Cult er blevet idømt både for inddirekte at have opfordret børn og unge til at anvende vold som virkemiddel på en utilbørlig møde.
Sagen kort
Forbrugerombudsmanden politianmeldte i november 2011 Cult, idet man mente at Cult's reklame var i strid med markedsføringslovens § 8, stk. 2.
Reklamen, som var publiceret i 2009, var rettet mod børn og unge og opfordrende, ifølge Forbrugerombudsmanden, inddirekte unge til at bruge vold som virkemiddel på en utilbørlig måde. Dette har Forbrugerombudsmanden nu fået rettens ord for og det er første gang, at retten afsiger dom i en sag om vold i reklamer.
I sin dom lægger Retten i Aarhus blandt andet vægt på at:
- filmen reklamerede for et produkt, der lovligt kan købes og drikkes af børn
- filmen kunne ses af børn - både på Cults egen hjemmeside og på sociale medier som YouTube
- hovedpersonen i filmen var mindreårig
- Cult burde have indset – uanset at Cults målgruppe var de 18-25-årige – at reklamefilmen også var rettet mod børn og unge
- filmen indirekte opfordrede til vold og anden kriminel og hensynsløs adfærd, og at den gjorde brug af vold som virkemiddel på en utilbørlig måde
Bødens størrelse er beregnet ud fra reklamens produktionsomkostninger, men størrelsen af bøden skal også ses i lyset af at det er over 5 år siden at reklamen blev lagt på nettet. Samtidig har retten lagt vægt på at filmen kunne ses flere steder på internettet selvom Cult fjernede filmen umiddelbart efter Forbrugerombudsmandens henvendelse.
Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, udtaler:
”Dommen er principiel, fordi den lægger et klart snit for, hvor grænsen går i reklamer rettet mod børn og unge, der jo er en sårbar målgruppe.”
”Jeg er meget tilfreds med, at byretten giver os medhold i, at Cults reklame var i strid med markedsføringsloven. Dommen understreger, at det er ulovligt at bruge vold som virkemiddel i reklamer rettet mod børn og unge.”
Ifølge Forbrugerombudsmandens hjemmeside har Cult udtalt, at virksomheden ikke er enig i resultatet af dommen og overvejer nu, om dommen skal ankes til Landsretten.
Læs mere på Forbrugerombudsmandens hjemmeside
her
[layerslider id="33"]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →