Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Booking.com vinder appelsag om MFN-klausuler i Sverige

Kromann Reumert
31/05/2019
Booking.com vinder appelsag om MFN-klausuler i Sverige
Kromann Reumert logo
Booking.com har vundet en appelsag ved den svenske Patent- og Markedsdomstols appelret om brugen af snævre prisklausuler (såkaldte "Most Favoured Nation"-klausuler eller "MFN"-klausuler). Dette sker, efter at Patent- og Markedsdomstolen i første instans havde pålagt at fjerne klausulerne fra kontrakter med svenske hoteller. Den svenske Patent- og Markedsdomstols appelrets dom af 9. maj 2019

Kort om sagen

Som omtalt i en af vores tidligere nyheder  havde hotelbookingplatformen Booking.com, i sine kontrakter med svenske hoteller, inkluderet snævre MFN-klausuler, som forhindrede hotellerne i at tilbyde lavere priser på sine egne hjemmesider end via bookingplatformen.

MFN-klausuler er kontraktbestemmelser, som eksempelvis garanterer en køber, at han altid får den samme bedste pris, som en sælger tilbyder andre kunder. Den svenske Patent- og Markedsdomstol pålagde Booking.com at fjerne klausulerne fra kontrakterne inden for tre måneder efter dommens afsigelse den 20. juli 2018 fordi de, ifølge Domstolen, stred mod konkurrencereglerne. Hvis ikke klausulerne blev fjernet inden for fristen, ville Booking.com's moderselskab og det svenske datterselskab ifalde en bøde på i alt 35 millioner svenske kroner.

Den dom er nu ophævet, fordi appelretten nu er kommet frem til, at bevisbyrden ikke var blevet løftet for, at Booking.com's MFN-klausuler begrænsede konkurrencen på markedet. Booking.com blev derfor frifundet, og dommen kan ikke ankes yderligere. Som et vigtigt punkt fandt appelretten, at MFN-klausuler ikke har et "konkurrencebegrænsende formål" og falder uden for kategorien af "alvorlige konkurrencebegrænsninger", men at det i stedet skal vurderes, om de virker konkurrencebegrænsende.


Læs den svenske Patent- og Markedsdomstols appelrets pressemeddelelse.


Stor opmærksomhed på bookingplatformes brug af MFN-klausuler

Appelafgørelsen er den seneste i en række internationale afgørelser om bookingplatformes brug af MFN-klausuler. Siden 2015 har der været stort fokus på bookingplatformes brug af sådanne klausuler og deres mulige konkurrencebegrænsende virkninger.

I 2015 indsnævrede både Booking.com og Expedia (der ejer Hotels.com og Trivago) sine europæiske MFN-klausuler, så hotellerne fremover gerne måtte tilbyde forskellige priser via forskellige salgskanaler, men ikke på hotellernes egne hjemmesider. Det skete, fordi konkurrencemyndighederne i flere europæiske lande fandt dem problematiske med henvisning til, at de (teoretisk) kunne ensrette prissætningen på tværs af forskellige bookingplatforme. Appelrettens dom understreger, at myndighederne i sådanne sager har en væsentlig bevisbyrde at løfte for at kunne godtgøre, at virkningerne af sådanne MFN-klausuler virker konkurrencebegrænsende.


Læs vores nyhed om den danske Konkurrence- og Forbrugerstyrelses syn på brugen af MFN-klausuler i hotelbookingbranchen: Ny analyse af brugen af prisklausuler for bookingplatforme.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ændring af konkurrenceloven i høring
Ændring af konkurrenceloven i høring
12/01/2024
Konkurrenceret
Priskoordinering i energisektoren
Priskoordinering i energisektoren
09/01/2024
Konkurrenceret
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted