Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Bliv forfatter Bliv kursusudbyder Bliv verificeret specialist Bliv jobannoncør
Artikel

Den nye ferielov – overgangsordningen begynder den 1. januar 2019

Bech Bruun
05/12/2018
Den nye ferielov – overgangsordningen begynder den 1. januar 2019
Bech Bruun logo
Folketinget vedtog i januar 2018 den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Allerede den 1. januar 2019 igangsættes første led i de overgangsordninger, som skal føre frem til samtidighedsferiens ikrafttræden den 1. september 2020. I dette nyhedsbrev belyser vi væsentlige elementer, som virksomhederne skal være opmærksomme på i forbindelse med denne overgangsordning.


Den nye ferielov medfører en række ændringer af det nuværende danske feriesystem. Lovændringen har til formål at forenkle og modernisere feriesystemet, og loven introducerer som det væsentligste en overgang fra forskudt ferie til samtidighedsferie.


Overgangsperiode og indefrysning – hvad nu?


Med henblik på at sikre, at overgangen mellem det nuværende og det nye feriesystem sker så smidigt som muligt, og for at undgå, at lønmodtagere i forbindelse med overgangen til den nye ferielov både kan afholde ferie efter de nuværende og de kommende regler, indføres en overgangsordning. De første dele af overgangsordningen træder i kraft den 1. januar 2019.


Første led i overgangsordningen:


Overgangsordningen indebærer i første omgang, at lønmodtagere i en forkortet optjeningsperiode, som løber fra den 1. januar 2019 til den 31. august 2019, optjener ferie i overensstemmelse med de nuværende regler i den gældende ferielov. Lønmodtagerne skal afholde den ferie, som de optjener i den forkortede optjeningsperiode, fra den 1. maj 2020 til den 30. september 2020.

Virksomhederne har ingen særlige forpligtelser i forbindelse med ikrafttrædelsen af første led i overgangsperioden og den forkortede optjeningsperiode. For medarbejdere, der holder ferie med løn, afholdes ferien som sædvanligt, og for medarbejdere, der holder ferie med feriegodtgørelse eller anden feriekortordning, skal de optjente feriepenge indbetales til FerieKonto eller tilsvarende feriekortordning på sædvanlig vis.


Andet led i overgangsordningen:


Det næste skridt i overgangsordningen træder i kraft den 1. september 2019 og varer til den 31. august 2020. I denne periode skal al ferie, der optjenes af lønmodtagerne, uanset om de sæd-vanligvis afholder ferie med løn eller modtager feriegodtgørelse, ”indefryses”.

Som led i overgangsordningen er der til dette formål oprettet en særlig fond, ”Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler” (”Fonden”), der skal forvalte og administrere de indefrosne feriemidler.


Tredje led i overgangsordningen:


Når indefrysningsperioden er afsluttet, skal virksomhederne med skæringsdato den 31. august 2020 opgøre de tilgodehavende feriemidler for hver enkelt lønmodtager. Opgørelsen af de indefrosne feriemidler skal være tilendebragt senest den 31. december 2020, hvor virksomhederne har frist for den endelige indberetning af de indefrosne feriemidler til Fonden.

Forud for indberetningsfristen den 31. december 2020 skal arbejdsgivere foretage et valg mellem enten at indbetale de opgjorte feriemidler til Fonden, eller at beholde feriemidlerne indtil betalingerne forfalder. Hvis arbejdsgiveren vælger at beholde feriemidlerne, skal der ske en årlig indeksering, som fastsættes af Fonden. De indefrosne feriemidler kommer først til udbetaling for den enkelte lønmodtager, når denne forlader arbejdsmarkedet, fx ved pensionering.

For så vidt angår lønmodtagere, som er fratrådt deres stilling i indefrysningsperioden, skal virksomhederne indbetale de optjente – og indefrosne – feriemidler til FerieKonto eller den relevante ferieordning. Virksomhederne vil derfor i relation til disse lønmodtagere ikke være forpligtet til at foretage indberetning eller indbetaling til Fonden.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Medarbejder var ikke bundet af kundeklausul i ejeraftale
Medarbejder var ikke bundet af kundeklausul i ejeraftale
24/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Medarbejder var ikke bundet af kundeklausul i ejeraftale
Medarbejder var ikke bundet af kundeklausul i ejeraftale
20/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Nye regler om øremærket barsel på vej
Nye regler om øremærket barsel på vej
17/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Højesteret: Forsikringsselskab kunne ikke indtræde i medarbejders krav
Højesteret: Forsikringsselskab kunne ikke indtræde i medarbejders krav
16/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Tørklædeforbud på arbejdspladsen var lovligt
Tørklædeforbud på arbejdspladsen var lovligt
15/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Var det lovligt at afskedige lærer, der af religiøse årsager nægtede at arbejde på en lørdag?
Var det lovligt at afskedige lærer, der af religiøse årsager nægtede at arbejde på en lørdag?
09/09/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted