Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Der er kommet nye arbejdsmiljøregler – er du omfattet?

Dansk Erhverv
26/02/2015
Der er kommet nye arbejdsmiljøregler – er du omfattet?
Dansk Erhverv logo


Få et overblik over de nye arbejdsmiljøregler, og se om din forening er omfattet af de nye regler om undtagelse for APV og AMO.

Mange foreninger, der bruger frivillig arbejdskraft, bliver nu undtaget fra kravene om en arbejdspladsvurdering (APV) og organisering af arbejdsmiljøarbejdet (AMO). Kravet om APV og AMO vil dog fortsat gælde for ansatte med ordinær hoved- eller bibeskæftigelse i foreningen, samt de frivillige, hvor arbejdet har overvejende lighed med almindeligt arbejde. Dvs. der derfor sagtens kan være nogen i foreningen, der vil være undtaget fra APV og AMO, og andre der ikke er.

For at være undtaget fra APV og AMO pligten, skal det frivillige arbejde i foreningen have karakter af fritidsaktivitet og have lighed med almindeligt arbejde. Det er fx idrætsforeninger, boligforeninger, velgørende foreninger eller andre foreninger, med et almennyttigt formål, der ikke har fortjeneste som formål, der er undtaget.

Eksempler på arbejde, der undtages kan derfor være den frivillige træner i en fodbold- eller svømmeklub, eller andre, der frivilligt bidrager med en arbejdsindsats, som at bemande en bod på et kræmmermarked eller opstille en scene, når foreningen rejser midler til sine aktiviteter.

Vær dog opmærksom på, at det frivillige arbejde fortsat er omfattet af arbejdsmiljølovens øvrige bestemmelser. Det betyder, at foreningen som arbejdsgiver stadig har pligt til at instruere de frivillige og føre tilsyn med, at deres arbejde udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Arbejdsgiver får pligt til at forebygge vold, trusler og krænkende adfærd uden for arbejdstiden
På arbejdspladser, hvor der er risiko for arbejdsrelateret vold, trusler eller anden krænkende adfærd, får arbejdsgiveren med de nye regler også pligt til at forebygge arbejdsrelateret vold, trusler og anden krænkende adfærd, der finder sted uden for arbejdstiden, herunder chikane – også den digitale af slagsen (sms, mail, sociale medier mv.). Arbejdsgiver har tidligere kun haft pligt til at forebygge vold, trusler og krænkende adfærd på selve arbejdspladsen – men med de nye regler gælder den pligt nu også udenfor arbejdstiden.

Det betyder, at arbejdsgiveren har pligt til at forebygge arbejdsrelateret vold, trusler og krænkende adfærd uden for arbejdstiden, i de situationer hvor der er risiko for det.

Forebyggelsen kan fx være, at ansatte, som arbejder i funktioner med mange potentielle konflikter, trænes til at håndtere disse bedst muligt.

Hvornår er der risiko for arbejdsrelateret vold, trusler og krænkende adfærd uden for arbejdstiden?
Risiko for arbejdsrelateret vold, trusler og anden krænkende adfærd kan fx forekomme i forbindelse med myndighedsudøvelse. Det kan være når politibetjenten skal foretage en anholdelse, når parkeringsvagten skal skrive en bøde eller når fængselsbetjenten skal gøre sit arbejde. Det kan også forekomme når der fremsættes krav overfor en borger, fx socialrådgiveren der stiller betingelse for udbetaling af offentlig ydelse, eller sygeplejersken, der ikke lever op til patientens forventninger. Et andet eksempel på krænkende adfærd, er hvor ansatte, der er direkte i kontakt med borgere, klienter eller kunder, som nævnt ovenfor, oplever at blive nævnt ved navns nævnelse og lagt for had på de sociale medier.

Hvis der er risiko for vold, trusler eller anden krænkende adfærd i forbindelse med arbejdet, skal arbejdsgiveren foretage vurderingen i forbindelse med en almindelig vurdering af arbejdsmiljøet, fx i APV-arbejdet, men også løbende, hvis der har været konkrete episoder med vold i eller udenfor arbejdstiden.

Andre ændringer i Arbejdsmiljøloven
Arbejdstilsynet får med de nye regler adgang til oplysninger fra eksterne registre (Indkomstregistret, sygedagpengeregistret og i CPR-registret). Beskæftigelsesministeren har vurderet, at netop oplysninger fra disse registre kan gøre det nemmere for Arbejdstilsynet at målrette sit tilsyn, så det er de virksomheder, der har størst sandsynlighed for at have arbejdsmiljøproblemer, der får besøg.

Herudover betyder de nye regler at:

  • Arbejdstilsynet kan fastsætte en frist for efterkommelse af undersøgelsespåbud.

  • Arbejdsgiveres underretningspligt ved fuldtidsbeskæftigelse af unge under 18 år ophæves.

  • Beskæftigelsesministeren bemyndiges til at kunne fastsætte regler om digital offentliggørelse af oplysninger om sikkerhedsforanstaltninger for Seveso-virksomheder.


De nye regler er trådt i kraft 1. februar 2015.

Læs mere om de nye regler på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Dansk Erhverv logo
København
Børsen
1217 København K
33 74 60 00
info@danskerhverv.dk
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Højesteret: Forsikringsselskab kunne ikke indtræde i medarbejders krav
Højesteret: Forsikringsselskab kunne ikke indtræde i medarbejders krav
I går
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Tørklædeforbud på arbejdspladsen var lovligt
Tørklædeforbud på arbejdspladsen var lovligt
15/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Var det lovligt at afskedige lærer, der af religiøse årsager nægtede at arbejde på en lørdag?
Var det lovligt at afskedige lærer, der af religiøse årsager nægtede at arbejde på en lørdag?
09/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Bilsælger skulle ikke ”slutte handlen” for at få provision under ferie
Bilsælger skulle ikke ”slutte handlen” for at få provision under ferie
06/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Medarbejder var udsat for en arbejdsskade, da han blev løbet ned under DHL Stafetten
Medarbejder var udsat for en arbejdsskade, da han blev løbet ned under DHL Stafetten
01/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Rekonstruktion – nye regler om forpligtelser overfor lønmodtagere ved virksomhedsoverdragelse trådt i kraft
Rekonstruktion – nye regler om forpligtelser overfor lønmodtagere ved virksomhedsoverdragelse trådt i kraft
31/08/2021
Insolvens og rekonstruktion, Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted