Europa-Kommissionen har den 17. maj 2017 vedtaget en udvidelse af den allerede eksisterende gruppefritagelse på statsstøtteområdet. Reglerne tillader – under visse betingelser – medlemslandene at tildele støtte til havne, lufthavne, kultur og yderregioner uden forudgående tilladelse fra Kommissionen.
Formålet med udvidelsen af gruppefritagelsen er at fremme offentlige investeringer og skabe arbejdspladser og vækst på det indre marked, og er i øvrigt i tråd med Kommissionens tilgang om at fritage støtte fra de almindelige statsstøtteregler, når der er tale om støtte inden for områder, hvor støtte generelt set ikke har en konkurrencefordrejende effekt.
Med de nye regler udvides den allerede eksisterende gruppefritagelsesforordning, der blandt andet tillader medlemslandene at give statsstøtte til små og mellemstore virksomheder, forskning og udvikling, miljøbeskyttelse og beskæftigelses- og uddannelsesstøtte uden forudgående tilladelse og under visse betingelser. Denne forordning har ført til, at cirka 95 % af al statsstøtte er undtaget fra forudgående tilladelse, og med udvidelsen af gruppefritagelsen vil dette tal formentlig blive endnu højere.
Fokusområdet for de nye regler er havne, lufthavne, kultur og yderregioner. Inden for hver af disse kategorier findes specifikke beløbsmæssige grænser for acceptabel støtte, ligesom der findes krav til, hvad der konkret støttes mv. Endelig gælder helt generelt en række procedurekrav i tråd med den allerede eksisterende gruppefritagelsesforordning.
De nye regler er vedtaget som en ændringsforordning til den eksisterende gruppefritagelsesforordning. Ændringerne træder i kraft 20 dage efter offentliggørelse i Den Europæiske Unions Tidende. Offentliggørelse er endnu ikke sket, men kan formentlig forventes snarest.
Opdatering: Ændringsforordningen blev publiceret i Den Europæiske Unions Tidende den 20. juni 2017, og træder således i kraft 20 dage herefter.
Se offentliggørelsen af ændringsforordningen i Den Europæiske Unions Tidende
her.
Læs EU-Kommissionens pressemeddelelse
her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →