Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Børnebidrag – forsørgelsespligten over barnet

TVC Advokatfirma
03/10/2019
Børnebidrag – forsørgelsespligten over barnet
TVC Advokatfirma logo

Alle forældre har pligt til hver for sig at forsørge barnet. Denne artikel gennemgår de overordnede rammer for forsørgelsespligten samt taksterne for børnebidrag i 2019. 

Forsørgelsespligten

Både under og efter samliv har forældre en forsørgelsespligt over barnet. Det er kun egne børn, der er en forsørgelsespligt over. Forældre skal ligeledes sørge for at opdrage og uddanne barnet under hensyn til livsvilkår samt barnets bedste.

Begrebet ”barnets bedste” er et begreb, der går igen i eksempelvis børnebidragsloven, forældreansvarsloven (der blandt andet regulerer forældremyndighed, bopæl samt samvær) samt serviceloven. Beslutninger/afgørelser vedrørende et barn træffes ud fra netop grundbegrebet ”barnets bedste”.

Forsørgelsespligten kan opfyldes på mange måder og i vurderingen af, hvorvidt en forælder opfylder sin forsørgelsespligt i forhold til børnebidrag, indgår følgende to momenter: hvor meget barnet opholder sig hos hver af forældrene, og om forælderen, der søges sat i bidrag, afholder nogle af de større faste udgifter. Der vil altid være tale om en konkret vurdering, hvor parternes respektive synspunkter og oplysninger danner grundlag for afgørelsen.

Dog er tommelfingerreglen, at dén, der har barnet boende (bopælsforælderen) 9 ud af 14 dage, har krav på børnebidrag fra den anden forælder (samværsforælderen). Såfremt barnet slet ikke ser samværsforælderen, er dette ikke ensbetydende med, at samværsforælderen ikke efter ansøgning kan blive sat i bidrag – det beror ene og alene på, hvorvidt samværsforælderen opfylder sin forsørgelsespligt.


Takster


Normalbidraget udgøres af et grundbeløb samt et fast tillæg. I 2019 er grundbeløbet på kr. 1.228,00 plus et fast tillæg på kr. 159,00, dvs. kr. 1.387,00 om måneden (pr. barn). Børnebidraget betales månedsvis forud, og det er fradragsberettiget.

Beløbet kan forhøjes af Familieretshuset efter ansøgning, såfremt den forælder, der betaler børnebidrag, har en høj indkomst. Når Familieretshuset skal træffe afgørelse om, hvorvidt børnebidraget skal forhøjes eller ej, lægges der vægt på bidragsbetalerens indkomst, samt det antal børn han/hun har forsørgelsespligt over.

Som eksempel kan nævnes, at bidragsbetaleren skal betale normalbidraget + 100% af grundbeløbet), såfremt forælderen har forsørgelsespligten over for 1 barn, og vedkommende har en årlig indkomst på ca. kr. 510.000,00. For yderligere takster henvises der til Familieretshusets hjemmeside.

Derudover er der også mulighed for bidrag ved barnets fødsel, dåb/navngivning, konfirmation og uddannelse.


Ændring og ophør af bidrag


Forældrene kan frit selv indgå aftale om børnebidrag, men såfremt dette ikke er muligt, er det Familieretshuset, ansøgningen om børnebidrag skal sendes til. Børnebidraget kan til enhver tid ændres efter ansøgning til Familieretshuset. Såfremt der er tale om første ansøgning, er dette gebyrfrit, men hvis der er tale om ændring, skal der betales et gebyr på kr. 2.800,00. Bidragspligten ophører, når barnet fylder 18 år, og som udgangspunkt såfremt barnet indgår ægteskab.

Vi har stor erfaring med at rådgive i forhold til børnebidrag, herunder fastsættelse og ændring heraf. Har du spørgsmål hertil, er du altid velkommen til at kontakte nedenstående.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag, der implementerer CSRD, er sendt i høring
Lovforslag, der implementerer CSRD, er sendt i høring
16/10/2023
Compliance, Øvrige
Selvstændige erhvervsdrivendes fradrag for kontor og værksted i eget hjem
Selvstændige erhvervsdrivendes fradrag for kontor og værksted i eget hjem
31/10/2023
Øvrige, Skatte- og afgiftsret
Håndværkere og skønsmæssig ansættelse
Håndværkere og skønsmæssig ansættelse
01/11/2023
Skatte- og afgiftsret, Øvrige
Hvorfor skal man som content creator / influencer tage særligt hensyn til børn og unge?
Hvorfor skal man som content creator / influencer tage særligt hensyn til børn og unge?
16/11/2023
E-handel og markedsføring, Øvrige
Nyt om generationsskifte
Nyt om generationsskifte
20/11/2023
Øvrige, M&A
Implementering af CSRD i dansk ret
Implementering af CSRD i dansk ret
24/11/2023
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted