Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Billigst i længden – ny vejledning om totalomkostninger i udbud

Konkurrence- & Forbrugerstyrelsen
17/11/2014
Billigst i længden – ny vejledning om totalomkostninger i udbud
Konkurrence- & Forbrugerstyrelsen logo
Anskaffelsesprisen for et indkøb er ofte kun toppen af isbjerget. Udgifterne i brugsperioden er tit afgørende for, hvad der er billigst. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har lavet en ny vejledning om totalomkostninger i udbud, der skal gøre det lettere for offentlige ordregivere at bruge totaløkonomiske principper, når de køber ind.

Et produkt, som købes billigt i dag, kan ende med at blive dyrt i morgen, hvis man ikke tager hensyn til de udgifter, der er forbundet med at eje og bruge produktet. Ordregivere kan mange gange opnå en billigere totalpris ved at lave en helhedsbetragtning, som kan sikre, at et indkøb er omkostningseffektivt set over hele brugsperioden.

Totalomkostninger er betegnelsen for summen af anskaffelsesprisen og udgifterne i brugsperioden. Det omfatter alle omkostninger ved at anskaffe, råde over og bruge et produkt. Omkostningerne i brugsperioden er fx udgifter til energiforbrug, vandforbrug, brændstofforbrug, service og vedligeholdelse, arbejdstid mv.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udarbejdet en ny vejledning om totalomkostninger i udbud, som beskriver, hvilke overvejelser ordregivere kan gøre sig, hvis de vil inddrage totaløkonomiske principper i udbuddet, og hvilke forskellige måder, de kan gøre det på.

I nogle tilfælde kan hensynet til totaløkonomien sikres ved at stille mindstekrav til anskaffelsen. Denne model kan især være relevant at overveje, når de væsentligste omkostninger i brugsperioden er koncentreret på nogle få omkostningsposter – fx energiforbrug.

Ordregivere kan også inddrage totaløkonomien i tildelingsfasen. Det kan gøres på to forskellige måder. Enten ved at ordregiveren opgør totalomkostningerne, som derefter benyttes som det økonomiske kriterium i evalueringen af tilbuddene. Eller ved at inddrage totaløkonomiske hensyn som en del af de kvalitative kriterier i tilbudsevalueringen.

Endelig vil der ved visse indkøb være tilknyttet serviceydelser til selve anskaffelsen. For sådanne indkøb kan totaløkonomien sikres ved at efterspørge produktet og de tilknyttede ydelser samlet. Leverandørerne kan derved sammensætte den billigste samlede løsning for ordregiveren.
Vejledningen redegør for de forskellige måder total økonomien kan inddrages på, og hvilke opfølgnings- og sanktionsmuligheder ordregivere har. Vejledningen bidrager desuden med en konkret opgørelsesmetode.

Det næste netværksmøde i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens OPS-netværk har fokus på totalomkostninger i udbud. Læs mere om OPS-netværket og tilmeld dig netværket her.

Hent vejledning om totalomkostninger i udbud her.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Konkurrence- & Forbrugerstyrelsen logo
Valby
Carl Jacobsens Vej 35
2500 Valby
41 70 50 00
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Kan man påvirke udbudsmaterialet?
Kan man som privat tilbudsgiver påvirke udbudsmaterialet fra det offentlige? Det kommer Anja Piening, specialist i udbudsret, nærmere ind på i ovenstående video.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Tilbudslister i offentlige kontrakter ‒ formalitet eller dealbreaker?
Tilbudslister i offentlige kontrakter ‒ formalitet eller dealbreaker?
10/06/2021
Udbud
Evaluering i udbud med mange varelinjer
Evaluering i udbud med mange varelinjer
07/06/2021
Udbud
Når en medarbejder skifter side
Når en medarbejder skifter side
04/06/2021
Udbud
Markedsdialog – en overset katalysator til fremme af bæredygtige indkøb
Markedsdialog – en overset katalysator til fremme af bæredygtige indkøb
02/06/2021
Udbud
Salg af udbuds- og regionsklinikker var ikke udbudspligtigt
Salg af udbuds- og regionsklinikker var ikke udbudspligtigt
28/05/2021
Udbud
Hvornår er et byggeri eller lejemål 'skræddersyet'?
Hvornår er et byggeri eller lejemål 'skræddersyet'?
26/05/2021
Udbud
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted