I forlængelse af regeringens påbud om at begrænse forsamlinger til 10 personer, følger en ny bekendtgørelse af den 17. marts 2020, der søger at løse udfordringen med afholdelse af den ordinære generalforsamling inden udgangen af maj.
Bekendtgørelsen ændrer de lovpligtige frister for gennemførelsen af den årlige ordinære generalforsamling samt godkendelsen af den ordinære årsrapport.
Det betyder bekendtgørelsen for selskaber og foreninger
I henhold til bekendtgørelsen vil det nu være rettidigt for selskaber og foreninger, at godkende samt indsende årsrapporten til Erhvervsstyrelsen senest otte uger efter, at regeringens forsamlingsforbud ophører – vi kender dog ikke denne dato, da denne afventer udviklingen i COVID-19.
Denne nye frist gælder, når selskaberne opfylder følgende krav:
- At selskabet ikke allerede har afholdt generalforsamling eller anden forsamling, hvor årsrapporten blev godkendt.
- At selskabet har flere ejere, end der lovligt må deltage i forsamlinger som følge af forbud (på nuværende tidspunkt højst 10 personer/kapitalejere).
- At selskabet, på baggrund af manglende bestemmelser i vedtægterne om afholdelse af elektroniske møder uden adgang til fysisk fremmøde, ikke kan gennemføre en fuldstændig elektronisk generalforsamling.
Såfremt selskabets vedtægter fastsætter en anden frist end bekendtgørelsen, kan selskabet tillige i denne 8-ugers periode afholde generalforsamlingen, så længe kravene ovenfor er opfyldt. Opfyldelse af ovenstående krav, og dermed muligheden for en potentiel forlængelse af fristen, kræver ikke en særskilt tilladelse for det enkelte selskab, men selskabets opfyldelse af betingelserne skal kunne dokumenteres over for Erhvervsstyrelsen efter konkret anmodning fra Erhvervsstyrelsen.
Bekendtgørelsen fastsætter, at selskaber skal have afholdt generalforsamling og dermed have forelagt og godkendt årsrapporten, så denne er modtaget hos Erhvervsstyrelsen inden udløbet af 8-ugers fristen. Selskaberne skal, efter godkendelse af årsrapporten, indsende denne til Erhvervsstyrelsen uden ugrundet ophold.
Udenlandske virksomheders filialer
Ovenstående nye regler gælder med de nødvendige tilpasninger også for udenlandske selskabers filialer i Danmark, der som følge af årsregnskabslovens § 143, stk. 1 skal indsende det udenlandske selskabs årsrapport til Erhvervsstyrelsen, såfremt fristen i det pågældende land endnu ikke er overskredet. Denne frist kan dog, ligesom den danske frist, være ændret som følge af COVID-19, hvorfor TVC Advokatfirma anbefaler, at udenlandske filialer holder sig løbende opdateret på den politiske udvikling i hjemlandet for moderselskabet.
Du kan læse hele bekendtgørelsen her.
Du kan læse TVC Advokatfirmas tidligere artikel om problemstillingen her.
Har du spørgsmål til gældende ret på området, kan du kontakte en af TVC Advokatfirmas specialiserede og erfarne advokater, der sidder klar ved telefonerne til en uforpligtende drøftelse af din konkrete case.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →