Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Del 3: Sø- og Handelsretten afviser, at konkurrenceklausul var konkurrencebegrænsende

Bech-Bruun
30/04/2024
Del 3: Sø- og Handelsretten afviser, at konkurrenceklausul var konkurrencebegrænsende
Bech-Bruun logo
Ifølge Sø- og Handelsretten var der ikke grundlag for at tilsidesætte en konkurrenceklausul i en eneforhandleraftale, idet konkurrenceklausulen ikke havde "til formål" at begrænse konkurrencen, ligesom de nødvendige faktorer for at foretage en "til følge"-analyse ikke var fremlagt under sagen.

Sø- og Handelsretten afgjorde ved dom af 21. november 2023, at en konkurrenceklausul, som var vedtaget i en eneforhandleraftale mellem virksomhederne Protect A/S og Innov Securite, ikke havde til formål at begrænse konkurrencen. Retten bemærkede i den forbindelse, at konkurrenceklausuler i eneforhandleraftaler generelt ikke har et konkurrencebegrænsende formål, men at hensynet typisk er at kunne deltage i konkurrencen på et marked med nødvendig styrke.


Videre konkluderede Sø- og Handelsretten, at de faktorer, der nødvendigvis skal indgå i en vurdering af, hvorvidt en konkurrenceklausul har til følge at begrænse konkurrencen, herunder aftalens art, parternes og konkurrenternes markedsposition, adgangsbarrierer m.v., ikke var blevet belyst under sagen. Retten havde derfor ikke et tilstrækkeligt grundlag for at bedømme, hvorvidt den pågældende konkurrenceklausul havde faktiske eller potentielle konkurrencebegrænsende virkninger.


På den baggrund fandt Sø- og Handelsretten, at konkurrenceklausulen ikke kunne tilsidesættes som værende i strid med TEUF artikel 101.


Sagens baggrund

Virksomhederne Protect A/S og Innov Securite havde i begyndelsen af 2000 indgået en eneforhandleraftale, hvorefter Innov Securite var pålagt en konkurrenceklausul, der bl.a. forpligtede Innov Securite til ikke at sælge eller fremstille produkter, der direkte eller indirekte konkurrerede med Protect A/S’ produkter. 


I august 2021 ophævede Protect A/S eneforhandleraftalen med henvisning til Innov Securites misligholdelse af aftalen. Begrundelsen herfor var bl.a., at Innov Securite havde overtrådt konkurrenceklausulen ved at sælge konkurrerende produkter.


Innov Securite indbragte herefter sagen for Sø- og Handelsretten. Ifølge Innov Securite var konkurrenceklausulen indgået i strid med TEUF artikel 101 og konkurrencelovens § 6, og Protect A/S var derfor ikke berettiget til at håndhæve konkurrenceklausulen, hvorfor salget af konkurrerende produkter ikke udgjorde misligholdelse af eneforhandleraftalen.


Innov Securite gjorde yderligere gældende, at Protect A/S havde forsøgt at håndhæve bindende videresalgspriser, og at der således var tale om en alvorlig overtrædelse af konkurrencelovens forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler, der medførte, at den indgåede aftales vilkår var ugyldige. 


Sø- og Handelsrettens dom

Sø- og Handelsretten vurderede indledningsvis, at eneforhandleraftalen havde virkning i Frankrig, hvorfor forholdet skulle bedømmes efter TEUF artikel 101.  


Sø- og Handelsretten lagde herefter til grund, at aftalen havde karakter af en sædvanlig eneforhandleraftale, som sikrede gensidig eksklusivitet for begge aftaleparter. Herefter udtalte Sø- og Handelsretten, at en konkurrenceklausul i en eneforhandleraftale generelt ikke har til formål at begrænse konkurrencen, men typisk er indgået mellem parterne for at kunne deltage i konkurrencen på et marked med nødvendig styrke. Eneforhandleraftaler indrømmer således fordele for leverandøren såvel som forhandleren, herunder bl.a. en vis afsætningsgaranti og leveringsgaranti.


Derfor skulle der i stedet foretages en vurdering af, hvorvidt den konkrete konkurrenceklausul havde til følge at begrænse konkurrencen i markedet. Sø- og Handelsretten fremhævede i den forbindelse de faktorer, der skal indgå i en sådan analyse: a) aftalens art, b) parternes markedsposition, c) konkurrenternes markedsposition, d) markedspositionen for købere af varerne, e) adgangsbarrierer, f) det berørte produktions- eller distributionsled, g) produktets art og h) dynamikken på markedet. 


Sø- og Handelsretten bemærkede imidlertid, at flere af disse faktorer ikke var belyst under sagen, og bevisførelsen for Sø- og Handelsretten gav således ikke grundlag for at vurdere, om aftalen og konkurrenceklausulen havde faktiske eller potentielle konkurrencebegrænsende virkninger.


På den baggrund afviste Sø- og Handelsretten, at konkurrenceklausulen skulle tilsidesættes som værende i strid med TEUF artikel 101. Ifølge Sø- og Handelsretten var Protect A/S derfor berettiget til at ophæve eneforhandleraftalen som følge af Innov Securites salg af konkurrerende produkter.


I forhold til spørgsmålet om bindende videresalgspriser bemærkede Sø- og Handelsretten, at det var uklart, hvordan aftalens vilkår om priser skulle forstås: "2.1.The Distributor shall purchase the products in accordance with the Producer's price list in force from time to time. The Distributor's resale price of the products, including equipment and spare parts shall be fixed by the Distributor himself, except that the recommended end user prices have been agreed to apply to the Products." Sø- og Handelsretten valgte derfor i stedet at lægge en vidneforklaring til grund, hvorefter Protect A/S ifølge vidnet ikke i de seneste 10-11 år havde blandet sig i Innov Securites prissætning. Retten fandt herefter, at vilkåret om priser ikke gav grundlag for at tilsidesætte eneforhandleraftalen.


Bech-Bruuns kommentarer

I vertikale aftaler mellem virksomheder, der er aktive på forskellige led i omsætningskæden, er konkurrenceklausuler sædvanligt forekommende. Det er ikke overraskende, at Sø- og Handelsretten finder, at konkurrenceklausulen ikke havde til formål at begrænse konkurrencen. Desuden er dommen et eksempel på, at vurderingen af, hvorvidt en aftale har til følge at begrænse konkurrencen, er ganske kompleks, og der er kun få eksempler på, at denne vurdering er blevet foretaget i forbindelse med konkrete sager. Dommen kan også ses som et udtryk for en vis tilbageholdenhed fra domstolenes side i forhold til på grundlag af konkurrencereglerne at gribe ind i aftaler indgået mellem kommercielle parter i tilfælde, hvor den ene part ønsker sig frigjort fra aftalen. 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Pay-for-delay og Patentforlig: Når konkurrencen begrænses
Pay-for-delay og Patentforlig: Når konkurrencen begrænses
17/09/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer
Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer
23/09/2024
Konkurrenceret, Øvrige, E-handel og markedsføring
Nykredit forpligter sig til at ændre vilkår af hensyn til konkurrencen om realkreditlån
Nykredit forpligter sig til at ændre vilkår af hensyn til konkurrencen om realkreditlån
01/10/2024
Konkurrenceret
Søgemaskinen er igen i søgelyset: Retten ophæver milliardbøde til Google i misbrugssag
Søgemaskinen er igen i søgelyset: Retten ophæver milliardbøde til Google i misbrugssag
09/10/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Ingen kartelrabat til kooperativer
Ingen kartelrabat til kooperativer
23/10/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
11/11/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted