentlige Ejerregister åbner for selskabers registreringer

Erhvervsstyrelsen oplyser, at Det Offentlige Ejerregister er klar til registreringer fra den 15. december 2014, forudsat at en ændring af selskabsloven, som er under behandling af Folketinget, er trådt i kraft på dette tidspunkt.



Hvad skal registreres?
Oprettelsen af Ejerregistret følger af selskabsloven, som blev vedtaget i maj 2009. Der skal i Ejerregistret ske registrering af ejere, som ejer 5 % eller mere af selskabskapitalen eller stemmerettighederne i et selskab. Aktieselskaber (A/S), partnerselskaber (P/S) og anpartsselskaber (ApS), herunder iværksætterselskaber (IVS), er omfattet.

Derudover skal panthavere registreres i det omfang de råder over stemmerettighederne til den pantsatte kapitalandel og agter at udnytte stemmerettighederne. Det er således alene stemmeretten, og ikke den pantsatte kapitalandel, som skal registreres.

Tilsvarende gælder, at personer med indflydelse i selskabet (også uden at være kapitalejer eller panthaver) fx via aftale med en kapitalejer om udøvelse af dennes stemmerettigheder, skal registreres i Ejerregistret med stemmerettighederne.

Oplysningerne i Ejerregistret skal opdateres, når grænserne for ejerskab på 5, 10, 15, 20, 25, 50, 90, 100 %, 1/3 og 2/3 af kapitalen eller stemmerettighederne passeres op eller ned. Der registreres således ikke i præcise procentandele men i nævnte intervaller. Selskabet forestår registreringen på baggrund af meddelelse fra ejeren.

Ejere af ihændehaveraktier i aktie- og partnerselskaber, som udgør mindre end 5 % af selskabskapitalen eller stemmerettighederne, skal i ikke-børsnoterede selskaber selv registrere deres ejerandel i en del af Ejerregistret, som ikke er tilgængeligt for offentligheden. Aktionærer med ihændehaveraktier i et børsnoteret selskab er således fritaget herfra.

 

Hvornår skal der registreres?
Ejerregistret bliver åbent for offentligheden den 15. juni 2015. Eksisterende selskaber har således et halvt år til at få registreret ejeroplysningerne pr. den 14. december 2014. Ændringer i ejerforholdene skal registreres indenfor 14 dage efter selskabet er orienteret om ændringerne. For selskaber, der stiftes efter den 15. december 2014, skal registreringen af ejerforholdene foretages indenfor 14 dage efter stiftelsen.

Manglende overholdelse af registreringspligten kan straffes med bøde.


Ejerbog og Ejerregister
Selskaber skal forsat føre en ejerbog, som er selskabets egen fortegnelse over samtlige kapitalejere og panthavere. Ejerbogen og Ejerregistret er således to forskellige fortegnelser, der føres hver for sig. I forbindelse med indførelsen af Ejerregistret stiller Erhvervsstyrelsen et IT-system til rådighed, som selskaberne frivilligt kan bruge til at føre ejerbogen, og selskaberne vil derfor have muligheden for at føre registreringerne online.

Ejerbogen er ikke tilgængelig for offentligheden, men skal være tilgængelig for offentlige myndigheder.

Registrering sker via www.virk.dk, og DELACOUR bistår selskaber med registrering og opdatering af oplysninger i Ejerregistret. I kommende nyhedsorienteringer følger en praktisk vejledning i forbindelse med gennemførelsen af registreringerne.

 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
26/02/2024
EU-ret, Selskabsret, Øvrige
EU-Parlamentet og Ministerrådet når til enighed om "Listing Act"
EU-Parlamentet og Ministerrådet når til enighed om "Listing Act"
28/02/2024
EU-ret, Finansiering og bankret, Selskabsret
Har I styr på jeres ejerforhold?
Har I styr på jeres ejerforhold?
11/03/2024
Selskabsret, Compliance
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
14/03/2024
Selskabsret, Insolvens og rekonstruktion
Ekspertudvalg: Risikerer danske fonde at miste fradragsret for almennyttige uddelinger?
Ekspertudvalg: Risikerer danske fonde at miste fradragsret for almennyttige uddelinger?
22/03/2024
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Valg af selskabsform
Valg af selskabsform
12/04/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted