Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Det kostede en halv månedsløn at opsige jobbet før tiltrædelse

IUNO
12/10/2015
Det kostede en halv månedsløn at opsige jobbet før tiltrædelse
IUNO logo
Det kostede en kvindelig funktionær en halv månedsløn i erstatning til arbejdsgiveren, at hun opsagde sit job, inden hun tiltrådte stillingen. Ifølge Vestre Landsret spillede det ingen rolle, at kvinden sagde jobbet op med en måneds varsel.

I efteråret 2013 blev en kvindelig funktionær ansat som sælger i en modeforretning, men hun nåede aldrig at starte på jobbet. Hun opsagde nemlig stillingen to dage efter, at hun havde underskrevet ansættelseskontrakten og mere end en måned inden, hun skulle tiltræde stillingen. Årsagen var, at hun også havde job i det lokale byråd og ikke kunne passe begge job samtidig.


Arbejdsgiveren krævede efterfølgende erstatning på grund af omkostninger forbundet med hurtigt at skulle finde en ny medarbejder.


Vestre Landsret skulle herefter tage stilling til, om arbejdsgiveren var berettiget til mindsteerstatning efter funktionærloven. Normalt kan funktionærer sige deres stilling op med en måneds varsel, men spørgsmålet var, om det også gjaldt i denne sag.


Medarbejderen dømt til at punge ud

Vestre Landsret afgjorde på baggrund af funktionærloven, at medarbejderen skulle betale en mindsteerstatning på en halv månedsløn til arbejdsgiveren, svarende til 10.000 kroner.


Retten lagde vægt på, at arbejdsgiveren havde fremsat kravet om erstatning inden for tidsfristen, nemlig få dage efter det forventede tiltrædelsestidspunkt. Derudover havde arbejdsgiveren gjort kravet gældende i en retssag cirka tre måneder senere, og han havde derfor ikke mistet sin ret til erstatning på grund af passivitet.


Ifølge retten var kvindens opsigelse motiveret af, at hun havde opnået nogle ændrede arbejdsvilkår hos sin nuværende arbejdsgiver. Retten tillagde det derfor ingen betydning, at kvinden havde forsøgt at få ændret sine arbejdsvilkår i ansættelseskontrakten med den nye arbejdsgiver, så hun kunne passe både jobbet som sælger og jobbet i det lokale byråd.


Det spillede heller ingen rolle, at medarbejderen var ansat på prøve og derfor havde et opsigelsesvarsel på 14 dage.


Sagen viser, at det afgørende for, om der skal betales mindsteerstatning efter funktionærloven er, om medarbejderen tiltræder stillingen eller ej.


IUNO mener

Afgørelsen fra Vestre Landsret viser, at en ansættelseskontrakt som udgangspunkt er bindende for begge parter.


IUNO anbefaler derfor, at virksomheder sikrer sig, at alle forudsætninger er til stede, og at der er et reelt behov for ny arbejdskraft, inden man underskriver en ansættelseskontrakt. Det gælder især for virksomheder, som ansætter medarbejdere lang tid før, de skal tiltræde stillingen.


Hvis det viser sig, at virksomheden alligevel ikke har behov for ny arbejdskraft, når ansættelseskontrakten er underskrevet, kan det koste virksomheden løn i opsigelsesperioden. Det samme gælder den anden vej rundt, nemlig at medarbejderen kan være erstatningsansvarlig over for arbejdsgiveren, hvis vedkommende siger op inden ansættelsens start og udebliver på tiltrædelsestidspunktet.


Hvis virksomhederne skal undgå lignende sager, bør de sikre sig, at mulige kandidater til en stilling kan begynde på tiltrædelsestidspunktet og ikke har andre forpligtelser som i den pågældende sag, hvor kvinden var bundet af en kontrakt med det lokale byråd.


[Vestre Landsrets dom af 15. september 2015]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering (CSRD) vedtaget
Lovforslag om bæredygtighedsrapportering (CSRD) vedtaget
06/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
07/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
15/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
17/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
I går
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
I går
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted