Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Corona-hjælpepakke: Hvordan får du kompensation, og hvad skal du være opmærksom på?

Bech Bruun
16/03/2020
Corona-hjælpepakke: Hvordan får du kompensation, og hvad skal du være opmærksom på?
Bech Bruun logo
De økonomiske konsekvenser af COVID-19 ruller ind over dansk erhvervsliv, og regeringen har derfor præsenteret en række initiativer, der skal hjælpe med at afbøde de negative økonomiske virkninger af virussens frembrud i Danmark. Hjælpepakken er netop godkendt af EU-Kommissionen

Hjælpepakken til dansk erhvervsliv indeholder følgende elementer:

  • Delvis kompensation til arrangører, der har aflyst arrangementer med mere end 1.000 deltagere eller arrangementer målrettet særlige risikogrupper,

  • Udskydelse af skatte- og momsbetalinger

  • Nedsættelse af en "Corona-enhed", som skal udvikle målrettede støtteforslag til de hårdest ramte brancher.


For arrangører, der har planlagt arrangementer med mere end 1.000 deltagere, eller mere end 500 deltagere, for hvem smitte med COVID-19 vil indebære en særlig risiko, betyder hjælpepakken, at det efter omstændighederne kan være muligt at få kompensation.

Kompensation kan ydes for tabte indtægter i tilfælde af aflysning og for merudgifter ved udskydelse. Det er dog en forudsætning, at kompensationen ikke fører til fortjeneste ved aflysningen eller udskydelsen. Det er derfor centralt, at du sikrer dokumentation for de udgifter som aflysningen eller udskydelsen medfører.

For at øge likviditeten i store virksomheder udsættes betalingsfristen for moms midlertidigt med 30 dage for afregning i marts, april og maj 2020. Betalingsfristen forlænges også midlertidigt for betaling af A-skat og AM-bidrag med 30 dage for afregning i april, maj og juni 2020. Store virksomheder defineres i denne henseende som virksomheder med en årlig momspligtig omsætning over 50 mio. kr.


EU-rettens regler om statsstøtte


Det gælder efter EU-rettens regler om statsstøtte, at enhver form for støtte eller fordel, der ydes af offentlige midler til visse virksomheder eller grupper af virksomheder, som udgangspunkt skal anmeldes til og godkendes af EU-Kommissionen før støttetiltaget iværksættes. ”Støtte” omfatter direkte støtte, eksempelvis en direkte overførsel af penge, men også indirekte støtte, eksempelvis skatte- eller afgiftsfordele.

Det kan betyde meget for en virksomhed, hvis det viser sig, at den har fået tildelt ulovlig statsstøtte. I så fald vil virksomheden skulle tilbagebetale støttebeløbet, og evt. med såkaldte ”ulovlighedsrenter”. Det er derfor vigtigt, at både den støtteydende myndighed og støttemodtager er opmærksomme på statsstøttereglerne.

Statsstøttereglerne indeholder imidlertid også en særlig hjemmel til at yde støtte i force majeure-lignende situationer, jf. TEUF art. 107(2)(b), og det er netop med afsæt i denne undtagelse, at EU har godkendt Corona-hjælpepakken fra regeringen. Tidligere er bestemmelsen primært blevet anvendt i forbindelse med naturkatastrofer.

EU-Kommissionen lægger vægt på, at hjælpepakken kompenserer for skade, der er direkte forbundet med COVID-19-udbruddet. Derudover vil hjælpepakken hjælpe på de økonomiske skader, som udbruddet har og fortsætter med at forårsage i Danmark. Hjælpepakken er i øvrigt proportional, idet den ikke går videre end nødvendigt for at nedsætte skaderne.
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Uddannet jurist (gerne nyuddannet) til Københavns Universitetets Rektorsekretariat
Dygtige jurister til et politisk og udfordrende miljø i Transportministeriets departement
Skarp jurist til kommunal- og forvaltningsret
Skarpe jurister til internationalt kontor (genopslag)
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted