Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

De resterende ændringer af selskabsloven fra maj 2013 er trådt i kraft den 15. marts 2015

Kromann Reumert
19/03/2015
De resterende ændringer af selskabsloven fra maj 2013 er trådt i kraft den 15. marts 2015
Som beskrevet i vores nyhedsbrev af 21. maj 2013 vedtog Folketinget i maj 2013 en ændring af selskabsloven m.v. Disse ændringer trådte delvist i kraft den 1. januar 2014. Den 15. marts 2015 er de resterende ændringer trådt i kraft.

Ændringerne indebærer bl.a., at stiftere har mulighed for delvis indbetaling af overkurs i anpartsselskaber, at der ikke længere er krav om åbnings-/overtagelsesbalance ved stiftelse/kapitalforhøjelse ved indskud af en bestemmende kapitalpost i et selskab, og at det i visse situationer bliver muligt at stifte et selskab med regnskabsmæssig tilbagevirkende kraft.

MULIGHED FOR DELVIS INDBETALING AF OVERKURS I ANPARTSSELSKABER
Selskabsstiftere har med virkning fra 15. marts 2015 mulighed for at foretage delvis indbetaling af overkurs i anpartsselskaber. Denne mulighed er dog betinget af, at der er tale om en stiftelse eller kapitalforhøjelse, hvor der alene indskydes kontanter.

Dette træder i stedet for de hidtil gældende regler, hvor en overkurs i anpartsselskaber altid skulle indbetales fuldstændigt.

NYE BETINGELSER FOR KRAV OM ÅBNINGS- OG OVERTAGELSESBALANCE VED STIFTELSE OG KAPITALFORHØJELSE
Det er med de nye ændringer alene et krav, at der udarbejdes en åbningsbalance i forbindelse med en stiftelse henholdsvis en overtagelsesbalance i forbindelse med en kapitalforhøjelse, hvis stiftelsen henholdsvis kapitalforhøjelsen sker ved indskud af en bestående virksomhed.

Dette er en lempelse i forhold til de hidtil gældende regler, hvor der også var krav om udarbejdelse af en sådan balance ved indskud af en bestemmende kapitalpost i et selskab.

MULIGHED FOR STIFTELSE MED REGNSKABSMÆSSIG TILBAGEVIRKENDE KRAFT
Det er nu muligt at give en stiftelse virkning med regnskabsmæssig tilbagevirkende kraft, hvis der indskydes en bestående virksomhed eller en bestemmende kapitalpost i et selskab.

NYE ANMELDELSESPERIODER FOR KREDITORER VED B.LA. FUSIONER OG SPALTNINGER
Kreditorernes anmeldelsesperiode ved bl.a. fusioner og spaltninger er nu ændret til at udløbe 4 uger efter Erhvervsstyrelsens offentliggørelse af den påtænkte transaktion.

Tidligere løb 4 ugers fristen fra det tidspunkt, hvor fusionen eller spaltningen osv. var besluttet. Med andre ord regnes 4 ugers fristen nu fra et senere tidspunkt end hidtil.

MULIGHED FOR "STRAKSOMDANNELSE" AF ET ANDELSSELSKAB TIL ET AKTIESELSKAB
Det er nu muligt at foretage en såkaldt "straksomdannelse" af et andelsselskab til et aktieselskab. Der er tale om en smidigere omdannelsesproces, som gør det lettere for et andelsselskab at omdanne sig til et aktieselskab.

NY ANMELDELSESBEKENDTGØRELSE I FORBINDELSE MED ERHVERVSSTYRELSENS NYE SELVBETJENINGSLØSNING
På baggrund af de ovenstående ændringer og Erhvervsstyrelsens nye selvbetjeningssystem til registrering af selskaber m.v., der har været åbent for registreringer siden 15. december 2014 (som beskrevet i vores nyhedsbrev om det offentlige ejerregister af 20. november 2014), har Erhvervsstyrelsen udsendt en ny anmeldelsesbekendtgørelse (bekendtgørelse nr. 243 af 10. marts 2015), der også trådte i kraft den 15. marts 2015. Anmeldelsesbekendtgørelse indeholder bestemmelser om de anmeldelser mv., der foretages til Erhvervsstyrelsen.

Læs vores nyhedsbrev om revision af selskabsloven af 21. maj 2013 samt vores nyhedsbrev om den delvise ikrafttræden af 13. december 2013.




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny regulering af demokratiske virksomheder
Ny regulering af demokratiske virksomheder
03/07/2024
Selskabsret, Øvrige
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
Bæredygtighedsrapportering – husk dialogen med medarbejderne!
03/07/2024
Selskabsret
Ny vejledning om bæredygtighedsrapportering (CSRD) for koncerner
Ny vejledning om bæredygtighedsrapportering (CSRD) for koncerner
20/08/2024
Selskabsret, Compliance, Øvrige, EU-ret
Valg af selskabsform - En juridisk vejledning for iværksættere
Valg af selskabsform - En juridisk vejledning for iværksættere
23/09/2024
Selskabsret
Justerede anbefalinger for god fondsledelse sendt i høring
Justerede anbefalinger for god fondsledelse sendt i høring
25/09/2024
Selskabsret
Koncernstruktur - en juridisk vejledning for iværksættere
Koncernstruktur - en juridisk vejledning for iværksættere
01/10/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted