Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Bortvisning for at have taget to colaer var berettiget

Bech Bruun
01/10/2019
443
Bortvisning for at have taget to colaer var berettiget
Bech Bruun logo
I en nyere faglig voldgiftssag fandt opmanden, at et gymnasium var berettiget til at bortvise en servicemedarbejder, der uberettiget havde taget to colaer fra et aflåst depotrum.

Sagen omhandlede en teknisk servicemedarbejder på et gymnasium, der den 30. oktober 2018 blev bortvist. Bortvisningen var begrundet i, at gymnasiet mente, at servicemedarbejderen havde stjålet to colaer fra café- og festudvalgets aflåste depotrum.

Depotrummet, som colaerne blev påstået taget fra, blev primært benyttet af festudvalget. Colaerne tilhørte således gymnasiets festudvalg og ikke selve gymnasiet. Indgangen til depotrummet var igennem kælderen, hvor døren altid var aflåst. Det samme var døren til depotrummet. Servicemedarbejderen havde, sammen med en række af de øvrige pedelansatte medarbejdere, nøglen til kælderdøren, der ligeledes passede i døren til depotrummet.

På en videooptagelse kunne det ses, at servicemedarbejderen var gået ned i kælderen, hvorfra der var adgang til depotet. Kort tid efter var han kommet op igen med en dåsecola i hånden. Servicemedarbejderen benægtede, at han skulle have taget dåsecolaen fra depotet, og forklarede, at han havde haft en cola i sin jakkelomme, da han gik ned i kælderen.

Gymnasiets serviceleder havde mistanke om, at servicemedarbejderen stjal dåsecolaer fra depotet, og havde derfor taget billeder fra depotet, før og efter servicemedarbejderen var gået derned. Det efterfølgende billede af depotrummet viste, at der var blevet taget to colaer fra depotet, efter servicemedarbejderen havde været dernede. Yderligere forklarede gymnasiets it-chef, at videosekvensen, der havde filmet nedgangen til kælderen viste, at udover servicemedarbejderen, var det kun en it-medarbejder samt servicelederen, der havde været nede i kælderen i samme tidsrum.

Opmanden skulle herefter tage stilling til, om det rent bevismæssigt kunne lægges til grund, at servicemedarbejderen havde stjålet colaerne. I bekræftende fald skulle opmanden tage stilling til, om det kunne begrunde en bortvisning.


Opmandens kendelse 


I sin vurdering af sagens omstændigheder lagde opmanden it-chefens forklaring samt servicelederens billeder til grund. Opmanden fandt det således påvist, at servicemedarbejderen havde taget to colaer fra depotet.

Spørgsmålet var herefter, om medarbejderen kunne bortvises på denne baggrund.

Opmanden udtalte indledningsvis, at den beskedne værdi af colaerne talte imod, at forholdene kunne begrunde en bortvisning.

På den anden side udtalte opmanden, at servicemedarbejderen var klar over, at colaerne tilhørte café- og festudvalget – og ikke gymnasiet. Derudover bemærkede opmanden, at colaerne var taget fra et aflåst depotrum, som der ikke var almindelig adgang til. I den forbindelse udtalte opmanden, at det ikke krævede nærmere retningslinjer, for at medarbejderne kunne vide, at de ikke på egen hånd måtte tage drikkevarer fra et sådant depot. Endelig lagde opmanden til grund, at servicemedarbejderen havde anvendt den nøgle, som han var blevet betroet med som led i sit arbejde.

Samlet set fandt opmanden herefter, at servicemedarbejderens tilegnelse af to colaer indebar et groft tillidsbrud over for gymnasiet. Servicemedarbejderen havde dermed misligholdt sit ansættelsesforhold i en sådan grad, at bortvisningen af ham var berettiget.

Gymnasiet blev derfor frifundet.


Bech-Bruuns kommentarer


Opmandens kendelse viser, at en medarbejders uberettigede tilegnelse af varer eller genstande fra arbejdsgiveren som udgangspunkt udgør en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet.
I den forbindelse er der ikke nogen minimumsgrænse for værdien af de tilegnede genstande, før en bortvisning er berettiget. Det er således ikke den økonomiske værdi af genstandene, der begrunder bortvisningen, men derimod tillidsbruddet over for arbejdsgiveren

 

 

Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 29.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Landsretten: Medarbejders fedme var ikke et handicap
Landsretten: Medarbejders fedme var ikke et handicap
30/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Ordningen om arbejdsfordeling forlænges
Ordningen om arbejdsfordeling forlænges
30/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere test for COVID-19
COVID-19: Arbejdsgivers adgang til at pålægge lønmodtagere test for COVID-19
27/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet
COVID-19: Ny lov giver arbejdsgiver mulighed for at pålægge medarbejdere at blive testet – og modtage testresultatet
24/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag lægger op til skærpelse af reglerne om arbejds- og opholdstilladelse
Nyt lovforslag lægger op til skærpelse af reglerne om arbejds- og opholdstilladelse
17/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
Nyt lovforslag giver virksomheder mulighed for at teste medarbejdere for coronavirus
17/11/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted