Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Coronavirus: Ingen grund til panik, men rettidig omhu

Horten
03/03/2020
Coronavirus: Ingen grund til panik, men rettidig omhu
Horten logoHvordan skal virksomheder skal forholde sig i forbindelse med Coronavirus? Hortens ansættelsesretslige eksperter har samlet en række gode råd.


Som konsekvens af den seneste udvikling vedrørende Coronavirus, som den 27. februar 2020 blev konstateret i Danmark, har vi fået en række henvendelser fra virksomheder.

Vi har derfor samlet en række gode råd til, hvordan virksomheder skal forholde sig i forbindelse med situationen med Coronavirus.


Hvilke tiltag bør virksomheder tage nu?


Ifølge Sundhedsstyrelsens seneste opdatering af 29. februar 2020 er risikoen for større smittespredning i Danmark fortsat lav, og der er således ingen grund til panik. Dette er vigtigt at understrege – også over for medarbejderne.

Horten anbefaler, at man som arbejdsgiver holder sig opdateret om situationen, og hvis man vurderer det nødvendigt – løbende holder sine medarbejdere orienteret gennem arbejdspladsens interne kommunikationskanaler (intranet, orienteringsmails etc.). Det kunne være følgende:

  • Sikre, at medarbejderne ved, hvor de kan finde informationer og holde sig opdateret på situationen, fx via Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

  • Sikre, at medarbejderne er klar over, hvilke symptomer de skal være opmærksomme på

  • Sikre, at medarbejderne ved, hvordan de skal forholde sig ved mistanke om smitte

  • Informere medarbejderne om, hvilke forholdsregler de bør tage for at forebygge smitte og tage vare på sig selv

  • Informere medarbejderne om eventuelle beslutninger og tiltag for at håndtere situationen, såfremt I måtte vælge at implementere sådanne

  • Hvis det på et tidspunkt bliver nødvendigt at hjemsende medarbejdere, anbefaler vi, at det forudgående drøftes med samarbejdsudvalget eller høringsudvalget (hvis der er etableret sådanne udvalg), hvordan situationen håndteres.


Sundhedsstyrelsens vejledning med information til virksomheder og arbejdspladser om forholdsregler kan med stor fordel benyttes, og i forhold til medarbejdere med rejseaktivitet bør man holde sig opdateret på Udenrigsministeriets rejsevejledning.

Sundhedsstyrelsen anbefaler på nuværende tidspunkt ikke, at virksomheden selv sætter medarbejdere i karantæne.


Hvad hvis en medarbejder bliver smittet med Coronavirus?


Det anbefales, at sundhedsmyndighedernes løbende anbefalinger følges.

Risikoen for smittespredning i Danmark er lav, og Sundhedsstyrelsens seneste meddelelse af 29. februar 2020 er, at man ikke som udgangspunkt bør mistænke, at en medarbejder med feber, hoste eller vejrtrækningsproblemer er smittet med Coronavirus. Dette skal alene mistænkes, hvis medarbejderen har alle symptomer og har haft rejseaktivitet til områder med udbredt smittespredning, eller hvis medarbejderen har haft tæt kontakt til en person med påvist eller mistænkt Coronavirus.

Hvis en medarbejder er syg og diagnosticeres med Coronavirus, iværksættes smitte- og kontaktopsporing ved Styrelsen for Patientsikkerhed, og arbejdspladsen vil i så fald blive orienteret.

Medarbejderens rettigheder i forbindelse med fravær som følge af smitte med Coronavirus vil følge de almindelige regler for sygefravær, som gælder for ansættelsesforholdet.

En medarbejder kan som udgangspunkt ikke nægte at komme på arbejde af frygt for smitte. Er der en reel og konkret risiko for at blive smittet på arbejdet, således at medarbejderens sundhed er truet, vil medarbejderen efter omstændighederne kunne nægte at komme på arbejde, men det er medarbejderens risiko, hvorvidt der er en konkret og nærliggende fare for helbredet. Hvis dette ikke er tilfældet, vil medarbejderen ikke kunne modtage løn, og arbejdsgiveren kan efter nærmere vurdering opsige ansættelsesforholdet.

Andre medarbejdere, der hjemsendes som følge af karantæne eller andre præventive tiltag, bør som udgangspunkt tilbydes hjemmearbejde, hvis det er muligt. Det er som udgangspunkt omfattet af arbejdsgivers ledelsesret at bestemme, om en medarbejder må være på arbejdspladsen. Arbejdsgiveren kan dermed bestemme, at en medarbejder ikke skal møde på arbejde i en begrænset periode, efter at medarbejderen er hjemkommet fra et land med smitte. Medarbejderen har i så fald som udgangspunkt fortsat ret til sin sædvanlige løn.

Det anbefales i en sådan situation, at arbejdsgiveren går i dialog med medarbejderne om, hvordan man kan tilrettelægge arbejdet. Dette gælder både i forhold til de hjemsendte medarbejdere og tilbageværende medarbejdere på arbejdspladsen.


Oplever I medarbejdermæssige udfordringer, så kontakt Horten


Virksomheder eller offentlige myndigheder, der oplever medarbejdermæssige udfordringer eller ønsker sparring om andre ansættelsesretlige forhold, kan altid rette henvendelse til Hortens ansættelsesretlige eksperter.


Følg myndighedernes anbefalinger


Horten følger naturligvis situationen tæt. Situationen kan ændre sig med kort varsel og dermed også ovenstående rådgivning. Det er vigtigt at understrege, at arbejdsgivere bør følge myndighedernes til enhver tid gældende retningslinjer og anbefalinger.

Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Erfaren jurist eller advokat til spændende job i luftfart
Jurist - HR & Løn
Personalejuridisk konsulent
Jobcenter Varde søger 1 jura studentermedhjælper (genopslag)
Annoncér dit stillingsopslag her
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted