Konkurrencerådet har vurderet, at brancheforeningen Økonomisk Forening for Persontransports adfærd i relation til afgivelse af tilbud på medlemmernes vegne var i strid med konkurrenceloven. Sagen er oversendt til politiet med henblik på strafferetlig vurdering.
Brancheforeningen hjalp med tilbud
ØFP er en brancheforening for 24 vognmænd i Midtjylland. ØFP havde ikke selv tilladelse til at udføre persontransport, men ØFP bød alligevel på opgaver såsom handicapkørsel, flexkørsel og patientbefordring på vegne af sine medlemmer, når kommuner eller regioner i Midtjylland sendte opgaver i udbud.
I brancheforeningsregi havde ØFP’s medlemmer løbende drøftet, hvilke opgaver ØFP skulle byde på, og i den forbindelse blev der ligeledes taget stilling til tilbudspriser og fordeling af ruter. Dertil måtte medlemmerne i henhold til ØFP’s vedtægter ikke selv byde på de opgaver, som ØFP bød på. Konkurrencerådet fandt derfor, at koordineringen udgjorde en konkurrencebegrænsende aftale i strid med konkurrencelovens § 6.
Ulovligt konsortium
ØFP argumenterede for, at brancheforeningen udgjorde et konsortium, der gjorde medlemmerne i stand til at byde på opgaver, som var for omfattende, til at medlemmerne selvstændigt kunne byde på dem. Konkurrencerådet anførte heroverfor, at vilkåret om, at ØFP’s medlemmer ikke selv måtte afgive bud, hvis brancheforeningen afgav bud på en konkret opgave, var objektivt egnet til at begrænse konkurrencen. Efter Konkurrencerådets opfattelse førte ØFP’s adfærd dermed til, at der kom færre tilbud fra aktører i markedet på de opgaver, hvor medlemmerne selv kunne have budt – eventuelt i forening med mindre konsortier med færre involverede, herunder udefrakommende aktører. Brancheforeningens koordinering af tilbud på vegne af medlemmerne var derfor konkurrencebegrænsende.
Konkurrencerådet har påbudt ØFP at ophøre med den ulovlige adfærd, og sagen er anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet med henblik på strafferetlig forfølgelse.
Sagen illustrerer blandt andet den skærpede praksis på området for konsortieaftaler, herunder fælles tilbudsafgivelse af konsortier med flere deltagere end nødvendigt. Sagen er derfor en understregning af, at konsortieaftaler altid bør vurderes ud fra konkurrenceretten, før de indgås.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →