Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Berettiget bortvisning af tre nattevagter, som havde sovet i arbejdstiden

Kromann Reumert
29/05/2017
Berettiget bortvisning af tre nattevagter, som havde sovet i arbejdstiden
Tre nattevagter havde gentagne gange sovet eller hvilet sig i deres arbejdstid hos en sikret døgninstitution for unge. Da ledelsen blev bekendt med det, blev nattevagterne bortvist af Københavns Kommune. Opmanden fandt i de tre parallelle sager, at Københavns Kommunes beviser i sagen var så stærke, at det påhvilede nattevagterne at bevise, at de ikke havde sovet i arbejdstiden. Nattevagterne kunne ikke løfte bevisbyrden, og Københavns Kommune blev herefter frikendt i alle tre sager.
Faglig Voldgift kendelse af den 6. april 2017


Sagen kort


Tre medarbejdere var ansat som nattevagter hos en sikret døgninstitution (A) for unge, hvor en af medarbejderne havde en mellemlederfunktion som koordinerende nattevagt.
A's ledelse blev efter henvendelse fra en anden medarbejder bekendt med, at nattevagterne muligvis havde sovet i deres arbejdstid. Herefter besluttede ledelsen sig for at undersøge forholdene nærmere.

På baggrund af oplysninger hentet via institutionens elektroniske låse, medarbejdernes nøglebrikker samt videoovervågning fandt A det bevist, at medarbejderne havde sovet i deres arbejdstid. Medarbejderne blev herefter bortvist.

Spørgsmålet i sagerne var, om A's bortvisninger var uberettigede, og om medarbejderne derfor havde krav på erstatning for manglende løn i opsigelsesperioden og godtgørelse for usaglig afskedigelse.

Parterne var enige om, at det at lægge sig til at sove i arbejdstiden uden tilladelse eller undskyldelig grund udgør misligholdelse af arbejdspligten og ansættelsesforholdet, som berettiger en bortvisning. Der var ligeledes enighed om, at arbejdsgiveren har bevisbyrden for, at betingelserne for at gennemføre en bortvisning er til stede.


Opmandens kendelse


Opmanden fandt indledningsvist, at A's fremlagte bevisdata kraftigt understøttede A's vurdering i forhold til bortvisningerne, og at det derfor måtte påhvile medarbejderne at sandsynliggøre, at de havde varetaget deres arbejde som nattevagter i arbejdstiden.

Efter en samlet afvejning af medarbejdernes forklaringer, som var ganske uklare med hensyn til tid og ikke relateret til relevante tidspunkter, samt de øvrige synspunkter, som medarbejderne gav udtryk for, fandt opmanden, at det bevismæssigt måtte lægges til grund, at medarbejderne havde sovet eller hvilet sig i deres arbejdstid.
Opmanden fandt derfor, at Københavns Kommune skulle frifindes i alle tre sager.

 

Hvad viser kendelsen?

Afgørelsen viser, at udgangspunktet er, at det er arbejdsgiveren, som har bevisbyrden for, at betingelserne for at gennemføre en bortvisning er til stede. Såfremt arbejdsgiverens beviser for bortvisning er tilstrækkeligt stærke, vender bevisbyrden dog og overgår til den bortviste medarbejder, som herefter skal sandsynliggøre, at bortvisningen var uberettiget.
I tilfælde af bortvisning er det derfor afgørende, at arbejdsgiveren kan bevise, at der er tilstrækkeligt grundlag for at bortvise den pågældende medarbejder.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted