Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

De tyske konkurrencemyndigheder undersøger Facebook

DLA Piper
01/05/2018
157
De tyske konkurrencemyndigheder undersøger Facebook
DLA Piper logo
De tyske konkurrencemyndigheder undersøger Facebooks brugervilkår, herunder om indsamlingen af brugerdata udgør et misbrug af dominerende stilling.

Bundeskartellamt har fokus på persondata i en sag om misbrug af dominerende stilling og har den 19. december 2017 meddelt Facebook deres foreløbige konklusion. Det er Bundeskartellamts opfattelse, at virksomhedens brugervilkår og indsamling af brugerdata udgør et misbrug af en dominerende stilling.Indsamling af data


De tyske konkurrencemyndigheder har undersøgt Facebooks indsamling af brugernes data. Undersøgelsen var ikke rettet mod Facebooks indsamling af data på sin egen platform, herunder brugernes aktivitet på det sociale netværk, men derimod data indsamlet hos tredjeparter.

Disse tredjeparter udgør både virksomheder, som Facebook selv ejer, eksempelvis WhatsApp eller Instagram, og alle andre hjemmesider og apps, der benytter Facebooks API’er. En API er en software, der tillader Facebooks systemer at interagere og opsamle data fra alle tredjeparter, der benytter Facebooks API. Dette er tilfældet for ethvert tredjepartswebsted, som har Facebook-produkter inkluderet i sit design, hvilket blandt andet omfatter "like"-knappen, ”login”-muligheder eller analytiske tjenester såsom Facebook Analytics. I disse tilfælde vil data blive overført til Facebook via API'er allerede i det øjeblik, hvor en bruger tilgår tredjepartshjemmesiden.

Dette betyder eksempelvis, at Facebook indsamler data fra alle hjemmesider, der giver de besøgende mulighed for at ”like” siden på Facebook via et link på tredjepartens hjemmeside, og denne dataindsamling foregår uanset, om de besøgende trykker på linket eller ej.

Sagen angår således de vilkår om indsamling af data fra tredjepartskilder, som Facebook anvender overfor sine brugere.


Misbrug af dominerende stilling


Ifølge de tyske konkurrencemyndigheder har Facebook en markedsandel på mere end 90 % på det tyske marked for sociale netværk. Facebook vurderes dermed at have en dominerende stilling.

De tyske konkurrencemyndigheder fandt, at dataindsamlingen fra tredjeparter gik videre, end hvad Facebooks brugere havde givet samtykke til, idet brugerne ikke kan forvente, at Facebook også trækker data fra andre hjemmesider og applikationer. Brugerne mister derved kontrol over deres data. Da brugernes samtykke til den omfattende dataindsamling er et vilkår for at benytte Facebook, vurderede Bundeskartellamt, at Facebooks brugerbetingelser udgjorde et misbrug af en dominerende stilling i form af urimelige forretningsbetingelser.


Persondata og konkurrenceret?


Sagen er interessant, da de tyske konkurrencemyndigheder har benyttet principper fra persondataretten til at undersøge, om indsamlingen af data udgjorde et misbrug. Sagen er ligeledes blevet behandlet i tæt samarbejde med de tyske databeskyttelsesmyndigheder.

Rationalet for at behandle sagen som en konkurrencelovsovertrædelse er ifølge Bundeskartellamt, at indsamling og behandling af data i den digitale økonomi udgør aktiviteter med stor betydning for virksomheders konkurrenceevne. Dette afspejles også i den tyske konkurrencelov, hvor adgang til personoplysninger er indskrevet som et kriterium for vurdering af markedsstyrke. Det er ikke utænkeligt, at også andre landes myndigheder, herunder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, vil kigge nærmere på de konkurrenceretlige aspekter af indsamling og behandling af persondata.
 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
DLA Piper logo
København
Rådhuspladsen 4
1550 København V
33 34 00 00
denmark@dlapiper.com
Aarhus
DOKK1
Hack Kampmanns Plads 2, 3
8000 Aarhus C

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tilbuds­platforme afgiver tilsagn om at fjerne mindste­priser
Tilbuds­platforme afgiver tilsagn om at fjerne mindste­priser
17/09/2020
Konkurrenceret, Øvrige
EU-Kommissionen udvider midlertidige rammebestemmelser og ændrer en række statsstøtteregler
EU-Kommissionen udvider midlertidige rammebestemmelser og ændrer en række statsstøtteregler
09/09/2020
Konkurrenceret
General­advokat Kokott i TV2-sagen: Ingen undtagelser til ulovligheds­renter
General­advokat Kokott i TV2-sagen: Ingen undtagelser til ulovligheds­renter
08/09/2020
Konkurrenceret
Konkurrencerådet: Danske herretøjsforretninger handlede i strid med konkurrenceloven
Konkurrencerådet: Danske herretøjsforretninger handlede i strid med konkurrenceloven
01/07/2020
Konkurrenceret
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afslutter sin undersøgelse af tagpapmarkedet
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen afslutter sin undersøgelse af tagpapmarkedet
13/05/2020
Konkurrenceret
Konkurrencestyrelsen: Eksklusivaftaler var ulovlige
Konkurrencestyrelsen: Eksklusivaftaler var ulovlige
12/05/2020
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted