Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Det kostede en halv månedsløn at opsige jobbet før tiltrædelse

IUNO
12/10/2015
1.830
Det kostede en halv månedsløn at opsige jobbet før tiltrædelse
IUNO logo


Det kostede en kvindelig funktionær en halv månedsløn i erstatning til arbejdsgiveren, at hun opsagde sit job, inden hun tiltrådte stillingen. Ifølge Vestre Landsret spillede det ingen rolle, at kvinden sagde jobbet op med en måneds varsel.

I efteråret 2013 blev en kvindelig funktionær ansat som sælger i en modeforretning, men hun nåede aldrig at starte på jobbet. Hun opsagde nemlig stillingen to dage efter, at hun havde underskrevet ansættelseskontrakten og mere end en måned inden, hun skulle tiltræde stillingen. Årsagen var, at hun også havde job i det lokale byråd og ikke kunne passe begge job samtidig.

Arbejdsgiveren krævede efterfølgende erstatning på grund af omkostninger forbundet med hurtigt at skulle finde en ny medarbejder.

Vestre Landsret skulle herefter tage stilling til, om arbejdsgiveren var berettiget til mindsteerstatning efter funktionærloven. Normalt kan funktionærer sige deres stilling op med en måneds varsel, men spørgsmålet var, om det også gjaldt i denne sag.

Medarbejderen dømt til at punge ud
Vestre Landsret afgjorde på baggrund af funktionærloven, at medarbejderen skulle betale en mindsteerstatning på en halv månedsløn til arbejdsgiveren, svarende til 10.000 kroner.

Retten lagde vægt på, at arbejdsgiveren havde fremsat kravet om erstatning inden for tidsfristen, nemlig få dage efter det forventede tiltrædelsestidspunkt. Derudover havde arbejdsgiveren gjort kravet gældende i en retssag cirka tre måneder senere, og han havde derfor ikke mistet sin ret til erstatning på grund af passivitet.

Ifølge retten var kvindens opsigelse motiveret af, at hun havde opnået nogle ændrede arbejdsvilkår hos sin nuværende arbejdsgiver. Retten tillagde det derfor ingen betydning, at kvinden havde forsøgt at få ændret sine arbejdsvilkår i ansættelseskontrakten med den nye arbejdsgiver, så hun kunne passe både jobbet som sælger og jobbet i det lokale byråd.

Det spillede heller ingen rolle, at medarbejderen var ansat på prøve og derfor havde et opsigelsesvarsel på 14 dage.

Sagen viser, at det afgørende for, om der skal betales mindsteerstatning efter funktionærloven er, om medarbejderen tiltræder stillingen eller ej.

IUNO mener
Afgørelsen fra Vestre Landsret viser, at en ansættelseskontrakt som udgangspunkt er bindende for begge parter.

IUNO anbefaler derfor, at virksomheder sikrer sig, at alle forudsætninger er til stede, og at der er et reelt behov for ny arbejdskraft, inden man underskriver en ansættelseskontrakt. Det gælder især for virksomheder, som ansætter medarbejdere lang tid før, de skal tiltræde stillingen.

Hvis det viser sig, at virksomheden alligevel ikke har behov for ny arbejdskraft, når ansættelseskontrakten er underskrevet, kan det koste virksomheden løn i opsigelsesperioden. Det samme gælder den anden vej rundt, nemlig at medarbejderen kan være erstatningsansvarlig over for arbejdsgiveren, hvis vedkommende siger op inden ansættelsens start og udebliver på tiltrædelsestidspunktet.

Hvis virksomhederne skal undgå lignende sager, bør de sikre sig, at mulige kandidater til en stilling kan begynde på tiltrædelsestidspunktet og ikke har andre forpligtelser som i den pågældende sag, hvor kvinden var bundet af en kontrakt med det lokale byråd.

[Vestre Landsrets dom af 15. september 2015]Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Trepartsaftale om en ny midlertidig arbejds­fordelings­ordning
Trepartsaftale om en ny midlertidig arbejds­fordelings­ordning
03/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Østre Landsret bekræfter beregning af 120 sygedage for deltidssygemeldte
Østre Landsret bekræfter beregning af 120 sygedage for deltidssygemeldte
02/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted